Kruche ciasto z jagodami
Przepis na kruche ciasto jagodowe
Zapraszam dziś na rewelacyjne i wręcz rozpływające się w ustach kruche ciasto z jagodami. To ciasto z angielskiej kuchni przygotujecie bardzo łatwo, a jego smak rozpieści Wasze kubki smakowe! Podajcie je jeszcze na ciepło z gałką lodów, lub po ostudzeniu z bitą śmietaną.
Spis treści
Kruche ciasto z jagodami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie kruche i rozpływające się w ustach ciasta z owocami, to koniecznie wypróbujcie to ciasto z jagodami.
Kruche ciasto z jagodami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia (najlepiej tarty) o średnicy około 24 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto:
- 150 g masła (miękkiego )
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko ((roztrzepane) u mnie rozmiar L)
- trochę mleka ( do posmarowania ciasta)
składniki na nadzienie z jagód do ciasta
- 500 g jagód
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej ((można ją zastąpić mąką ziemniaczaną))
- 1 czubata łyżka konfitury jagodowej (lub malinowej)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto z jagodami
- Do miski włóż jagody, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą (ziemniaczaną) i konfiturę. Delikatnie wymieszaj i odstaw.500 g jagód, 2 łyżki soku z cytryny, 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej, 1 czubata łyżka konfitury jagodowej
- Utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste i białe (można to zrobić mikserem).150 g masła, 150 g cukru pudru
- Dodaj jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj aż się dobrze połączy (ciasto będzie bardzo leciutkie i miękkie – nie zbite i twarde i jak tradycyjne ciasto kruche).250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko
- Posyp mąką blat i wyłóż ciasto.
- Zagnieć chwilę, a następnie podziel na dwie części (jedna odrobinę większa).
- Tą większą cześć delikatnie rozwałkuj (możesz to zrobić na papierze do pieczenia, aby łatwiej przenieść ciasto do foremki).
- Formę do tarty o średnicy około 24 cm lekko natłuść i wylep rozwałkowanym ciastem – pamiętaj o wylepieniu również boków foremki (ciasto powinno lekko wystawać poza brzeg).
- Wyłóż nadzienie na przygotowany spód.
- Rozwałkuj drugi kawałek ciasta na wielkość foremki. Przykryj nim górę tarty i sklej z ciastem ze spodu przez nałożenie wystających kawałków na wierzch.
- Posmaruj wierzch ciasta mlekiem i posyp odrobiną cukru pudru.trochę mleka
- Zrób nożem dwa długie rozcięcia, aby para mogła uchodzić.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – do zrumienienia się.
- Ostudź przed podaniem.
Notatki
Prywatne
Kruche ciasto z jagodowym nadzieniem – uwagi
Na Karmelowym blogu wypatrzyłam przepis na kruche ciasto z jagodami autorstwa Nigela Slatera.
Kiedyś już wspominałam, że bardzo lubiłam oglądać jego program na BBC – wcześniej już też zamieszczałam jego przepis na ciasto bananowe.
Konsekwencje pobytu na tym blogu nie skończyły się tylko na dodatkowych kaloriach z tego pysznego ciasta, ale zaowocowały również uszczupleniem mojego konta bankowego ;)
A to wszystko dlatego, że strasznie zapragnęłam kupić sobie książkę Nigela Slatera „Tender vol. 2”, która zawiera przepisy z wykorzystaniem owoców – nie są to tylko desery (może w wolnej chwili umieszczę recenzję książki).
Książka już tylko po pobieżnym przejrzeniu zapełniła się zakładkami, więc na pewno nie skończy się tylko na tym przepisie :)
Na razie zapraszam Was na pyszne kruche ciasto z jagodami (poza sezonem jagodowym, można zastąpić je innymi owocami).
Koniecznie zobaczcie również inne moje wypieki z jagodami. Na blogu zebrała się ich już niezła kolekcja.
Polecane przepisy na ciasto z jagodami
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne słodkie wypieki z jagodami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z jagodami
Zapraszam dziś na pyszne i proste kruche ciasto jagodowe pełne nadzienia z jagód. To ciasto to tak trochę ciasto pie z jagodami. Przygotowane jest z ciasta półkruchego (zrobionego z dodatkiem proszku do pieczenia) dlatego jest lżejsze i trochę pulchniejsze do typowego ciasta kruchego. Ciasto pieczemy w formie do tarty i jagody stanowią nadzienie ciasta. Kruche ciasto z jagodami po upieczeniu jest przepyszne. Można je zjeść jeszcze na ciepło z lodami - wtedy to prawdziwa rozpusta. Spróbujcie koniecznie.
Kruche ciasto z jagodami przepis
Zobaczcie mój przepis na ciasto jagodowe i sprawdźcie jak zrobić kruche ciasto jagodziankę. Jeśli macie już dość drożdżowych jagodzianek, albo nie macie czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, wtedy takie ciasto kruche z jagodami jest właśnie dla was. Możecie również przygotować bardzo prostą i szybką babkę z jagodami na mleku skondensowanym. Gorąco polecam obydwa ciasta, bo są przepyszne!