Makaron z pieczonymi pomidorami
Ciasto czekoladowa delicja

bułeczki drożdżowe z chałwą 4

 

Na bułeczki z chałwą natknęłam się na blogu Moje Bistro i od razu przepisik sobie wydrukowałam do przetestowania.

Uuuuuwielbiam ciasta drożdżowe, a już najbardziej w wersji ślimaczków, z nadzieniem, lukrem ….. – rozmarzyłam się 😉

A tu nie dość, że ciasto drożdżowe, że ślimaczki, że ten lukier to jeszcze do tego CHAŁWA – tak, tak – pisana dużymi literami, bo to kolejna moja miłość 😉

Cud, nad cudy i w ogóle brak mi słów.

Brać, nie pytać, robić i jeść – tyle i kropka.

A potem trzeba upiec drugą porcję, bo pierwsza znika nie wiadomo gdzie 😉

No to smacznego 🙂

kwiatki

bułeczki drożdżowe z chałwą 2

bułeczki drożdżowe z chałwą 3

bułeczki drożdżowe z chałwą 5

bułeczki drożdżowe z chałwą 6

bułeczki drożdżowe z chałwą 7

bułeczki drożdżowe z chałwą 9

 

Bułeczki z chałwą
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 9
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 450 g mąki
  • 2 jajka (użyłam L)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 90 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
nadzienie:
  • 100 g chałwy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 2 garście rodzynek lub daktyli bez pestek (daktyle lekko posiekane) - około 100 g
lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mascarpone
  • mleko – opcjonalnie
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  2. W tym czasie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
  3. W dużej misie umieść mąkę i jajka, dodaj rozpuszczone masło i rozczyn drożdżowy - zagnieć ciasto (ja to robię mikserem).
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - może to potrwać około godzinę.
  5. W rondelku rozpuść masło z pokruszoną chałwą, dodaj mąkę, cukier, kakao oraz roztrzepane jajko - wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  6. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  7. Rozwałkuj na placek o kształcie prostokąta (niezbyt grubo), wierzch posmaruj masą chałwową (jeden krótszy bok pozostaw przy krawędzi czysty), posyp wierzch rodzynkami lub posiekanymi daktylami.
  8. Zwiń ciasto dość ciasno w roladę - wzdłuż szerszego boku i tak aby pozostawiony czysty bok był na końcu.
  9. Pokrój ciasto na plasterki - około 9-10 sztuk i układaj je w przygotowanej foremce (o wielkości około 24/24 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm).
  10. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  11. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  12. Piecz bułeczki około 25 minut - aż będą rumiane - wyjmij formę z piekarnika i wystudź bułeczki.
  13. Aby przygotować lukier rozpuść w rondelku masło razem z mascarpone, dodaj cukier puder i wymieszaj - jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
  14. Lukrem polej przestudzone ciasto.

 

Makaron z pieczonymi pomidorami
Ciasto czekoladowa delicja

Related Post