Przepis na placki z cukinii i fety
Ależ te placki z cukinii i fety są dobre, co ja mówię -przepyszne!
Cukinia (inaczej kabaczek), to jedno z moich ulubionych warzyw.
Ma delikatny smak i można ją jeść na wiele różnych sposób.
Uwielbiam dodawać świeżą cukinię do sałatek – kroję ją po prostu w kostkę lub półplasterki – tak podana dodaje moim sałatkom chrupkości :)
Na pewno mieliście też przyjemność jeść grillowaną cukinię bądź pieczoną. Ja ją również gotuję z kaszą (i mam wtedy cukiniowe kaszotto), albo robię z niej zupę :)
A teraz zrobiłam z cukinii placki :D Dodam, że placki idealne.
Leciutkie, z miękkim środkiem i idealne w smaku.
Delikatna cukinia świetnie się komponuje ze słoną fetą, a całość jak dla mnie rewelacyjna :D
Spróbujcie koniecznie!
Swoją porcję dosłownie pochłonęłam i patrzyłam, czy jeszcze gdzieś coś nie zostało.
Jeśli lubicie takie fajne placuszki na lekki wiosenny, czy też letni dzień, to koniecznie musicie je zrobić.
Podajcie je z odrobiną jogurtu naturalnego lub z kwaśną śmietaną (ja dodałam jeszcze do jogurtu trochę świeżego koperku).
Do placuszków polecam również lekką sałatkę z pomidorków koktajlowych – ja postawiłam na prostotę, dodałam do nich tylko trochę listków bazylii, świeżo mielony pieprz i odrobinę pokruszonej fety :)
No dobra – te placki z cukinii tak mi zasmakowały, że robiłam je już wielokrotnie – zrobiłam też raz wersję z suszonymi pomidorami – pokroiłam je lekko i dodałam do ciasta – palce lizać.
Polecam wam również placuszki cukiniowo-kukurydziane – mniam :D
Ps. Ze względu na wysoką smakowitość placuszków otrzymacie z przepisu dwie porcje (około 15 – 16 placuszków) – chociaż ja bym porcję męża spokojnie zmieściła ;)
Placki z cukinii i fety – przepis do druku
Placki z cukinii i fety
- 400 g cukinii
- 1 duże jajko
- około 125 g fety
- 60 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżego koperku
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Cukinię zetrzyj na tarce do dużych oczkach (razem ze skórką), lekko posól i zamieszaj - odstaw na około 5 minut.
- Bierz garść cukinii i ściskaj w dłoni aby wycisnąć wodę.
- Do odciśniętej cukinii dodaj mąkę, jajko, przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia oraz pokruszoną fetę - wymieszaj łyżką.
- Posól (tylko nie za dużo, bo feta jest słona) i popieprz do smaku.
- Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż rumiane placuszki.
- Podaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Przepis jakby stworzony specjalnie dla mnie. Wszystkie składniki miałam pod ręką, zrobiłam i wyszły naprawdę pyszne :)
Cieszę się bardzo, że smakowały :) ja je na pewno będę robić nie raz :D