Czekoladowe pancakes
Newsletter

 

Jak wiecie „poczyniłam” ostatnio krem ananasowy (pineapple curd) i żeby go nie zjeść całego prosto ze słoiczka, to wykorzystałam go do upieczenia czegoś pysznego 🙂

Zrobiłam minitarty z kremem ananasowym i bezą (która przez przypadek wyszła mi z „rosą” – pewnie gdybym się starała, bo byłoby z tym różnie ;))

Tarty okazały się pyszne – zresztą nie miały prawa wyjść inne 🙂

Z podanej porcji otrzymacie 6 minitart.

minitarty z kremem ananasowym5

minitarty z kremem ananasowym3

minitarty z kremem ananasowym2

Minitarty z kremem ananasowym
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 6
Składniki
kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60 g masła
  • 60 g margaryny
  • 4-5 łyżek zimnej wody (do konsystencji)
krem ananasowy:
  • 200 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki masła
beza:
  • jedno biało z jajka L
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
ciasto:
  1. Składniki ciasta szybko zagnieć - wodę dodaj na koniec po jednej łyżce, tylko tyle, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję i dało się ulepić w kulkę.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez około 1 godzinę.
  3. Zimne ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić między dwoma kawałkami foli spożywczej).
  4. Wytnij 6 kółek i wylep nimi przygotowane foremki (lub jedną dużą o wielkości około 22 cm).
  5. Ciasto nakłuj kilkakrotnie widelcem.
  6. Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach.
krem ananasowy:
  1. Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.
  2. Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
  3. Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
  4. Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
  5. Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
  6. Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  7. Krem nałóż na podpieczone ciasto (możesz też je przechować w lodówce w zamkniętym słoiku).
  8. Piecz tarty przez kolejne 10 minut.
beza:
  1. Ubij białko z solą, gdy piana będzie sztywna dodaj cukier puder i miksuj, aż białko będzie lśniące.
  2. Wyłóż bezy na tarty.
  3. Zapiecz przez około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni (przenieś tarty blisko górnej grzałki).
  4. Po upieczeniu przestudź.

 

Przepis własny.

Czekoladowe pancakes
Newsletter

Related Post