Chleb pszenno-pomidorowy
Tort Elmo

Pora na pyszne małe co nieco 🙂

Dziś podaję tarteletki z sezamem i gruszkami.

Sezam dodałam do kruchego ciasta, a gruszki są duszone w miodzie 🙂

Brzmi ciekawie – prawda?

Z podanej porcji otrzymacie 6 tarteletek, a jeśli zwiększycie porcję trzykrotnie wyjdzie wam ciasto o wielkości około 30/20.

tarteletki z gruszkami i sezamem4

tarteletki z gruszkami i sezamem2

tarteletki z gruszkami i sezamem1

tarteletki z gruszkami i sezamem3

Tarteletki z sezamem i gruszkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 6
Składniki
ciasto:
  • 70 g masła
  • 30 g cukru
  • 100 g mąki
  • 20 g sezamu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
  • 500 g gruszek
  • 20 g rodzynek (mała garść)
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • ewentualnie łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w małej ilości wody - do zagęszczenia gruszek
Wykonanie
ciasto:
  1. Zmieszaj razem wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto.
  2. Zawiń ciasto w folię i schłódź przez około pół godziny w lodówce.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrój 6 krążków wielkości foremek.
  4. Resztę ciasta zagnieć i schłódź.
  5. Wylep ciastem foremki.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 10-15 minut - aż będą rumiane.
  7. Po upieczeniu przestudź.
nadzienie:
  1. Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Włóż je do garnuszka, dodaj miód, cynamon i rodzynki.
  3. Duś przez kilka minut - tak, aby gruszki zmiękły.
  4. Jeśli owoce puściły dużo soku możesz go zagęścić mąką ziemniaczaną.
  5. Na podpieczony spody nałóż nadzienie.
  6. Resztę ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim tarteletki po wierzchu.
  7. Możesz też dodatkowo posypać je płatkami migdałowymi.
  8. Podpiecz w 180 stopniach przez 10 minut.
Notatki
Jeśli zwiększysz trzykrotnie proporcje i dodasz jedno jajko otrzymasz ciasto o wielkości około 30/20 cm.

 

Przepis z moimi zmianami pochodzi z Tupperware.

Chleb pszenno-pomidorowy
Tort Elmo

Related Post