Migdałowe ciasto z figami
Przepis na migdałowe ciasto z figami
Zapraszam dziś na bardzo smaczne, lekkie i puszyste ucierane ciasto migdałowe pieczone ze świeżymi figami. To ciasto to kwintesencja lata! Słodkie, pachnące i obłędnie pyszne. Spróbujcie koniecznie jeśli macie świeże figi.
Spis treści
Migdałowe ciasto z figami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz puszyste i wilgotne ciasta z owocami, to koniecznie upiecz to ciasto ze świeżymi figami.
Migdałowe ciasto z figami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na migdałowe ciasto z figami
- 75 g migdałów (mielonych )
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 200 g masła (miękkiego )
- 120 g cukru (trochę ponad pół szklanki lub do smaku)
- 2 łyżki śmietany ( (użyłam 12%) czubate łyżki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka (rozmiar L)
- 0,5 kg fig (świeżych – możesz tez użyć inne owoce)
Instrukcja
Jak zrobić migdałowe ciasto z figami
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.200 g masła, 120 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cynamonem.75 g migdałów, 200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj jajka do masy maślanej, krótko zmiksuj.2 jajka
- Dodaj mąkę i śmietanę – zmiksuj.2 łyżki śmietany
- Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 26 cm.
- Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi – owoce układaj skórką do dołu, lekko wciskając owoce w ciasto.0,5 kg fig
- Piecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra/dół), a następnie dalsze 40 w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ostudź, oprósz cukrem pudrem.
- Możesz podać z jogurtem naturalnym, miodem i siekanymi migdałami.
Prywatne
Ucierane ciasto z figami – uwagi
Jeśli macie trochę zbędnych fig i nie wiecie co z nimi zrobić, to wam podpowiem.
Możecie przygotować rustykalną tartę, albo bardzo proste ucierane migdałowe ciasto z figami, aromatyczne od mielonych migdałów i cynamonu.
Aby wzbogacić smak ciasta możecie podać je jak ja z łyżką jogurtu greckiego, miodem i siekanymi migdałami – urok tkwi w prostocie.
Figi wyśmienicie smakują w połączeniu z miodem i cynamonem, a migdały dodają kruchości :)
Jak zrobić migdałowe ciasto z owocami – wskazówki
Musicie masło zmiksować z cukrem na białą i puszystą masę – im dłużej tym lepiej.
Potem gdy dodajecie suche składniki, to już nie miksujcie za długo – tylko do połączenia składników.
Jeśli będziecie miksować długo masło z mąką, to może wam wyjść zakalec!
Owoce układamy na cieście skórką do dołu – tak aby nadmiar soku również nie spowodował zakalca.
Jeśli nie macie fig, to też nic straconego, możecie je zastąpić innymi owocami – np. śliwkami, brzoskwiniami, czy chociażby jabłkami.
Podaję przepis na formę około 26 cm, albo odrobinę większą.
Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami 😀
Polecane przepisy na ciasta migdałowe
Wypróbujcie również inne moje przepisy na lekkie ciasta migdałowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na migdałowe ciasto z figami
Dziś mam dla was ciasto ze świeżymi figami. To proste ucierane ciasto migdałowe z mielonymi migdałami upieczone ze świeżymi figami na wierzchu. To bardzo proste i pyszne ciasto z owocami idealne na lato i jesień. Jeśli nie macie fig, to użyjcie inne owoce. Super się tu sprawdzą słodkie śliwki, gruszki albo jabłka.
Przepis na ciasto z figami
Zobaczcie mój prosty przepis na ciasto migdałowe i sprawdźcie jak zrobić ciasto z migdałami i figami. Figi do ciasta dodajemy przekrojone na pół i układamy je skórką do dołu. Zapobiegnie to nadmiernemu nasączeniu ciasta sokiem z fig. Poza tym ciasto z figami ładniej tak wygląda po upieczeniu :) Sami spróbujcie jak fajnie smakuje takie migdałowe ciasto z owocami. Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta owocowe. Każdy znajdzie tu coś dla siebie :)