Ciasto czekoladowo-waniliowe
Przepis na ciasto czekoladowo-waniliowe
Przepis na ciasto czekoladowo-waniliowe to połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnością wanilii. To doskonałe ciasto, które zaspokoi apetyt zarówno miłośników czekolady, jak i tradycyjnych smaków. Prosta w wykonaniu receptura sprawia, że przygotowanie tego ciasta jest łatwe, a rezultat to harmonijne połączenie dwóch klasycznych smaków w jednym pysznym wypieku. Idealne na różne okazje, ciasto czekoladowo-waniliowe zachwyci wszystkich łasuchów. Odkryj przyjemność smakowania w tym prostym, a jednocześnie wyjątkowym przepisie!
Spis treści
Ciasto czekoladowo-waniliowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz połączenie ciast czekoladowych i waniliowych, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto czekoladowo-waniliowe przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości 27-30 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowo-waniliowe
- 125 g masła ( – stopionego i przestudzonego)
- 125 g gorzkiej czekolady
- 5 żółtek (z jajek rozmiar L)
- 5 białek
- 150 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki – lub do smaku)
- 125 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowo-waniliowej
- Czekoladę posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.125 g gorzkiej czekolady
- Żółtka utrzyj z cukrem aż będą białe i puszyste.5 żółtek, 150 g cukru trzcinowego
- Dodaj do masy roztopione masło, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie gęste).125 g masła, 125 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Podziel ciasto na dwie porcje – jedną trochę większą od drugiej. Do mniejszej porcji dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, a do drugiej dodaj wanilię.125 g gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Białka ubij na sztywno, podziel na pół i dodaj do odłożonych ciast – delikatnie wymieszaj.5 białek
- Keksówkę o długości około 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na przemian białe i czekoladowe ciasto, ostrym nożem "przetnij" w zygzaki ciasto, tak aby masy się lekko zmieszały.
- Piecz ciasto czekoladowo-waniliowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Babka czekoladowo-waniliowa – uwagi
Dziś kolejny przepis z książki Erica Lanlarda „Czekolada” (ta książka to istna kopalnia świetnych przepisów, na blogu jest już ich kilka, a na pewno będą się pojawiać następne). Tym razem wzięłam na warsztat babkę czekoladowo-waniliową, bo potrzebowałam szybko upiec coś dobrego. Faktycznie przygotowanie nie trawa długo, do tego nie jest skomplikowane, potem pieczenie 45-50 minut i ciacho gotowe :)
I nie ma w nim gorzkiego kakao, tylko najprawdziwsza gorzka czekolada – a co! Ciasto w typie polskiej babki marmurkowej, zasmakuje każdemu. Jak dla mnie ciasto nie jest zbyt słodkie (miałam trochę większą część czekoladową), więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to proponuję je trochę dosłodzić. A jeśli interesują Was inne przepisy Erica Lanlarda, to znajdziecie je tutaj.
Do tej babki będziecie potrzebować zaledwie kilku składników – dobrej jakości czekoladę – ja tu użyłam gorzką ale może też być deserowa. W przepisie jest używane 125 g czekolady, jeśli macie tylko jedną tabliczkę czekolady o gramaturze 100 g, to może być użyta ta mniejsza ilość. Przy gorzkiej czekoladzie ciasto nie jest mocno słodkie, więc jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta, to możecie użyć więcej cukru – np. dodajcie do ciasta 1 szklankę cukru. Słodkość ciasta możecie też podnieść polewą czekoladową. Wystarczy zrobić ją z mlecznej czekolady, a ciasto będzie słodsze. Żeby zrobić polewę czekoladową na taką babkę wystarczy podgrzać w rondelku śmietanę kremówkę i do gorącej dodać połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, to odstawcie polewę do wystudzenia i zgęstnienia, wtedy można nią polać ciasto. Jeśli rozpuszczacie gorzką czekoladę, to użyjcie tyle samo śmietany kremówki – np. 100 g czekolady i 100 ml śmietany kremówki. Przy mlecznej czekoladzie użyjcie 50 ml kremówki na 100 g czekolady.
W przepisie używałam cukier trzcinowy, ale możecie go zastąpić zwykłym cukrem. Możecie też wypróbować ksylitol, albo nawet erytrol jeśli chcecie obniżyć kaloryczność ciasta. Koniecznie dajcie znać w komentarzu pod przepisem jak wam smakowała ta babka czekoladowa z wanilią i zajrzyjcie również do moich przepisów na babki. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziecie coś dla siebie.
A jeśli lubicie szybkie ciasta czekoladowe, to zobaczcie mój krótki filmik z przygotowania takiego ekspresowego ciasta czekoladowego.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe idealne na różne okazje i na weekend do kawy. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto czekoladowo-waniliowe
Przepis na prostą babkę marmurkową czekoladowo-waniliową z gorzką czekoladą. Ta babka czekoladowa zrobiona jest na czekoladzie, a nie na gorzkim kakao. Dlatego jest aksamitna i przepyszna. Prosty przepis na ciasto waniliowo-czekoladowe przyda się wam nie raz. Samo ciasto jest szybkie i proste do zrobienia. A z moim dokładnym przepisem krok po kroku poradzicie sobie bez większych problemów.
Upieczcie taką babkę waniliowo-czekoladową na weekend do kawy albo na jakąś rodzinną uroczystość. Babka marmurkowa szczególnie dobrze będzie smakowała posmarowana rozpuszczoną czekoladą. Spróbujcie koniecznie.
Babka waniliowo-czekoladowa
Taka babka to świetne połączenie ciasta waniliowego i ciasta czekoladowego. Na pewno zadowoli gusta smakowe wszystkich! Jeśli lubicie słodkie ciasta, to zamiast gorzkiej czekolady możecie użyć mleczną. A jaką czekoladę wy wolicie? Jakąkolwiek czekoladę wybierzecie jestem pewna, że to ciasto czekoladowo-waniliowe będzie pyszne!
Wypróbujcie również inne moje przepisy na babki, polecam wam między innymi babkę tęczową, babkę trójkolorową, babkę piaskową, majonezową babkę z wiśniami czy pijaną babkę czekoladową.