Czekoladowe ciasto z mikrofalówki 🙂
Chleb czosnkowy

Uwielbiam kokosy oraz ciasta drożdżowe, więc dziś połączenie obydwu 🙂 Pyszne kokosowe zawijańce 🙂

Przepis znalazłam kiedyś w internecie, a teraz przekazuję go Wam 🙂

 

Kokosowe ślimaczki
 
Autor:
Składniki
  • 8 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki
  • 50 g cukru
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 2 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 115 ml mleka
  • 115 ml mleczka kokosowego
  • 1 jajko
  • 40 g miękkiego masła
Wykonanie
  1. Drożdże rozmieszać z częścią cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia, wymieszać razem suche składniki, dodać pozostałe letnie mleko, mleczko kokosowe, jajko i masło.
  2. Wyrobić ciasto (ja to robiłam mikserem). Ostawić na godzinę do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść, rozwałkować i pokroić na około 12 pasków (mniej więcej szerokie na 2 cm), nasypać na paseczki jeszcze odrobinę wiórek (albo jak ktoś woli, można dać rodzynki) i zwijać ślimaczki.
  3. Układać na blaszce i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Piec w 210 stopniach przez około 15 minut.
  4. Po przestudzeniu można posmarować lukrem 🙂
  5. Zrobienie lukru jest bardzo proste - wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i dodać odrobinę czegoś, co go rozpuści - może to być odrobina gorącej wody, trochę mleka, syrop malinowy (uzyskamy wtedy kolorowy lukier), albo odrobina alkoholu - np likieru malibu dla podkręcenia kokosowego smaku 🙂 - jest to oczywiście wersja bardziej dla dorosłych 🙂
  6. Spróbujcie sami - zobaczycie, że to bardzo proste 🙂

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki 🙂
Chleb czosnkowy

Related Post