Chorwacja nieobiektywnie 🙂
Tarta czekoladowa z malinami

Proste i smaczne ucierane ciasto z figami.

migdałowe ciasto z figami_7

Jeśli macie trochę zbędnych fig i nie wiecie co z nimi zrobić, to wam podpowiem 🙂

Możecie przygotować rustykalną tartę, albo bardzo proste ucierane ciasto z figami, aromatyczne od mielonych migdałów i cynamonu.

Aby wzbogacić smak ciasta możecie podać je jak ja z łyżką jogurtu greckiego, miodem i siekanymi migdałami – urok tkwi w prostocie.

Figi wyśmienicie smakują w połączeniu z miodem i cynamonem, a migdały dodają kruchości 🙂

Jeśli nie macie fig, to też nic straconego, możecie je zastąpić innymi owocami – np. śliwkami, brzoskwiniami, czy chociażby jabłkami.

Podaję przepis na formę około 26 cm, albo odrobinę większą.

migdałowe ciasto z figami_1

migdałowe ciasto z figami_4

migdałowe ciasto z figami_5

migdałowe ciasto z figami_10

migdałowe ciasto z figami_9

migdałowe ciasto z figami_8

Migdałowe ciasto z figami
 
Autor:
Składniki
  • 75 g mielonych migdałów
  • 200 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 2 czubate łyżki śmietany (użyłam 12%)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • około pół kilograma fig
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  3. Dodaj jajka do masy jajecznej, krótko zmiksuj.
  4. Dodaj mąkę i śmietanę - zmiksuj.
  5. Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 26 cm.
  6. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi - owoce układaj skórką do dołu, lekko wciskając owoce w ciasto.
  7. Piecz przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie dalsze 40 w 180 stopniach.
  8. Po upieczeniu ostudź, oprósz cukrem pudrem.
  9. Możesz podać z jogurtem naturalnym, miodem i siekanymi migdałami.

 

Przepis własny.

Chorwacja nieobiektywnie 🙂
Tarta czekoladowa z malinami

Related Post