Drożdżowe serduszka z twarogiem
Przepis na bułeczki drożdżowe serduszka z twarogiem
Zapraszam dziś na takie urocze i słodkie bułeczki w kształcie serduszek. Te bułeczki drożdżowe z nadzieniem z twarogu i żurawiny wyglądają wspaniale i jeszcze lepiej smakują. Możesz je przygotować na Walentynki, albo na weekend do kawy. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Drożdżowe serduszka z twarogiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie bułeczki drożdżowe to przygotuj takie urocze drożdżówki w kształcie serduszek.
Drożdżowe serduszka z twarogiem przepis
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto do bułecek
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe ciasto do bułeczek
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką odsypaną z cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.30 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.5 żółtek, 100 g cukru
- Wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz zaczyn drożdżowy.350 g mąki, 80 g masła
- Wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem z końcówką hakiem lub świderkami).
- Na koniec zagnieć jeszcze ciasto chwilę ręcznie.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż ciasto podwoi objętość.
Jak zrobić nadzienie z twarogu do bułeczek
- Twaróg zmiel, albo porządnie rozgnieć widelcem.300 g twarogu
- Dodaj do twarogu żółtka, jajko i cukier – wymieszaj do połączenia składników.2 żółtka, 1 jajko, 100 g cukru
- Dodaj rodzynki lub żurawiny i zamieszaj.2 garście żurawin
Jak zrobić bułeczki serduszka z twarogiem
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
- Utocz z niego wałek o długości około 30 cm i pokrój go na 10 plastrów.
- Każdy rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm, nałóż na wierzch masę twarogową (omijając krawędzie).
- Zwiń placek w rulon (jak naleśnik), złóż na pół i zlep razem obydwie końcówki.
- Przetnij złożony placek wzdłóż na pół mniej więcej od 2-3 cm powyżej zlepionych końców i rozłóż ciasto na boki tworząc serduszko.
- Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20-25 minut (aż będą rumiane).
- Po upieczeniu ostudź.
- Możesz bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny gorącej wody lub mleka.
Prywatne
Serduszka z twarogiem – uwagi
Niby prosta bułeczka drożdżowa z twarogiem, ale tutaj najważniejsza jest forma. Takie drożdżowe serduszko możecie podać ukochanej osobie z kubkiem gorącej herbaty lub kakao i na pewno sprawicie jej tym olbrzymią radość. Taki gest ucieszy każdego, a w przygotowanie bułeczek nie musicie wkładać wiele pracy.
Jak zrobić bułeczki jak serduszka – wskazówki
Ciasto drożdżowe przygotowałam według podawanego już wcześniej przepisu Karola Okrasy – pojawił się przy makowcu.
Teraz tylko trochę zmieniłam sposób wykonania, na mój własny. Twaróg najlepiej użyć półtłusty niemielony, aby masa nie była zbyt rzadka i nie uciekała bokami. Do twarogu dodałam jeszcze żurawiny (ostatnio mam na nie dużego „smaka”), ale możecie równie dobrze użyć rodzynki. Z tej porcji otrzymacie 10 serduszek – wystarczy dla każdego członka rodziny.
Ps. Zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie drożdżówki o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bułeczki drożdżowe serduszka
Przepis na drożdżowe bułeczki z twarogiem, które wyglądają jak serduszka. Takie bułeczki serduszka to wspaniały prezent dla kogoś kogo kochacie! Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, a do tego nadzienie z twarogu to zawsze pyszne połączenie. Drożdżówki z twarogiem z rodzynkami albo z żurawiną zasmakują każdemu! Taką bułeczkę drożdżową z twarożkiem możecie zabrać do pracy, albo dać dziecku do szkoły.
Takie ciepłe drożdżówki z twarogiem polane odrobiną lukru to najlepsze słodkości na świecie. Przynajmniej dla mnie :) Koniecznie wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku!
Drożdżówki z twarogiem przepis
Domowe drożdżówki z twarogiem i lukrem smakują wyśmienicie z kubkiem kakao, albo herbaty. Jeśli zostały wam jakieś bułeczki drożdżowe na drugi dzień i nie są już takie mięciutkie, to podgrzejcie je chwilę z mikrofalówce. Znowu nabiorą miękkości i puszystości. Bułeczki drożdżowe serduszka przechowuj w szczelnym pojemniku, aby nie obsychały.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe, polecam wam między innymi szwedzkie bułeczki cynamonowe, bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami, ślimaczki z wiśniami, cytrynowe ślimaczki z makiem albo drożdżowe bułeczki z chałwą.