Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Kurczak tikka masala

By |2018-09-18T20:04:08+00:002018 Styczeń 26th|Kurczak, Na słono, Obiady|

Kurczak tikka masala

 

kurczak po indyjsku

 

Zapraszam na pysznego i aromatycznego kurczaka tikka masala.

To danie jest inspirowane kuchnią indyjską, chociaż raczej nie pochodzi bezpośrednio z Indii.

Za to najczęściej podaje się, że to danie wymyślili Anglicy – Indie były przez długie lata pod panowaniem Wielkiej Brytanii, więc takie fuzje kulinarne nie dziwią 🙂

Samo danie to mocno aromatyczne kawałki kurczaka smażone lub grillowane, a potem podane z sosem na bazie pomidorów i śmietany lub jogurtu.

Danie nie jest mocno pikantne, więc można je spokojnie podać dzieciom.

Ja swojego kurczaka podałam  z gotowanym ryżem, ale możecie też dodać do niego chlebki naan.

Zapraszam również na inne dania z kurczakiem 🙂

 

kurczak w stylu indyjskim

 

piersi kurczaka po indyjsku

 

kurczak tikka masala

 

kurczak tikka masala

 

Kurczak tikka masala
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na cztery porcje.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
kurczak:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1-2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne (dałam 1)
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 piersi z kurczaka (około 500 g)
sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki soli
  • puszka krojonych pomidorów w puszce
  • pół szklanki śmietany - użyłam płynną 12% do zup i sosów
Wykonanie
  1. Piersi z kurczaka pokrój w grubszą kostkę.
  2. W misce zmieszaj jogurt z resztą składników marynaty.
  3. Włóż kurczaka do marynaty i dokładnie wymieszaj.
  4. Wstaw miskę do lodówki na godzinę, a najlepiej na noc.
  5. Po zamarynowaniu opłucz delikatnie kurczaka z marynaty i podsmaż go na patelni.
  6. W garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - energicznie zamieszaj i pilnuj, aby przyprawy się nie przypaliły.
  7. Dodaj pomidory oraz śmietanę.
  8. Dodaj do sosu kawałki kurczaka i gotuj przez około 10 minut, aż sos się trochę zredukuje.
  9. Podawaj danie na ciepło z dodatkiem gotowanego ryżu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 202 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 9 g Białka: 29 g

 

Przepis znalazłam tutaj.

Reklama

5 komentarzy

  1. Jolanta Domagalska 2018/10/18 at 08:40 - Reply

    Śmietana kwaśna do sosu tak?

  2. okularnicawkapciach 2018/01/26 at 20:59 - Reply

    zdecydowanie moje smaki:)

  3. Candy Pandas 2018/01/26 at 09:29 - Reply

    Musi to być bardzo aromatyczne danie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: