Ciasto 3 bit
Przepis na ciasto 3 bit na herbatnikach bez pieczenia
Przygotujcie dziś razem ze mną rewelacyjne ciasto bez pieczenia. Ciasto z kajmakiem i kremem budyniowym to prawdziwy hit, który idealnie się sprawdzi na imprezach. To ciasto na dużą blachę, więc na pewno wystarczy dla wszystkich gości. Do tego proste wykonanie i podstawowe składniki sprawiają, że ciasto 3 bit warto często robić! Ciasto na zimno na herbatnikach przekładanych kajmakiem i kremem budyniowym na pewno zasmakuje każdemu. Spróbujcie koniecznie! 3bit ciasto jest słodkie i idealnie kremowe, do tego świetnie się kroi i jest ładnie podzielne. Będzie się świetnie prezentowało na słodkim stole.
Spis treści
Ciasto 3 bit przepis krok po kroku
Jeśli lubicie kremowe i słodkie ciasta bez pieczenia to koniecznie zróbcie to ciasto jak 3 bit na herbatnikach i z masą kajmakową.
Ciasto 3-bit przepis
Wyposażenie
- Przepis na dużą formę o wielkości około 25/35 cm
Składniki
składniki na ciasto 3 bit
- 3-4 paczki herbatników ( po 130 g każda)
- 1 puszka masy kajmakowej (- około 500 g (polecam gotową masę z Gostynia))
- 400 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe (/waniliowe na pół litra mleka)
- 2 łyżki cukru ((opcjonalnie do budyniu))
- 750 ml mleka
- 100 g masła (miękkiego )
- 100 g czekolady ((mlecznej lub gorzkiej) do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto 3 bit
- Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu – użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłodź.750 ml mleka, 2 budynie śmietankowe
- Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia – przykryj wierzch folią spożywczą, tak aby nie powstała na wierzchu skorupka.
- Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby było prawie białe – zwykle to zajmuje około 10 minut.100 g masła
- Wtedy dodawaj po łyżce budyń i miksuj na niższych obrotach do połączenia.
- Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami.3-4 paczki herbatników
- Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników.1 puszka masy kajmakowej
- Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników.
- Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru
- Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą.100 g czekolady
- Schłodź ciasto w lodówce – najlepiej przez całą noc.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto 3 bit na herbatnikach – uwagi
Moja dzisiejsza propozycja – ciasto 3 bit bez pieczenia – świetnie nadaje się na ciepłą pogodę, bo podawane jest na zimno.
Polubią go wszystkie łasuchy – te duże i te małe :)
Zresztą czego tu nie lubić – herbatniki, masa kajmakowa, krem budyniowy, śmietana kremówka i czekolada – pycha :)
Jak zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia – wskazówki
Proponuję wykorzystać gotową masę krówkową, ale można też kupić słodzone mleko skondensowane i gotować je przez 2-3 godziny, aby powstał kajmak.
Przygotowujemy prosty krem budyniowy – najpierw robimy budyń, a potem miksujemy go z miękkim masłem.
Masło i budyń powinny mieć zbliżoną temperaturę inaczej krem może się zwarzyć!
Herbatniki przekładamy masą kajmakową, a potem wykładamy na nie gotowy krem budyniowy.
Na koniec ciasto dekorujemy bitą śmietaną i tartą czekoladą.
3 bit ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby herbatniki namiękły od przełożenia.
Jeszcze jedna rada – najlepiej użyć foremki z odpinanym rantem, albo wyłożyć foremkę folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz. Dużo łatwiej będzie pokroić ciasto (można wtedy wyjąć ostrożnie całość razem z folią i swobodnie podzielić na kawałki).
Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę – około 25/35 cm.
Polecam również ciasto chałwowe – to następne ciasto bez pieczenia :D
Koniecznie spróbuj też sernika oreo bez pieczenia, tarty czekoladowo-pomarańczowej, sernika chatka Puchatka albo ciasto Kubanka.
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia
Jeśli lubicie kremowe ciasta bez pieczenia, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Ciasto bez pieczenia jak 3 bit to bardzo popularne ciasto. Ciasto zrobione jest na kilku warstwach herbatników przekładnych kajmakiem, kremem budyniowym oraz bitą śmietaną. 3 bit ciasto jest przez to słodki i kaloryczny ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę takiego szaleństwa. Ten przepis na ciasto 3 bit jest w sumie prosty i nie wymaga pieczenia. Zaopatrzcie się tylko w większą ilość herbatników. Krem budyniowo-maślany możecie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Budyń do kremu ugotujcie i poczekajcie aż ostygnie w temperaturze pokojowej! Nie może być zimny przed dodanie go do masła. Wtedy cały krem może się zwarzyć! Gotowe ciasto a la 3 bit należy schować do lodówki na kilka godzin, aby herbatniki namiękły od kremów. Wtedy krojenie ciasta będzie dużo łatwiejsze. Ciasto bit 3 na herbatnikach przygotowujemy w dużej foremce i wychodzi go dużo porcji. Dlatego idealnie nadaje się na różne imprezy okolicznościowe i święta. Na pewno zasmakuje każdemu! Bo ciasta 3 bit to słodkie i pyszne ciasta, którym ciężko się oprzeć. Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem a także na ciasta bez pieczenia. A jeśli lubicie to połączenie smaków, to zróbcie sernik na zimno 3 bit :) Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku i przygotuj to bit 3 ciasto na święta, jakąś uroczystość rodzinną, albo po prostu na weekend do kawy. Jeśli lubisz słodkie ciasta z kremem, to to 3 bit ciasto bez pieczenia jest właśnie dla ciebie! Ciasto na dużą blachę to zawsze świetny pomysł na większe imprezy rodzinne albo koleżeńskie. Ciasta wychodzi dużo, więc można je pokroić na sporo kawałków. Ciasto 3 bit na herbatnikach i z kremem budyniowym na pewno zasmakuje każdemu!
31 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Ciasto 3 bit bez pieczenia przepis
3 bit ciasto przepis
Ciasto 3 bit bez pieczenia
A ktoś próbował ciasto 3 bit bez pieczenia?
Tak ;)
Moje właśnie jest bez pieczenia :)
Jak zwykle precyzyjny przepis i piękne zdjęcia
Będzie pysznie w święta . Pozdrawiam Beatko
Smacznych świąt Beatko :) pozdrawiam cię serdecznie
Dodaję jeszcze dżem z czarnej porzeczki, jest kwaskowy i fajnie przełamuje słodycz pozostałych składników :))
Pamiętam to ciasto z czasów nastoletnich i wiem,że było przepyszne! :)
O tak, spróbuj – jest łatwe do zrobienia :)
Jakiej firmy używa Pani śmietany? I czy bez problemu ona się ubija bez śmietan-fixu?
W 99% używam Łaciatą 30 % i nigdy nie miałam problemu z jej ubiciem :)
Jakie mają być te herbatniki ? Zwykłe bebetki czy krakersy słone czy jakie ?
Najzwyklejsze herbatniki :)
Jednego nie rozumiem; odnośnie masy budyniowej i masła pisze Pani „Gdy będzie zupełnie zimny ( budyń) zmiksuj go z miękkim masłem”, z kolei w ostatnim poście : „najważniejsze, aby masa maślana i budyń były w podobnej temperaturze – jeśli dodaje się zimny budyń do masy maślanej, to może się on zwarzyć.” To mają być w podobnej temperaturze, czy jednak nie ?
Zarówno budyń jak i masło mają być w pokojowej temperaturze. Zimny budyń czyli ostudzony (nie wkładamy go do lodówki :) )
Dlaczego środkowa warstwa rozlała mi się i nie tężeje? Na innym przepisie było napisane że najpierw trzeba zmiksować masło na puszyste i dopiero potem dodawać budyń. Jak Pani to robi?
Możliwe, że się krem zwarzył :( Niestety kremy maślane z połączeniu z budyniem mogą się zepsuć. W takim przypadku możesz spróbować podgrzać masę w kąpieli wodnej (miskę z kremem ułóż na garnku z gotującą się wodą, po podgrzaniu masę zmiksuj, powinna nabrać ładną konsystencję. Czasami jednak próby ratowania niewiele dają, wtedy niestety trzeba zrobić krem od nowa – najważniejsze, aby masa maślana i budyń były w podobnej temperaturze – jeśli dodaje się zimny budyń do masy maślanej, to może się on zwarzyć.
Kiedy miksuje śmietanę kremowa 30 z cukrem pudrem to po ubiciu dodaje jeszcze śmietanę fix. Napisane 1-2 a od czego to zależy
Sama nie używam w kuchni śmietan-fixu, więc ich ilość zależy od tego na jaką porcję kremówki jest jedno opakowanie. Nie wiem, czy jedno jest na 250 ml kremówki, czy więcej.
Wg opinii degustujacych ten deser – najsmaczniejszy 3bit jaki kiedykolwiek jedli. Nawet osoba, która zwykle nie je słodyczy zjadła kilka kawałków ;)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów :) pozdrawiam, Beata
Zrobiłam je … zachwyciło wszystkich
Wchodzi na stałe do mojego repertuaru
Dziękuję Beatko :-)
Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów :)
Z gotowanego mleka powstaje kajmak, karmel to z cukru ;-) a ciacho pycha :-)
Tak, oczywiście masz rację :) taki mały błąd drukarski ;)
no ja spisałam produkty ide kupić i na święta sprawdze j.adłam u kolezanki pycha.
Będzie na pewno pysznie :)
zadanie na wolne popołudnie :)
wlasnie przyrzadzam dzisiaj 3 bita i mam nadzieje ze bedzie babcia smakowal i dziadka
Smacznego :)
właśnie dzisiaj mam zamiar zrobić tego pysznego 3-bita
Przecudownie wygląda:)
Uwielbiam je, pięknie podane :)