Rolada z czarnego lasu

Zaktualizowany: 2024 22 lutego
rolada z czarnego lasu

Przepis na czekoladową roladę z wiśniami i kremem śmietankowym

wpis sponsorowany

Dziś u mnie rolada z czarnego lasu, czyli rolada czekoladowa z wiśniami i kremem śmietankowym. To pyszne i eleganckie ciasto, które składa się z delikatnego biszkoptu, nadzienia z kremu śmietankowego i wiśni w lekkim żelu. To połączenie idealnie łączy się w jedno pyszne ciasto, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości. Spróbujcie koniecznie!

ciasto czekoladowe z wiśniami

Rolada z czarnego lasu – przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie kremowe ciasta, to zrób tą czekoladową roladę z kremem mascarpone i wiśniami – na pewno zasmakuje rodzinie i gościom :)

rolada z czarnego lasu

Rolada z czarnego lasu przepis

Wypieki Beaty
Przepis pyszną czekoladową roladę z kremem śmietankowym oraz wiśniami w sosie.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 52 minut
Porcje 12
Kalorie 264 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na czekoladowy biszkopt do rolady

składniki na krem śmietankowy do rolady

dodatkowo do rolady z czarnego lasu

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy do rolady

  • Białka zmiksuj na gęstą i puszystą masę, stopniowo wsyp cukier i miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą białe i lśniące.
    4 białka, 100 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
    75 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do białek dodaj pojedynczo żółtka i krótko oraz delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Dużą blachę – o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz biszkopt przez około 10-12 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy razem z papierem do pieczenia.
  • Zwiń ciasto w rulon (razem z papierem do pieczenia) wzdłuż dłuższego boku (krótki bok to długość całej rolady).
  • Odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić krem śmietankowy do rolady

  • Zmiksuj śmietanę kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem – tak aby masa była gęsta i puszysta.
    250 ml śmietany kremówki, 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru

Rolada z czarnego lasu – wykończenie:

  • Ostrożnie rozwiń biszkopt i odklej papier do pieczenia.
  • Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz teraz odrobiną nasączyć biszkopt.
  • Nałóż krem – zostaw około 2 cm wolnego brzegu (na długości rolady) – odłóż około 1/3 kremu do dekoracji wierzchu.
  • Nałóż wiśnie na całej długości rolady – bliżej tego wolnego brzegu.
    Wiśnie
  • Delikatnie zwiń roladę.
  • Zawiń ją w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę – albo dłużej.
  • Przed podaniem, delikatnie odwiń ciasto z folii.
  • Ułóż na talerzu, wierzch posmaruj odłożonym kremem, posyp posiekaną czekoladą oraz nałóż trochę wiśni.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 264kcalWeglowodany: 22gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciasto czekoladowe z wiśniami, czekoladowy biszkopt z wiśniami, rolada czekoladowa z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowy biszkopt z wiśniami i kremem

Rolada czarnoleska – uwagi

Dziś przedstawia się wam rolada z czarnego lasu. Jest to ciasto inspirowane słynnym tortem Schwarzwaldzkim. Mamy tu delikatny kakaowy biszkopt, leciutki krem na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne wiśnie w sosie. Wybrałam tutaj Wiśnie Naturalnie Owocowe Stovit, które smakują bardzo podobnie do mojej domowej frużeliny wiśniowej. A użycie gotowego produktu skraca nam czas przygotowania.

rolada z czarnego lasu 4

Jak zrobić czekoladową roladę z czarnego lasu kremem i wiśniami – wskazówki

Zacznijcie od przygotowania czekoladowego biszkoptu. Biszkopt od razu po upieczeniu należy ostrożnie zwinąć – ja go zwijam razem z czystą ściereczką kuchenną i odkładam do wystudzenia. Pamiętajcie, że biszkopt do rolady musi być przestudzony, aby krem się nie rozpuścił! Ważne jest również, że ciasto studzimy zwinięte w rulon. Jeśli najpierw ostudzicie biszkopt, a dopiero potem będziecie go zwijać, to prawdopodobnie się wam pokruszy. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijacie i smarujecie kremem śmietankowym, a następnie dodajecie wiśnie i znowu delikatnie zwijacie. Ja w tym momencie owijam ciasto ściśle folią spożywczą i chowam do lodówki na jakieś 2 godziny – tak aby ciasto „się ostało”. Po schłodzeniu rozwijam go z folii i dopiero teraz dekoruję.

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście rolady, to się nie bójcie – to nie jest takie straszne i trudne. Wszystko dokładnie opisuję w sposobie wykonania, więc na pewno wam się uda! Dajcie znać jak wam wyszła ta rolada z czarnego lasu :)

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z marką Stovit.

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe oraz na ciasta z kremem.

rolada schwarzwaldzka
rolada czarnoleska rolada z czarnego lasu
stovit wiśnie stovit wiśnie

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na słodkie rolady

Jeśli lubicie rolady z kremem, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na te niezwykłe ciasta. Na blogu jest kilka bardzo ciekawych przepisów, a tutaj przedstawiam Wam trzy z nich:

Opublikowano: 2019 27 maja

Podziel się przepisem

5 from 4 votes (4 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

10 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Czekoladowa rolada z czarnego lasu

Lubicie biszkoptowe rolady? To fajny sposób na podanie biszkoptu przełożonego kremem i wiśniami. Takie ciasto wygląda zawsze zjawiskowo i może być przygotowane na różne okazje. Jak zrobić roladę biszkoptową? Najważniejsze jest najpierw upieczenie biszkoptu. Przygotowujemy czekoladowy biszkopt i wykładamy go na dużą blachę z papierem do pieczenia. Biszkopt do rolady musi być duży i płaski, tak aby dało się go ładnie zwinąć. Druga ważna sprawa, od razu po upieczeniu biszkopt należy zwinąć - póki jest ciepły - i tak zostawić do ostudzenia. Jeśli będziecie chcieli zwinąć ostudzony biszkopt, to na 100% wam on popęka. Dlatego zawijamy go od razu po wyjęciu z piekarnika i tak zostawiamy do wystudzenia!

Czekoladowa rolada z wiśniami i kremem przepis

Moja czekoladowa rolada jest inspirowana słynnym tortem schwarzwaldzkim. Tort schwarzwaldzki to czekoladowe ciasto przekładane kremem śmietankowym i wiśniami. I tu też mamy czekoladowe ciasto zawinięte z prostym kremem śmietankowym i wiśniami w żelu. Ta rolada z czarnego lasu po schłodzeniu smakuje wybornie! A do tego pięknie się prezentuje. Koniecznie przygotujcie to ciasto czekoladowe z wiśniami na weekend do kawy, albo na jakąś rodzinną okazję.

Przepis na czekoladową roladę z wiśniami

Zobaczcie mój dokładny przepis na roladę czekoladową z kremem i sprawdźcie jak zrobić roladę z wiśniami i kremem. Możecie tu użyć kupne wiśnie, albo zrobić domową frużelinę wiśniową. Do tego zróbcie prosty i szybki krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Obiecuję, że ten biszkopt z wiśniami i kremem będzie smakował każdemu! Przy okazji polecam wam również mój przepis na roladę truskawkową oraz przepis na roladę bezową z jeżynami. Obydwie są przepyszne!