Nocne naleśniki maślane
Przepis na nocne naleśniki maślane
Przepis na nocne naleśniki na maśle to doskonały sposób na szybkie śniadanie o poranku. Te delikatne naleśniki, przygotowane wieczorem i pozostawione do schłodzenia przez noc, nabierają intensywnego smaku i puszystej konsystencji. Prosta receptura oraz magia nocnego przygotowania sprawiają, że rano można cieszyć się pysznymi, maślanymi naleśnikami bez konieczności długotrwałego przygotowywania śniadania. Odkryj sekret tego przepisu na nocne naleśniki maślane i zacznij dzień od przepysznego śniadania we francuskim stylu!
Spis treści
Nocne naleśniki maślane przepis krok po kroku
Jeśli lubisz naleśniki, ale rano masz mało czasu na zrobienie ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Nocne naleśniki maślane przepis z filmem
Składniki
- 100 g masła (rozpuszczonego i lekko przestudzonego )
- 6 jajek (rozmiar L)
- 65 g cukru
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 500 ml mleka
- skórka (starta z jednej pomarańczy – opcjonalnie aromat pomarańczowy)
- woda mineralna (opcjonalnie do dolania następnego dnia jeśli ciasto będzie zbyt gęste)
Instrukcja
Jak zrobić francuskie naleśniki na maśle
- Jajka zmiksuj krótko z cukrem – bez zbytniego napuszania masy.6 jajek, 65 g cukru
- Dodaj do jajek masło, a następnie na zmianę mąkę i mleko.100 g masła, 250 g mąki pszennej, 500 ml mleka
- Miskę z ciastem przykryj folią i schowaj do lodówki na noc.
- Rano dokładnie wymieszaj ciasto, jeśli jest wg Ciebie za gęste to dodaj trochę wody (ja dolałam, bo lubię cienkie naleśniki).
- Smaż na patelni naleśniki, podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Film
Prywatne
Francuskie maślane naleśniki – uwagi
Naleśniki, które robią się nocą, a rano je tylko smażę? O tak, lubię to! Nie wiem, czy wiecie, że ciasto na naleśniki powinno postać około pół godziny przed smażeniem. Te pół godziny jest najtrudniejsze, bo moja córka stoi wtedy przy mojej nodze i jęczy „Głodna jestem” „Kiedy będzie śniadanie?” „Czy mogę teraz coś zjeść?” Te nocne naleśniki maślane stoją swoje przez noc, rano je dokładnie mieszacie i już możecie smażyć – bez jęczącego dziecka. Dodatkowo – dzięki masłu w cieście patelni nie musicie już zupełnie niczym smarować.
Zaryzykuję również stwierdzenie, że to najlepsze naleśniki jakie jadłam – można się nimi zajadać już „na sucho” – są delikatnie słodkie, aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej, cieniutkie i elastyczne dzięki dużej ilości jajek i masła. Myślę, że będę je robiłam częściej – szczególnie jak będą goście, bo wychodzi ich na prawdę dużo :) Jeszcze jedna uwaga ode mnie – ciasto po nocy gęstnieje (to przez gęstniejące masło), a ja lubię cienkie naleśniki, więc przed smażeniem dolałam do ciasta wodę mineralną – Wy róbcie jak chcecie i jak lubicie.
Jeszcze jedno – przepis pochodzi z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” Alaina Ducasse, którą miałam przyjemność recenzować.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy z tej książki i wszystkie są po prostu rewelacyjne :) A te naleśniki maślane wręcz idealnie nadają się jako podstawa do naleśników Suzette podsmażanych w sosie karmelowo-pomarańczowym – spróbujcie koniecznie tej wersji podania :D
Pomarańczowe naleśniki Suzzette – tak na zachętę :D
Polecane przepisy na naleśniki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta na naleśniki o rożnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Nocne naleśniki maślane przepis
Przepis na pyszne francuskie naleśniki na maśle. Trzeba przyznać, że Francuzi uwielbiają masło w swojej kuchni i go w niej nie żałują. Także do tego ciasta na naleśniki dodajemy sporo rozpuszczonego masła. Masło dodaje naleśnikom smaku i sprawia, że łatwiej się je smaży. To ciasto na naleśniki przygotowujemy wieczorem i smażymy dopiero rano. Te francuskie naleśniki są delikatnie słodkie i aromatyzowane skórką pomarańczową, dlatego świetnie nadają się do słynnych crepes Suzette, czyli naleśników Suzette podsmażanych w soku pomarańczowym. Jeśli jeszcze nie jedliście takich pomarańczowych naleśników, to musicie koniecznie spróbować!
Przepis na francuskie naleśniki pomarańczowe
Takie nocne naleśniki maślane to fajna sprawa. Wieczorem robicie ciasto, chowacie go lodówki, a rano wystarczy je już usmażyć. Ten sposób zyskujecie na czasie i pyszne naleśniki na śniadanie są szybciej gotowe. Koniecznie wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku na francuskie naleśniki pomarańczowe, bo są przepyszne!
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na naleśniki z bloga, polecam wam między innymi naleśniki dyniowe, zielone naleśniki szpinakowe, ulubione naleśniki Jamiego Olivera, naleśniki budyniowe, czy też naleśniki kokosowe.