Rabarbarowe tiramisu
Przepis na tiramisu z rabarbarem
Rabarbarowe tiramisu to niezwykle smakowite i orzeźwiające połączenie klasycznego tiramisu z lekko kwaskowym musem z rabarbaru. To deser, który doskonale sprawdzi się podczas ciepłych letnich dni, oferując delikatność i świeżość. Warstwy puszystego kremu, przesiąknięte delikatnymi biszkoptami nasączonymi ponczem z rumu, tworzą harmonijną bazę dla intensywnego smaku musu z rabarbaru. To połączenie słodyczy i lekkiego kwaskowego rabarbaru daje efekt wyjątkowo zbalansowanego i orzeźwiającego smaku. Tiramisu rabarbarowe to prawdziwa uczta dla podniebienia, która wzbogaci Twoje letnie przyjęcia i chwile relaksu. Spróbujcie koniecznie tej wersji jeśli lubicie rabarbar.
Spis treści
Tiramisu z rabarbarem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz tiramisu i lekkie orzeźwiające desery, to spróbuj tego połączenia włoskiego deseru z mascarpone i rabarbarem.
Rabarbarowe tiramisu przepis
Składniki
składniki na mus rabarbarowy do tiramisu
składniki na tiramisu:
- 500 g serka mascarpone
- 4 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- biszkopty (długie (można dostać takie specjalne duże opakowania np. w Lidlu lub Realu))
- 100 ml rumu
- 300 ml wody (gorącej)
- 2 łyżki cukru (lub do smaku(do ponczu))
Instrukcja
Jak zrobić mus z rabarbaru do tiramisu
- Rabarbar pokrój na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm.0,5 kg rabarbaru
- Wodę z cukrem lekko podgrzej, dodaj rabarbar i duś go aż zmięknie.0,5 szklanki wody, 0,5 szklanki cukru
- Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić tiramisu z rabarbarem
- Rozpuść cukier w gorącej wodzie, dodaj rum, przelej do szerokiej i płaskiej miseczki i odstaw do wystudzenia.300 ml wody, 2 łyżki cukru, 100 ml rumu
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.4 żółtka, 150 g cukru
- Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach – aż się utworzy jednolity krem.500 g serka mascarpone
- Biszkopty zamaczaj w ponczu i układaj na dnie foremki.
- Na biszkopty wyłóż połowę kremu i nałóż połowę musu z rabarbaru.
- Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i pozostały rabarbar.
- Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny – godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).
Notatki
Prywatne
Tiramisu rabarbarowe – uwagi
Uwielbiam tradycyjne tiramisu z jego pysznym kawowym smakiem, ale muszę przyznać, że takie owocowe, tiramisu rabarbarowe jest przepyszne.
Jego zaletą jest orzeźwiający, słodko-kwaskowaty smak uzyskany dzięki zmiksowanemu rabarbarowi.
Do nasączenia biszkoptów (zamiast amaretto i kawy) użyłam rumu wymieszanego ze słodzoną wodą – a w wersji dla dzieci soku jabłkowego.
Wypróbujcie wersję alkoholową, albo tą mocno owocową z sokiem jabłkowym :)
Polecam wam również czekoladowe tiramisu z wiśniami albo truskawkowe tiramisu.
Polecane przepisy na włoskie desery
Jeśli lubicie kuchnię włoską, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na włoskie desery. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Przepis własny.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na rabarbarowe tiramisu
Przepis na lekkie tiramisu z musem rabarbarowym to idealny deser na ciepłe dni. Lekko kwaskowaty rabarbar wspaniale orzeźwia i smakuje rewelacyjnie z połączeniu z lekkim serkiem mascarpone i nasączonymi biszkoptami. Przygotujcie takie tiramisu z rabarbarem na przyjęcie na grillu albo na jakąś rodzinną uroczystość a wszyscy będą zachwyceni.
Tiramisu z rabarbarem
W sezonie na rabarbar warto wykorzystywać to warzywo wszędzie gdzie się da! Możecie zrobić proste ciasto z rabarbarem i lemoniadę rabarbarową oraz deser tiramisu :) Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić rabarbarowe tiramisu dla swojej rodziny. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!