Gofry czekoladowe
Przepis na chrupiące gofry czekoladowe z kakao
Zapraszam dziś na pyszne gofry zrobione z gorzkim kakao. Te czekoladowe słodkości idealnie się sprawdzą na śniadanie dla całej rodziny, a nawet na deser, czy też kolację. Prosty przepis opisany krok po kroku zapewni wam idealne gofry. Zobaczcie więc jak zrobić gofry na kakao, które będą chrupiące i pyszne.
Spis treści
Gofry czekoladowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie gofry na śniadanie lub przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis na gofry z gorzkim kakao.
Gofry czekoladowe z kakao przepis
Składniki
składniki na gofry z kakao
- 50 g gorzkiego kakao
- 200 g masła
- 200 g cukru trzcinowego (- 1 szklanka)
- 2 łyżeczki cynamonu (mielonego )
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- około 2 szklanki mleka ((dodawane porcjami) – 480-500 ml)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na sos czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50-75 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki miodu
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe gofry:
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao i cynamon – wymieszaj.50 g gorzkiego kakao, 200 g masła, 2 łyżeczki cynamonu
- Przełóż masę do misy miksera i lekko ostudź.
- Dodaj cukier i zmiksuj.200 g cukru trzcinowego
- Dodaj żółtka i zmiksuj.4 żółtka
- Dodaj porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, około 2 szklanki mleka
- Ubij białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta czekoladowego.4 białka
- Smaż gofry w gofrownicy, po upieczeniu układaj na kratce, aby ostygły.
Jak zrobić sos czekoladowy do gofrów
- Czekoladę połam, rozpuść razem ze śmietaną kremówką i miodem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – zamieszaj do połączenia składników.100 g mlecznej czekolady, 50-75 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki miodu
- Ciepłym sosem polej gofry (sos po ostygnięciu stężeje, wtedy wystarczy krótko podgrzać go w mikrofalówce).
Prywatne
Proste gofry z gorzkim kakao – uwagi
Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry, również jest już przepis na gofry czekoladowe, albo na gofry czekoladowo-bananowe. Dziś mam dla Was przepis na czekoladowe gofry z przepisu Erica Lanlarda z książki „Czekolada” (podaję przepis z moimi zmianami). Gofry różnią się mocno od innych, gdyż do ciasta dodaje się sporo cukru (dla zrównoważenia dużej ilości gorzkiego kakao). Gofry zaraz po wyjęciu z maszyny są miękkie, ale ostygając twardnieją i nabierają chrupkości. Do tego porcja wychodzi ogromna – około 16-17 gofrów, więc starczy dla dużej rodziny.
Jak podać gofry czekoladowe?
Ja swoje gofry podałam z sosem z mlecznej czekolady oraz frużeliną truskawkową (zrobiłam ją z mrożonych truskawek). Świetnie się tu również sprawdzi sos czekoladowy, Nutella, bita śmietana i inne owoce. Mogę również polecić angielski sos waniliowy – jego możecie podać jeszcze na ciepło. Będzie się wspaniale uzupełniał z czekoladowym smakiem gofrów.
Polecane przepisy na gofry
Wypróbujcie również inne moje przepisy na gofry o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowe gofry
Każdemu przyda się dobry przepis na gofry, a ja mam dziś dla was przepis na gofry z kakao. Z przepisu otrzymacie dużo czekoladowych gofrów, do których polecam wam przygotowanie słodkiego sosu czekoladowego. Gofry czekoladowe możecie przygotować na śniadanie albo na przekąskę. Świetnie smakują z sosem czekoladowym i bitą śmietaną. Możecie też dodać do nich ulubioną konfiturę lub świeże owoce.
Chrupiące gofry z kakao
Gofry kakaowe są przepyszne i same znikają. Zróbcie je na śniadanie dla całej rodziny. Z przepisu otrzymacie dużą ilość gofrów.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na gofry a także na placuszki idealne na śniadanie.