Reklama


Placki z cukinii i fety

Placki z cukinii i fety

 

placki z cukinii i fety

 

Ależ te placki z cukinii i fety są dobre, co ja mówię -przepyszne!

Leciutkie, z miękkim środkiem i idealne w smaku.

Delikatna cukinia świetnie się komponuje ze słoną fetą, a całość jak dla mnie rewelacyjna 😀

Swoją porcję dosłownie pochłonęłam i patrzyłam, czy jeszcze gdzieś coś nie zostało.

Jeśli lubicie takie fajne placuszki na lekki wiosenny, czy też letni dzień, to koniecznie musicie je spróbować.

Podajcie je z odrobiną jogurtu naturalnego lub z kwaśną śmietaną (ja dodałam jeszcze do jogurtu trochę świeżego koperku).

Do placuszków polecam również lekką sałatkę z pomidorków koktajlowych – ja postawiłam na prostotę, dodałam do nich tylko trochę listków bazylii, świeżo mielony pieprz i odrobinę pokruszonej fety 🙂

Polecam wam również placuszki cukiniowo-kukurydziane – mniam 😀

Ps. Ze względu na wysoką smakowitość placuszków otrzymacie z przepisu dwie porcje (około 15 – 16 placuszków) – chociaż ja bym porcję męża spokojnie zmieściła 😉

 

placuszki z cukinią

 

courgette fritters

 

placuszki z cukinią

 

placki z cukinii i fety

 

placuszki z cukinii

 

Placki z cukinii i fety
 
Autor:
Składniki
  • 400 g cukinii
  • 1 duże jajko
  • około 125 g fety
  • 60 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżego koperku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Cukinię zetrzyj na tarce do dużych oczkach (razem ze skórką), lekko posól i zamieszaj - odstaw na około 5 minut.
  2. Bierz garść cukinii i ściskaj w dłoni aby wycisnąć wodę.
  3. Do odciśniętej cukinii dodaj mąkę, jajko, przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia oraz pokruszoną fetę - wymieszaj łyżką.
  4. Posól (tylko nie za dużo, bo feta jest słona) i popieprz do smaku.
  5. Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż rumiane placuszki.
  6. Podaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
 

Inspiracja.

Related Post

Reklama

  • Maja Banasiak

    Przepis jakby stworzony specjalnie dla mnie. Wszystkie składniki miałam pod ręką, zrobiłam i wyszły naprawdę pyszne 🙂

    • Cieszę się bardzo, że smakowały 🙂 ja je na pewno będę robić nie raz 😀

%d bloggers like this: