Wilgotny tort cynamonowy
Przepis na pyszny i wilgotny cynamony tort z kremem cynamonowym
Zapraszam na pyszny wilgotny tort cynamonowy z kremem cynamonowym oraz kremem ciasteczkowym. Taki tort będzie idealny na święta, urodziny czy też różne rodzinne uroczystości i okazje. Ale równie dobrze możesz go przygotować na weekendowy deser. Sam przepis jest prosty do zrobienia, a tort długo zachowuje świeżość i pyszny smak. Koniecznie zobacz mój przepis z filmem z przygotowań i zrób taki tort dla siebie i swoich bliskich.
Spis treści
Wilgotny tort cynamonowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne, lekko korzenne ciasta z kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Wilgotny tort cynamonowy przepis z filmem
Wyposażenie
- Okrągła tortownica o średnicy około 21-22 cm.
Składniki
składniki na ciasto cynamonowe
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu (mielonego – bardziej płaskie)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 ml oleju
składniki na krem cynamonowy do tortu
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej)
- ok 50 g cukru pudru (1/3 szklanki – lub do smaku)
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
- ok 50 g kremu Biscoff (opcjonalnie – patrz uwagi pod przepisem)
Instrukcja
Jak zrobić tort cynamonowy krok po kroku
Krok 1 – przygotowania do ciasta cynamonowego
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą albo mąką pszenną – możesz też wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
- Przesiej razem przez sito mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu
Krok 2 – przygotowanie ciasta cynamonowego
- Zmiksuj razem jajka i cukier mikserem na wysokich obrotach – miksuj przez kilka minut, aż masa mocno się napuszy i nabierze bladej barwy.200 g cukru, 4 jajka
- Do tak zmiksowanych jajek dodawaj porcjami przesianą mąkę i miksuj na niskich obrotach miksera.
- Dodaj również na zmianę porcjami olej – miksuj krótko – tylko do połączenia składników.200 ml oleju
- Przelej ciasto do przygotowanej formy.
- Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Przekrój ciasto na dwa mniej więcej równej grubości blaty – możesz dodatkowo ściąć lekko wybrzuszony wierzch, aby uzyskać bardziej równe blaty.
- Ścięty wierzchołek możesz zjeść sam :) albo drobno rozdrobnić i użyć potem okruszki do dekoracji tortu.
Krok 3 – przygotowanie kremu
- Do dużej miski przełóż mascarpone, cukier i cynamon, wlej śmietanę kremówkę i zacznij miksować – na początku na niskich obrotach miksera.250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, ok 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu
- Gdy masa zacznie się robić bardziej jednolita zwiększ obroty miksera na maksymalne i tak miksuj aż otrzymasz gęsty i stabilny krem – u mnie to zajęło jakieś 2,5 minuty.
- Możesz też sprawdzić smak kremu i jeśli jest dla ciebie za mało słodki, to możesz go dosłodzić cukrem pudrem i znowu krótko zmiksować.
Krok 4 – przygotowanie tortu cynamonowego
- Dolny blat ciasta cynamonowego ułóż na paterze lub płaskim talerzu.
- Jeśli chcesz to możesz go lekko nasączyć, chociaż nie ma takiej potrzeby, bo ciasto jest wilgotne samo w sobie.
- Wyłóż mniej więcej 1/2-2/3 kremu i wyrównaj – jeśli chcesz, aby tort się ładnie prezentował, możesz część kremu odłożyć do woreczka z założoną tylką gwiazdką i wycisnąć krem na obrzeżu za pomocą tylki.
- Krem Biscoff krótko podgrzej aby stał się płynny (np. w mikrofalówce), lekko ostudź i wylej na wierzch kremu cynamonowego.ok 50 g kremu Biscoff
- Nałóż na krem drugi blat ciasta cynamonowego.
- Posmaruj wierzch ciasta pozostałym kremem.
- Możesz też teraz posypać wierzch ciasta okruszkami z odciętego ciasta.
- Tort najlepiej po przygotowaniu schłodzić ze 2 godziny w lodówce, aby smaki się "przegryzł", ale możesz też go podać od razu.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort z kremem cynamonowym – uwagi
Ten torcik cynamonowy z kremem cynamonowym przygotowałam nam na Sylwestra i muszę powiedzieć, że smakował wyśmienicie. Jako podstawę do ciasta cynamonowego wykorzystałam przepis na biszkopt Wiktorii. Biszkopt Wiktorii, to maślany biszkopt przygotowany na równej ilości masła, mąki i cukru. Taki biszkopt jest super puszysty i jednocześnie długo zachowuje świeżość i mniej obsycha niż tradycyjny biszkopt bez tłuszczu. Mi dodatkowo zależało na dużej wilgotności ciasta i aby przy pobycie w lodówce nie robiło się twarde (co się niestety zdarza biszkoptowi na maśle). Dlatego masło w przepisie zamieniłam na olej i to był strzał w 10! Ciasto cynamonowe na oleju wyszło mega puszyste i do tego super wilgotne. A pobyt w lodówce zupełnie nie wpływał na miękkość samego ciasta. Dlatego polecam ten przepis i zachęcam gorąco do jego wypróbowania i zapisania sobie na później!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania tortu cynamonowego?
Do przygotowania tego tortu będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- olej – do ciasta dodałam 200 ml oleju rzepakowego – możesz użyć również inny olej i neutralnym i delikatnym smaku, ostatecznie może to być rozpuszczone i ostudzone masło, albo masło roślinne
- serek mascarpone – to włoski kremowy serek, który bez problemu dostaniesz w każdej Biedronce czy też Lidlu oraz oczywiście w każdym dużym markecie
- śmietana kremówka – ja do kremu użyłam płynną śmietankę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30% (u mnie to Łaciata, ale dobra będzie każda), możesz ją zastąpić śmietanką 36 % – tylko wtedy lekko wzrośnie kaloryczność tortu
- krem Biscoff – dla podkręcenia smaku i dodania lekkiej słodkości na krem cynamonowy wyłożyłam trochę kremu ciasteczkowego Biscoff, ten krem nie jest niestety dostępny nigdy w regularnej sprzedaży. Czasami pojawia się w Dealz albo w Carrefour, można też go kupić bez problemu na Allegro, jeśli chcesz dodać coś do tortu i nie masz kremu Biscoff, to możesz dodać sos karmelowy – możesz zrobić szybki domowy sos karmelowy albo możesz użyć krem czekoladowy – np. Nutellę. Oczywiście możesz zupełnie zrezygnować z tego dodatku i zrobić tort z samym kremem cynamonowym.
Jak usprawnić przygotowanie tortu cynamonowego?
Jeśli chcesz sobie usprawnić przygotowanie tortu, to proponuję upieczenie ciasta cynamonowego dzień wcześniej. Wtedy może sobie ono spokojnie przestygnąć przez noc. Takie wcześniej upieczone ciasto jest też lepsze i łatwiejsze do pracy. Daje się ładniej przekroić na blaty.
Aby przygotowanie kremu cynamonowego do tortu nie sprawiło żadnych problemów musisz mieć mocno schłodzone produkty – serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Miska w której będziesz miksować musi być sucha – bez śladów wody. Gdy jest gorąco na zewnątrz, to polecam schowanie również wcześniej do lodówki miski oraz świderków od miksera – dzięki ich schłodzeniu zmiksowanie kremu będzie jeszcze szybsze.
Jak udekorować tort cynamonowy?
Ja postawiłam tutaj na bardzo prostą dekorację, gdzie główną rolę odgrywał krem cynamonowy wyciśnięty po obwodzie tortu przez tylkę w kształcie gwiazdy. Do tego trochę okruszków z odkrojonego ciasta i tyle. Myślę, że siła tkwi w prostocie i dużo więcej tutaj nie potrzeba.
Jeśli zależy ci na bardziej dekoracyjnym torcie, to możesz dodać na wierzch tartą czekoladę lub czekoladowe dekoracje, albo nieduże i ładne ciasteczka cynamonowe.
Mam nadzieję, że ten wilgotny tort cynamonowy zasmakuje tobie i twojej rodzinie tak bardzo jak nam i będziesz chętnie wracać do przepisu. Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem :)
Ps. Przy okazji gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy i nie ominą cię moje nowe oraz polecane przepisy :)
Polecane przepisy na torty
Jeśli szukasz również inne inspirujące pomysły na pyszne torty idealne na różne okazje, to koniecznie sprawdź co jeszcze pojawiło się do tej pory na blogu – a musze powiedzieć, że jest tego sporo ;) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tort cynamonowy
Zapraszam dziś na niezwykle pyszny i jednocześnie prosty w wykonaniu i dekoracji tort cynamonowy. Ten tort składa się z dwóch blatów wilgotnego ciasta cynamonowego na oleju przekładanych pysznym cynamonowym kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Tort jest puszysty, miękki i wilgotny oraz długo zachowuje świeżość. Może również spokojnie postać na zewnątrz bez szkody dla jego smaku i wyglądu. Zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku z przygotowań. Możesz również obejrzeć film gdzie pokazuję jak zrobić ciasto do tortu oraz jak zrobić krem cynamonowy do tortu. Z moimi wskazówkami upieczenie i przygotowanie tortu będzie proste nawet dla osób, które mają małe doświadczenie w pieczeniu ciast i tortów. Spróbuj koniecznie!