Odrywany makowiec
Przepis na makowiec odrywany z ciasta drożdżowego
Zapraszam dziś na odrywany makowiec. Jeśli lubicie makowce i ciasta z makiem, to w tym roku polecam wam przygotowanie makowca właśnie w takiej formie. Takie ciasta stały się ostatnio bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i nie tylko. Ja przygotowałam drożdżówkę z makiem, którą odrywa się plasterek po plasterku. To świetny pomysł na niezobowiązujący rodzinny deser, a nawet na śniadanie na słodko. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić odrywane ciasto drożdżowe z makiem.
Spis treści
Odrywany makowiec przepis krok po kroku
Jeśli lubisz w święta zjeść kawałek lub więcej pysznego drożdżowego makowca, to w tym roku przygotuj taką odmienioną wersję tego ciasta.
Odrywany makowiec przepis
Wyposażenie
- Podłużna foremka do pieczenia o długości około 25-27 cm.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do makowca
- 15 g świeżych drożdzy
- 40 g cukru
- 70 ml mleka (ciepłego (około 1/3 szklanki))
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 1 jajko (u mnie rozmiar L)
- 50 g masła (rozpuszczonego )
składniki na masę makową do makowca
- 100 g maku (mielonego )
- 3 łyżki miodu ((lub do smaku))
- 2 jajka (rozmiar L)
- 50 g rodzynek
- 50 ml rumu ((lub ciepłej wody))
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g posiekanych orzechów ((użyłam włoskie))
składniki na lukier do makowca
- około 150 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
- skórka pomarańczowa
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe do odrywanego makowca
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj dokładnie.15 g świeżych drożdzy, 40 g cukru, 70 ml mleka
- Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W misie miksera umieść mąkę, jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło.250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja często wstawiam je do piekarnika nastawionego na 30 stopni).
Jak zrobić masę makową do odrywanego makowca
- Rodzynki zalej rumem (lub ciepłą wodą) i odstaw na około pół godziny.50 g rodzynek, 50 ml rumu
- Mielony mak wsyp do miski, dodaj miód, jajka, rodzynki razem z rumem, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy – w razie potrzeby możesz masę dodatkowo dosłodzić.100 g maku, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 50 g skórki pomarańczowej, 50 g posiekanych orzechów
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
- Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
- Wierzch ciasta posmaruj masą makową nie zostawiaj pustych boków.
- Pokrój ciasto w kwadraty.
- Średnią keksówkę – o wielkości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i ustaw ją na krótszym boku (tak aby stała pionowo).
- Układaj kwadraty ciasta z makiem – pierwszy kawałek połóż tak, aby do papieru dotykała część bez maku.
- Po ułożeniu wszystkich kawałków ciasta postaw keksówkę i delikatnie potrząśnij, aby ciasto się ułożyło.
- Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Piecz ciasto przez około 25-30 minut – aż będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z mlekiem – dodając je po łyżce.około 150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp skórką pomarańczową.skórka pomarańczowa
Prywatne
Odrywany makowiec drożdżowy – uwagi
Na blogu pojawił się wcześniej na odrywaną bananową drożdżówkę, a teraz mój mąż wpadł na pomysł, żeby upiec odrywany makowiec :D
Przygotowałam więc delikatne i puszyste ciasto drożdżowe, zrobiłam masę makową, a potem poprzekładałam ciasto masą i upiekłam.
Na koniec oczywiście obowiązkowo lukier i skórka pomarańczowa.
Wyszło pysznie i nowocześnie :)
Zamiast tradycyjnego zawijanego makowca otrzymałam makowiec odrywany (który możecie też pokroić ;)).
Muszę ze wstydem przyznać, że ciasto tak mi zasmakowało, że zjadałam w sumie 6 kawałków w dwa dni (niszcząc tym samym moją zasadę 1 kawałka ciasta w ciągu jednego dnia, ale o tym ciiii, bo mąż nie wie ;)).
Na swoje usprawiedliwienie mam to, że już baaaaardzo dawno nie jadłam makowca i widać byłam „na głodzie”.
Jeśli i Wy jesteście na makowcowym odwyku, to już z tym nie walczcie więcej i upieczcie sobie tą odrywaną drożdżówkę :)
Czy można zrobić ciasto drożdżowe z masą makową z puszki? Tak. Jeśli nie masz czasu (albo ochoty) na samodzielne przygotowanie masy makowej, to możesz wykorzystać gotową masę makową z puszki. Kup tu swoją ulubioną.
Ps. Na blogu znajdziecie też przepis na tradycyjny makowiec , szybki makowiec sypany, czy też pyszny seromakowiec – gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów.
Polecane przepisy na makowce na święta
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne makowce idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z makiem odrywane
Zapraszam was dziś na fajnego makowca. Tylko trochę odmiennego od naszego tradycyjnego zawijanego makowca. Bo ten jest odrywany. Puszyste ciasto drożdżowe posmarowane jest domową masą makową i pokrojony w kwadraty. Takie plasterki ciasta układamy na sztorc w foremce i tak pieczemy. Potem wystarczy już tylko oderwać sobie kawałek ciasta i zjeść. Nie trzeba kroić :) Mam nadzieję, że takie nietypowe, wręcz rustykalne podanie ciasta spodoba się wam i waszym najbliższym :)
Jak zrobić odrywany makowiec?
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na drożdżówkę z makiem i sprawdźcie jak zrobić odrywane ciasto drożdżowe z makiem. Podajcie to ciasto jeszcze na ciepło - będzie idealne do kubka mleka, gorącego kakao, czekolady na gorąco, czy też kawy lub herbaty. To świetny deser w okresie przedświątecznym, ale nie tylko. Bo taką bułkę z makiem można zjeść o dowolnej porze roku :)