Tort kwiatowo-motylkowy
Lody cynamonowe

Dziś u mnie od rana w całym domu pachnie cynamonem 🙂

Wczoraj wieczorem okazało się, że przyjadą dziś do nas nasi teściowie, więc wstałam wcześniej i szybko upiekłam cynamonowe zawijasy z rodzynkami. Pachną obłędnie i tak samo smakują :), a pracy z nimi jest niewiele. Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu.

 

 

 

 

 

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami
 
Autor:
Składniki
składniki na 12-15 bułeczek:
  • około 300g mąki (plus mąka do podsypywania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 16-20g świeżych)
  • 25g pokrojonego w kostkę masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłego mleka
farsz:
  • 50g miękkiego masła
  • 1 -2 łyżki mielonego cynamonu
  • 50g brązowego cukru (można wziąć biały)
  • 50g rodzynek
Wykonanie
  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki (jeśli używasz świeże drożdże, to rozpuść je w mleku z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia), dodaj masło i rozcieraj, aż składniki zaczną przypomniać zacierki, dodaj mleko (rozczyn drożdżowy) i jajko, wyrób ciasto - jeśli jest to konieczne, to dodaj więcej mąki. Odstaw ciasto na 40 minut do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie utrzyj masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę.
  3. Wyjmij ciasto na stolnicę, zagnieć chwilę i rozwałkuj na placek o wymiarach 30 na 20 cm.
  4. Rozsmaruj masło na placku, pozostawiając brzeg o szerokości około 2 cm. Posyp rodzynkami. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i zaciśnij na końcach. Pokrój na około 12 kawałków (mniej wiecej 2-3 centymetrowe kawałki).
  5. Ułóż bułeczki na wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszce.
  6. Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut. Po upieczeniu możesz posmarować syropem klonowym, lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Tort kwiatowo-motylkowy
Lody cynamonowe

Related Post