Gofry z ziemniaków
Przepis na gofry z ziemniaków gotowanych
Jeśli po obiedzie zostały Ci ugotowane ziemniaki, to ich nie wyrzucaj, tylko przygotuj gofry z ziemniaków. Te niezwykle pyszne drożdżowe gofry z ziemniakami smakują wręcz cudownie i na pewno zasmakują całej rodzinie. Tak przygotowane gofry to idealne śniadanie, deser albo kolację. Gofry ziemniaczane podajcie ze swoimi ulubionymi dodatkami i zjedzcie ze smakiem. Koniecznie zobaczcie mój przepis na gofry, które zawsze wychodzą!
Spis treści
Gofry z ziemniaków przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz chrupiące gofry i zostały ci po obiedzie ugotowane ziemniaki, to koniecznie zrób te gofry!
Gofry z ziemniaków przepis
Składniki
składniki na gofry z ziemniakami gotowanymi
- 200 g ziemniaków (ugotowanych i zmielonych (albo porządnie ugniecionych) )
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 20 g drożdży (świeżych (lub opakowanie suszonych))
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml mleka (ciepłego )
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 czubata łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
- 50 g masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić gofry ziemniaczane
- Drożdże rozkrusz, posyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj – odstaw na około 20 minut – jeśli używasz suszone drożdże to dodaj je od razu do mąki.20 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W misie miksera umieść mąkę, zmielone ziemniaki, jajka, cynamon i cukier z wanilią.200 g ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżka cukru z wanilią
- Dodaj rozczyn drożdżowy (albo ciepłe mleko jeśli używasz drożdże suszone) i zacznij wyrabiać ciasto.
- W trakcie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.50 g masła
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
- W tym czasie rozgrzej gofrownicę.
- Nałóż łyżką ciasto (ja nakładałam na środek bez dochodzenia do brzegów i smażyłam nieregularne gofry) i smaż gofry aż będą rumiane.
- Gotowe gofry połóż na kratce – nie układaj ich jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Gofry z gotowanymi ziemniakami – uwagi
Tak, tak dobrze widzicie – dziś mam dla Was przepis na gofry z ziemniaków. Te gofry to bardzo udana fuzja oponek z ziemniaków i gofrów belgijskich. Już od dawna robiłam w domu drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami i zawsze wszystkim bardzo one smakowały. Teraz mój mąż dostał olśnienia i zapytał się mnie, czemu nie zrobię gofrów z ziemniakami? No właśnie, czemu??
Obierając ziemniaki na obiad zrobiłam ich od razu więcej i następnego dnia usmażyłam gofry. Moja córka zjadła na raz 5 gofrów, a następnego dnia dopytywała się czy jeszcze są. Gofry ziemniaczane są pyszne i nikt, absolutnie nikt nie zorientuje się, że w środku są ziemniaki – to takie gofry niespodzianka. Następnym razem ugotujcie więcej ziemniaków do obiadu i koniecznie usmażcie sobie gofry z ziemniakami – i nie przejmujcie się tym, że ziemniaki będą solone – w niczym to nie przeszkadza – chyba że je mocno przesolicie ;)
Jak zrobić gofry z gotowanymi ziemniakami – wskazówki
To są gofry drożdżowe, więc przygotowujecie tu ciasto drożdżowe. Jedyną różnicą jest fakt, że do ciasta na gofry dodajecie ugotowane, przeciśnięte przez praskę i ostudzone ziemniaki. Ciasto wyrabiacie jak zwykle i odstawiacie do lekkiego wyrośnięcia. Potem smażycie gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gofry na drożdżach są zawsze fajnie chrupiące z zewnątrz i mięsiste w środku. Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, sosem czekoladowym, albo z masłem orzechowym. Mi bardzo smakowały właśnie te gofry z masłem orzechowym – idealne połączenie smaków.
Gofry – jak długo piec?
Czas pieczenia w sporej części zależy od mocy waszej gofrownicy. Jeśli ma dużą moc, to gofry robią się szybciej, ładniej się przypiekają i są bardziej chrupiące. Jaka gofrownica jest najlepsza do gofrów? Polecam wybierać taką, która ma przynajmniej 1000W. Te o słabszej mocy pieką gofry długo i nigdy nie są one zbyt mocno chrupiące. Ogólnie gofry pieczemy aż z wierzchu są ładnie złociste i bez problemu odrywają się od płyty grzewczej.
Ziemniaczane gofry kcal
Ile kalorii mają gofry? Ja tu robiłam takie mniejsze i mniej regularne gofry, a Wy możecie robić je większe lub mniejsze – zależnie od tego jaką gofrownicę macie. Dlatego podaję kaloryczność dla 100 g gofrów (bez dodatków) albo dla jednej sztuki, przy przygotowaniu 8 gofrów. Wtedy taki jeden gofr ma około 200 kalorii.
Ps. Zapraszam Was też do zapoznania się z innymi przepisami na gofry.
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne gofry o różnych smakach i robione z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżowe gofry z gotowanymi ziemniakami
Przepis na pyszne drożdżowe gofry przygotowane z gotowanymi ziemniakami. Tak, tak to ciasto na gofry ma w sobie ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Ziemniaki w cieście drożdżowym dodają mu wilgotności i dłuższej świeżości. Jeśli zostały wam gotowane ziemniaki z obiadu to ich nie wyrzucajcie tylko zróbcie takie chrupiące drożdżowe gofry. Te gofry drożdżowe trochę podobne są do gofrów belgijskich, bo też są zrobione na drożdżach. Smakują jednak odmiennie. Gorąco polecam wam obydwie wersje ciasta na gofry.
Gofry ziemniaczane przepis
Gofry z gotowanymi ziemniakami świetnie smakują z odrobiną cynamonu. Zresztą według mnie, wszystko smakuje lepiej z cynamonem :) Gotowe gofry podajcie z polewą czekoladową i np. masłem orzechowym. Mi w tym połączeniu drożdżowe gofry smakowały wyśmienicie. Wypróbujcie mój przepis na gofry z ziemniaków z cynamonem.
Wypróbujcie również inne przepisy na gofry z mojego bloga, polecam wam między innymi najlepsze chrupiące gofry, gofry churros, gofry budyniowe, gofry z niespodzianką w środku albo gofry czekoladowe.