Reklama


Sernik na zimno na biszkopcie

Lody kokosowe
Muffinki cappucino

W upały najlepsze ciasto, to ciasto podawane na zimno 🙂 A jeśli towarzyszy mu galeretka i owoce, to na pewno żaden łasuch się mu nie oprze – a na pewno żadne dziecko 🙂

Ten sernik przygotowałam na upieczonym wcześniej spodzie biszkoptowym, ale można użyć gotowy spód, albo biszkopty. Przepis na masę sernikową pochodzi z ostatniej Claudii, tylko ja go zrobiłam z połowy porcji, bo akurat w domu miałam pół kilograma białego sera.

 

 

 

Sernik na zimno na biszkopcie
 
Autor:
Składniki
składniki biszkoptu:
  • 2 jaja
  • 60g cukru (5 płaskich łyżek)
  • 50g mąki (5 płaskich łyżek)
  • 20g mielonych migdałów (2 płaskie łyżki)
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
składniki masy serowej:
  • 250 g masła
  • ⅔ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kg mielonego białego sera
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • ½ szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 600 g truskawek
  • ½ szklanki naparu słabej herbaty z cytryną
  • galaretka truskawkowa
Wykonanie
wykonanie biszkoptu:
  1. Jajka ubij na puszystą, gęstą masę z cukrem.
  2. Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj.
  3. Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej).
wykonanie masy serowej:
  1. Rozstop masło, dodaj do niego cukier i cukier waniliowy.
  2. Ser wymieszaj z żółtkami i dodaj do gotującego się masła, gotuj wszysko razem (mieszaj masę).
  3. Budyń rozpuść w mleku, dodaj do masy serowej i całość zagotuj. Zestaw z ognia i ostudź.
  4. Ubij białka na sztywno. Połowę truskawek pokrój na mniejsze kawałki. Pianę dodaj do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj, na koniec dodaj kawałki truskawek.
  5. Biszkopt delikatnie nasącz herbatą, wyłóż na niego masę sernikową. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Przygotuj galaretkę według przepisu. Gdy zacznie tężeć wylej ją na ciasto, wyłóż resztę truskawek.
  6. Ciasto chłódź przez około 4 godziny.

 

Lody kokosowe
Muffinki cappucino

Related Post

Reklama


  • Iwona

    Wygląda smakowicie. Ale jakiej wielkości jest tortownica na podane składniki ?

  • Joanna

    Wyszła mi bardzo rzadka masa nie wiem dlaczego ?

    • A jaki twaróg użyłaś? Miałaś w kostce i mieliłaś, czy też taki z wiaderka – jeśli z wiaderka, to jak bardzo był wodnisty?

  • Joanna

    Z wiaderka mielony „Piątnica” nie by wodnisty wręcz przeciwnie bardzo gesty , dodałam żelatyny niewiem czy dobrze ale czekam do jutra 🙂 pozytywna

%d bloggers like this: