Odrywany makowiec

Zaktualizowany: 2024 4 września
odrywany makowiec

Przepis na makowiec odrywany z ciasta drożdżowego

Zapraszam dziś na odrywany makowiec. Jeśli lubicie makowce i ciasta z makiem, to w tym roku polecam wam przygotowanie makowca właśnie w takiej formie. Takie ciasta stały się ostatnio bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i nie tylko. Ja przygotowałam drożdżówkę z makiem, którą odrywa się plasterek po plasterku. To świetny pomysł na niezobowiązujący rodzinny deser, a nawet na śniadanie na słodko. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić odrywane ciasto drożdżowe z makiem.

ciasto drożdżowe z makiem

Odrywany makowiec przepis krok po kroku

Jeśli lubisz w święta zjeść kawałek lub więcej pysznego drożdżowego makowca, to w tym roku przygotuj taką odmienioną wersję tego ciasta.

odrywany makowiec facebook

Odrywany makowiec przepis

Wypieki Beaty
Przepis na odrywane ciasto drożdżowe z masą makową i pomarańczowym lukrem.
5 z 4 ocen
Czas wykonania 30 minut
1 hour 50 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 10
Wyposażenie
  • Podłużna foremka do pieczenia o długości około 25-27 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do makowca

składniki na masę makową do makowca

składniki na lukier do makowca

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe do odrywanego makowca

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj dokładnie.
    15 g świeżych drożdzy, 40 g cukru, 70 ml mleka
  • Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja często wstawiam je do piekarnika nastawionego na 30 stopni).

Jak zrobić masę makową do odrywanego makowca

  • Rodzynki zalej rumem (lub ciepłą wodą) i odstaw na około pół godziny.
    50 g rodzynek, 50 ml rumu
  • Mielony mak wsyp do miski, dodaj miód, jajka, rodzynki razem z rumem, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy – w razie potrzeby możesz masę dodatkowo dosłodzić.
    100 g maku, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 50 g skórki pomarańczowej, 50 g posiekanych orzechów
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  • Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
  • Wierzch ciasta posmaruj masą makową nie zostawiaj pustych boków.
  • Pokrój ciasto w kwadraty.
  • Średnią keksówkę – o wielkości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i ustaw ją na krótszym boku (tak aby stała pionowo).
  • Układaj kwadraty ciasta z makiem – pierwszy kawałek połóż tak, aby do papieru dotykała część bez maku.
  • Po ułożeniu wszystkich kawałków ciasta postaw keksówkę i delikatnie potrząśnij, aby ciasto się ułożyło.
  • Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Piecz ciasto przez około 25-30 minut – aż będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z mlekiem – dodając je po łyżce.
    około 150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp skórką pomarańczową.
    skórka pomarańczowa
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto odrywane, makowiec odrywany
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
makowiec

Odrywany makowiec drożdżowy – uwagi

Na blogu pojawił się wcześniej na odrywaną bananową drożdżówkę, a teraz mój mąż wpadł na pomysł, żeby upiec odrywany makowiec :D

Przygotowałam więc delikatne i puszyste ciasto drożdżowe, zrobiłam masę makową, a potem poprzekładałam ciasto masą i upiekłam.

Na koniec oczywiście obowiązkowo lukier i skórka pomarańczowa.

Wyszło pysznie i nowocześnie :)

Zamiast tradycyjnego zawijanego makowca otrzymałam makowiec odrywany (który możecie też pokroić ;)).

Muszę ze wstydem przyznać, że ciasto tak mi zasmakowało, że zjadałam w sumie 6 kawałków w dwa dni (niszcząc tym samym moją zasadę 1 kawałka ciasta w ciągu jednego dnia, ale o tym ciiii, bo mąż nie wie ;)).

Na swoje usprawiedliwienie mam to, że już baaaaardzo dawno nie jadłam makowca i widać byłam „na głodzie”.

Jeśli i Wy jesteście na makowcowym odwyku, to już z tym nie walczcie więcej i upieczcie sobie tą odrywaną drożdżówkę :)

Czy można zrobić ciasto drożdżowe z masą makową z puszki? Tak. Jeśli nie masz czasu (albo ochoty) na samodzielne przygotowanie masy makowej, to możesz wykorzystać gotową masę makową z puszki. Kup tu swoją ulubioną.

Ps. Na blogu znajdziecie też przepis na tradycyjny makowiec , szybki makowiec sypany, czy też pyszny seromakowiec – gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów.

ciasto z makiem
odrywany makowiec
makowiec na święta
makowiec

Polecane przepisy na makowce na święta

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne makowce idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 12 grudnia

Podziel się przepisem

5 from 4 votes (4 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Ciasto z makiem odrywane

Zapraszam was dziś na fajnego makowca. Tylko trochę odmiennego od naszego tradycyjnego zawijanego makowca. Bo ten jest odrywany. Puszyste ciasto drożdżowe posmarowane jest domową masą makową i pokrojony w kwadraty. Takie plasterki ciasta układamy na sztorc w foremce i tak pieczemy. Potem wystarczy już tylko oderwać sobie kawałek ciasta i zjeść. Nie trzeba kroić :) Mam nadzieję, że takie nietypowe, wręcz rustykalne podanie ciasta spodoba się wam i waszym najbliższym :)

Jak zrobić odrywany makowiec?

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na drożdżówkę z makiem i sprawdźcie jak zrobić odrywane ciasto drożdżowe z makiem. Podajcie to ciasto jeszcze na ciepło - będzie idealne do kubka mleka, gorącego kakao, czekolady na gorąco, czy też kawy lub herbaty. To świetny deser w okresie przedświątecznym, ale nie tylko. Bo taką bułkę z makiem można zjeść o dowolnej porze roku :)