Ciasto z rabarbarem i daktylami
Przepis na proste ciasto z rabarbarem i daktylami
Zapraszam na proste, puszyste ciasto z rabarbarem i daktylami, przygotowane z mlekiem i jogurtem naturalnym, które rozpływa się w ustach. Połączenie lekko kwaśnego rabarbaru ze słodyczą daktyli sprawia, że to ciasto przypadnie do gustu każdemu. Spróbuj tego przepisu i rozkoszuj się wyjątkowym smakiem tego pysznego wypieku. Polecam to ciasto na weekend do kawy, sprawdzi się również świetnie jako ciasto na pikniki, czy przyjęcia w ogrodzie.
Spis treści
Ciasto z rabarbarem i daktylami przepis krok po kroku
Jeśli masz ochotę na proste i szybkie ciasto z rabarbarem i masz w domu daktyle, to koniecznie zrób to pyszne ciasto!
Ciasto z rabarbarem i daktylami przepis
Wyposażenie
- Foremka o wielkości 24/24 cm lub 20/30.
Składniki
składniki na ciasto z pieczonym rabarbarem i daktylami
- 300 g rabarbaru ( – mniej więcej 4 długie łodygi)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 350 g mąki pszennej (- 2 szklanki i 1/3)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 g cukru (- trochę ponad pół szklanki – lub do smaku)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 ml mleka
- 70 ml oleju
- 100 g jogurtu naturalnego
- 70 g daktyli (bez pestek – posiekanych )
- 1 garść płatków migdałów
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z pieczonym rabarbarem
- Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem i piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut – aż lekko zmięknie. Po upieczeniu ostudź.300 g rabarbaru, 4 łyżki cukru trzcinowego
- W jednej misce zmieszaj mokre składniki.2 jajka, 200 ml mleka, 70 ml oleju, 100 g jogurtu naturalnego
- W drugiej suche – mąkę, cukier, proszek i cynamon.350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 120 g cukru
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką.
- Dodaj posiekane daktyle i wymieszaj.70 g daktyli
- Przełóż ciasto do blaszki.
- Na wierzchu ułóż rabarbar i posyp płatkami migdałów.1 garść płatków migdałów
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Ciasto z pieczonym rabarbarem – uwagi
W sklepach jest już rabarbar i widzę, że wszyscy rzucili się na niego – ja zresztą też :D
Mnie przed jego szybszym wykorzystaniem powstrzymał mój krótki wyjazd urlopowy, ale zaraz po powrocie nie mogłam odmówić sobie przyjemności upieczenia jakiegoś szybkiego ciasta z rabarbarem :)
Na blogu jest już sporo przepisów z rabarbarem, bo muszę przyznać, że bardzo lubię to nietypowe warzywo i jako dziecko często jadłam je na surowo maczane w cukrze – mniam – też tak robiliście jako dzieci?
Teraz wolę zrobić z niego przepyszną lemoniadę (hit moich dzieci), albo jakieś fajne ciasto.
Ze względu na ograniczoną ilość czasu zdecydowałam się na bardzo proste ciasto jogurtowe z dodatkiem posiekanych daktyli, z pieczonym wcześniej rabarbarem i posiekanymi migdałami.
Całość wymieszana łychą w dwóch miskach – czyli tak jak tygryski lubią najbardziej :D
Ten przepis będzie idealny do przygotowania z dziećmi – spróbujcie koniecznie.
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z rabarbaru. Na blogu jest ich już niezła kolekcja. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Inspiracja ze strony Delicious. com
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z rabarbarem i daktylami przepis
Przepis na proste jogurtowe ciasto z pieczonym rabarbarem i daktylami to świetne ciasto na weekend do kawy. Ciasta z rabarbarem to jedne z moich ulubionych ciast wczesną wiosną. Wtedy nie ma jeszcze dostępnych rodzimych owoców, ale jest już dostępny rabarbar. A jest on bardzo wdzięcznym dodatkiem do ciast. Te kwaskowate łodygi wspaniale nadają się jako dodatek do słodkich wypieków. Jeśli do tej pory nie używaliście rabarbaru w swojej kuchni to jak najszybciej musicie to naprawić. Spróbujcie chociażby mój przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezą. To czysty obłęd!
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Zobaczcie mój przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i sprawdźcie jak zrobić proste ciasto z rabarbarem. Dodatek posiekanych daktyli dodaje ciastu słodyczy i daktyle wspaniale się komponują z kwaśnym rabarbarem. Jeśli macie daktyle w domu, to koniecznie je dodajcie do ciasta. Jeśli nie macie daktyli, to myślę, że możecie je zastąpić rodzynkami. To może być ciekawe połączenie smaków! Koniecznie zróbcie to ciasto z rabarbarem i daktylami. Przy okazji polecam wam przepis na kruchą tartę z rabarbarem w stylu american pie.