Limonkowe ciasto z ricottą
Przepis na pyszne ciasto z ricotty i limonek
Limonkowe ciasto z ricottą i sokiem z limonki to prawdziwa eksplozja świeżości i delikatności w każdym kęsie. To lekkie i puszyste ciasto, które doskonale łączy w sobie kremową konsystencję ricotty z intensywnym aromatem limonki. To ciasto z serkiem to doskonały wybór na letnie dni, kiedy chcesz się zrelaksować i cieszyć świeżymi i naturalnymi smakami. Każdy kęs tego ciasta to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przenosi cię w świat smakowej przyjemności i lekkości. Gorąco polecam!
Spis treści
Limonkowe ciasto z ricottą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie, wilgotne i orzeźwiające ciasta, to ciasto z serkiem ricotta i sokiem z limonki na pewno ci zasmakuje. Spróbuj koniecznie!
Limonkowe ciasto z ricottą przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę keksową o długości około 25-27 cm.
Składniki
składniki na limonkowe ciasto z ricottą
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka (starta z jednej limonki)
- sok (z jednej limonki)
- 110 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 3 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 250 g ricotty (w temperaturze pokojowej)
składniki na lukier do ciasta
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- sok (z połowy limonki)
- mleko ( do nadania konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z serkiem ricotta i limonką
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na lekką, puszystą i białą masę.110 g masła, 200 g cukru pudru, 250 g ricotty
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj sok i skórkę z limonki oraz pojedynczo jajka – po każdym krótko zmiksuj masę.skórka, sok, 3 jajka
- Na koniec wsyp w 2-3 turach mąkę – po ostatnim dodaniu mąki nie miksuj już długo ciasta – mogą nawet zostać smugi mąki w cieście – domieszaj je delikatnie łyżką.
- Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 25-27 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przygotuj lukier – do cukru pudru dodaj sok z limonki (może też być sok z cytryny), dodaj pojedynczo po łyżce mleka – po każdej łyżce dokładnie wymieszaj lukier – ma być gęsty, ale spływający z łyżki.150 g cukru pudru, sok, mleko
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Zapraszam na limonkowe ciasto z ricottą – bardzo apetyczne, wilgotne a jednocześnie mięciutkie i aksamitne.
To wszystko to zasługa masła, serka ricotta i soku z limonki.
Ciasto ma cudowny smak i idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty.
Jak zrobić limonkowe ciasto z ricottą – wskazówki
Przygotujcie sobie miękkie masło i ricottę (najlepiej aby była w temperaturze pokojowej – w tym celu wyjmijcie ją z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej).
Masło zmiksujcie razem z ricottą i cukrem pudrem aż będą puszyste.
Dodajcie do masy skórkę oraz sok z limonki, a na koniec mąkę.
Jeśli nie macie limonki możecie użyć cytrynę – smak ciasta będzie troszkę inny, ale i tak będzie pysznie smakować :)
Po upieczeniu i ostudzeniu polejcie ciasto lukrem z dodatkiem soku z limonki – możecie też udekorować go dodatkowo plasterkami limonki.
Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis.
To limonkowe ciasto zasmakuje i dzieciom, i dorosłym – sami sprawdźcie :)
A potem wypróbujcie również inne przepisy z wykorzystaniem tego lekkiego serka – polecam wam ciasto z ricottą i jabłkami, sernik z ricotty, włoską tartę albo ciasteczka pomarańczowe z ricottą.
Polecane przepisy na orzeźwiające ciasta
Jeśli lubicie takie orzeźwiające limonkowe i cytrynowe ciasta, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na takie ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Inspirowałam się przepisem na blogu Kristens Kitchen blog – podaję ze zmianami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Limonkowe ciasto z ricottą
Przepis na lekkie i wilgotne ciasto z ricottą i limonkami. To limonkowe ciasto zrobicie szybko i bez większych problemów. Dzięki dodatkowi serka ricotta ciasto jest lekkie, wilgotne i ma fajny smak. Sok z limonki i skórka dodają mu fajnego orzeźwiającego smaku. Ciasto jest idealne na Wielkanoc, albo możecie go upiec bez okazji. Swoim smakiem jest takie właśnie wiosenne. Delikatne i lekkie jednocześnie - przepyszne!
Ciasto z ricottą i limonkami
Zobaczcie mój przepis na ciasto z limonkami i sprawdźcie jak zrobić ciasto z serkiem ricotta. Upieczcie je w długiej formie keksowej, a po upieczeniu polejcie lukrem z sokiem z limonki. Takie ciasto z lukrem dłużej zachowuje świeżość i mniej obsycha. Nie mówiąc już o tym, że lukier nadaje ciastu słodyczy :) Zróbcie więc swojej rodzinie to limonkowe ciasto z ricottą i cieszcie się jego wspaniałym smakiem. Gorąco polecam wam również przepis na cytrynowe ciasto z makiem - przepyszne!