Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym
Przepis na pyszne babeczki czekoladowe z kremem z Michałków
Zapraszam dziś na przepyszne babeczki czekoladowe z kremem michałkowym. Te super puszyste i mocno czekoladowe babeczki udekorowane są słodkim kremem z śmietany kremówki zmiksowanej z białymi cukierkami Michałkami. Ten krem w połączeniu z babeczkami tworzy wyjątkowo smakowity deser. Gorąco polecam!
Spis treści
Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na babeczki z kremem, którymi zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis
Składniki
składniki na babeczki czekoladowe:
składniki na krem michałkowy do babeczek
- 500 ml śmietany kremówki (- u mnie 30%)
- 140 g białych Michałków ((około 11 cukierków))
Instrukcja
Jak zrobić babeczki czekoladowe:
- Czekoladę połam na kostki, dodaj masło i rozpuść razem całość – może być w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – odstaw do przestudzenia.150 g czekolady, 100 g masła
- Ubij białka ze szczyptą soli aż będą gęste.4 białka
- Dodaj po łyżce cukier i miksuj, aż białka staną się gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.100 g cukru
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.4 żółtka
- Wlej czekoladę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały – krótko wymieszaj – uważaj aby nie rozbić za bardzo piany z białek.2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka migdałów
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni – góra/dół (210 stopni na termoobiegu) przez około 10 minut – sprawdź patyczkiem, czy babeczki są dobrze upieczone.
- Gotowe babeczki wystudź.
Jak zrobić krem z cukierków Michałków
- Śmietanę kremówkę podgrzej, cukierki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do kremówki.500 ml śmietany kremówki, 140 g białych Michałków
- Mieszaj, aż cukierki zupełnie się rozpuszczą.
- Masę wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
- Schłodzoną masę zmiksuj aż będzie gęsta.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
- Możesz posypać je posiekanymi orzechami.
Prywatne
Czekoladowe babeczki z Michałkami – uwagi
Upiekłam ostatnio moje ulubione babeczki czekoladowe – takie z dużą ilością rozpuszczonej czekolady. Tym razem nie dodawałam do nich żadnych aromatów (najbardziej lubię te babeczki z aromatem pomarańczowym), jedynie dodałam trochę mielonych migdałów. Chciałam aby babeczki dobrze się komponowały z kremem michałkowym, który chciałam wypróbować już od dłuższego czasu.
Jak zrobić krem michałkowy z cukierków – wskazówki
Do kremu michałkowego będziecie potrzebować białych Michałków – około 11 cukierków. Michałki trzeba rozpuścić w śmietanie kremówce, porządnie schłodzić, a następnie ubić. Ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę z kartonika o zawartości tłuszczu 30%. Możecie też użyć śmietanę 36%. Śmietanę z rozpuszczonymi cukierkami musicie mocno schłodzić, aby się dobrze ubiła, więc polecam zrobić ją dzień wcześniej i schować na noc do lodówki. Bardzo prosty w przygotowaniu krem, a bardzo smaczny i na pewno zrobić wrażenie – szczególnie w obecności tych czekoladowych babeczek :)
Gorąco polecam wam te babeczki czekoladowe z kremem michałkowym i zachęcam przy okazji do wypróbowania innych przepisów na babeczki.
Polecane przepisy na babeczki z kremem
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki udekorowane różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na pyszne mocno czekoladowe babeczki z kremem michałkowym z cukierków Michałki. Jeśli do babeczek zamiast mąki dasz więcej mielonych migdałów, to otrzymasz bezglutenowe babeczki czekoladowe! Te babeczki czekoladowe na małej ilości mąki są mega puszyste i lekkie. A do tego obłędnie czekoladowe. Krem z Michałków i śmietany kremówki świetnie pasuje to takich czekoladowych babeczek. Krem michałkowy z cukierków jest przepyszny i możecie go wykorzystać również do innych ciast i deserów. Wystarczy cukierki Michałki pokroić na kawałki i rozpuścić w gorącej śmietanie kremówce. Potem taką śmietanę z cukierkami mocno schładzamy i ubijamy. Babeczki z Michałkami i lekkim kremem śmietankowym zasmakują i dużym i małym. Możecie je przygotować na święta, albo na rodzinne okazje. Te babeczki czekoladowe z Michałkami będą ozdobą każdego stołu. Koniecznie zróbcie babeczki czekoladowe z kremem michałkowym. Wypróbujcie również inne babeczki i muffinki czekoladowe z bloga - polecam między innymi babeczki czekoladowe z wiśniami, babeczki czekoladowe z powidłami, czekoladowe babeczki dla dwojga, babeczki oreo albo czekoladowe babeczki z cukinią.
11 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym
Czekoladowe babeczki Michałki
do jakich innych, nie czekoladowych, babeczek ten krem również będzie pasował ?
W zasadzie myślę, że do prawie wszystkich – na pewno do waniliowych ale fajnie będzie też pasował do dyniowych :)
dziękuję! :)
A czy krem będzie gęsty,stabilny jak zrobię z 500 ml śmietanki 36%,250 g mascarpone,100 g białej czekolady i białe michałki z 15-20 sztuk?śmietana z czekoladą i michałkami rozpuszczone,wystudzone i ubite z mascarpone.proszę o odpowiedź
Jeśli mascarpone i kremówka będą dobrze schłodzone, to będzie stabilny. Jeśli będzie jakiś problem, to możesz dla pewności dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.
Witam.A czy krem będzie stabilny,gęsty jak zrobię z 500 ml śmietanki 36%,250 g mascarpone,100 g białej czekolady,białe michałki ok 30 dag?
Witam, czy ten krem jest wystarczająco gęsty żeby przełożyć nim tort? czy lepiej dodać żelatynę?
Jest konsystencji jak bita śmietana – ja wolę kremy bardziej stabilne, więc jako przełożenie tortu, to bym dała trochę żelatyny.
Wyglądają super i na pewno tak samo smakują :) postaram się wypróbować przepis w niedługim czasie :) mam nadzieję, że będzie smakowało osobom które poczęstuje :)
Polecam. Będę wdzięczna za zdjęcia :)
Przepis wypróbowałam i polecam! Palce lizać. Krem rozpływa się w ustach.