Devil’s food cake – ciasto czekoladowe
Przepis na mocno czekoladowe ciasto devil’s food cake
Przepis na Devil’s Food Cake to zaproszenie do krainy intensywnego smaku czekolady. To ciasto czekoladowe, które wyróżnia się głębokim aromatem i wyjątkowo wilgotną konsystencją. Charakteryzuje się intensywnością czekoladowego smaku, którą podkreśla bogate kremowe nadzienie. To ciasto to niebiańska uczta dla miłośników czekolady, idealna na wyjątkowe okazje czy chwile słodkiego rozpieszczania się. Odkryj sekret czekoladowego smaku w przepisie na diabelnie dobre ciasto czekoladowe!
Spis treści
Devil’s food cake przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta, to koniecznie upiecz to diabelskie ciasto czekoladowe.
Davil’s food cake – diabelskie ciasto czekoladowe przepis
Składniki
składniki na diabelskie ciasto czekoladowe Devil's food cake
- 50 g gorzkiego kakao (przesianego przez sitko )
- 100 g cukru dark muscovado
- 250 ml wody (wrzącej )
- 125 g masła (miękkiego )
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 2 jajka ((użyłam L))
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
składniki na krem czekoladowy:
- 125 ml wody
- 30 g cukru dark muscovado
- 175 g masła
- 300 g czekolady ((użyłam dwie gorzkie i jedną mleczną))
Instrukcja
Jak zrobić diabelskie ciasto czekoladowe Devil's food cake
- W sporej miseczce umieść przesiane przez sitko kakao oraz cukier dark muscovado.50 g gorzkiego kakao, 100 g cukru dark muscovado
- Zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.250 ml wody
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie kremowe i puszyste.125 g masła, 150 g cukru pudru
- W miseczce zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Do masła dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mąki, zmiksuj.2 jajka
- Dodaj drugie jajko i łyżkę mąki – dokładnie zmiksuj.
- Wsyp resztę mąki i dodaj masę kakaową – dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20-22 cm (dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką – nadmiar mąki wysyp).
- Przelej ciasto po równo do dwóch foremek.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i trybie góra/dół (170 stopni na termoobiegu) przez około 25-30 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasta są gotowe.
- Po upieczeniu wystudź ciasto.
Jak zrobić czekoladowy krem do ciasta
- Od razu po wstawieniu ciast do pieczenia w piekarniku zacznij przygotowywać krem.
- W garnku umieść wodę, cukier oraz masło, gotuj aż składniki się rozpuszczą i połączą – zdejmij garnek z ognia.125 ml wody, 30 g cukru dark muscovado, 175 g masła
- Czekolady w tym czasie posiekaj nożem i dodaj do masy – wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.300 g czekolady
- Odstaw czekoladę aby masa zgęstniała – przemieszaj ją co jakiś czas.
- Ostudzone ciasto przełóż częścią kremu czekoladowego i udekoruj nim wierzch oraz boki.
Prywatne
Diabelskie ciasto czekoladowe Nigelli Lawson
Devil’s food cake to rewelacyjne mocno ciasto czekoladowe. W zasadzie powiedzenie, że to ciasto czekoladowe, to za mało, ono jest ekstremalnie czekoladowe – szczególnie jeśli podacie go z grubą warstwą czekoladowego kremu. Jak mówi sama Nigella Lawson (która jest autorką tego przepisu), to ciasto nie jest diabelskie, ale właśnie niebiańskie :)
Ja za to mówię, że ciasto jest diabelnie pyszne, diabelnie uzależniające i diabelnie czekoladowe. Jak nic „diabelskie” – i będziecie chcieli więcej, więcej, więcej ….
Ps. Zajrzyjcie też po przepis na diabelskie babeczki :)
Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta czekoladowe.
Przepis podaję z moimi małymi zmianami.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne czekoladowe ciasta. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz tam przepis idealny dla siebie. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Devil's food cake przepis
Ten przepis to prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady. Mocno czekoladowe ciasto zrobione z dodatkiem przepysznego cukru dark muscovado przełożone i dodatkowo posmarowane obłędnym kremem czekoladowym. To mega czekoladowe ciasto czekoladowe pochodzi od Nigelli Lawson i jest rozpustnie pyszne. Mocno czekoladowe, wilgotne, lekko kawowe od cukru dark muscovado i ten krem czekoladowy .....
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Takie ciasto z kremem czekoladowym prezentuje się tak dobrze, że możecie go przygotować jako tort na urodziny. Myślę, że każdy by się ucieszył z takiego czekoladowego tortu.
Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson
Przepis Nigelli na diabelskie ciasto czekoladowe jest rewelacyjny - sami się przekonajcie. Tylko kupcie cukier dark muscovado - dodaje on charakteru temu ciastu. Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe z bloga, polecam wam między innymi błyskawiczne ciasto czekoladowe, ciasto kinder pingui, czekoladowe ciasto mleczne czy ciasto bananowe z czekoladą.