Seromakowiec przepis
Przepis na pyszny sernik z makiem na kruchym spodzie
Seromakowiec to połączenie tradycyjnego sernika z bogatą makową warstwą. To przepis idealny na specjalne okazje, takie jak święta, urodziny czy imieniny, ale równie dobrze sprawdzi się jako wypiek na co dzień, gdy chce się poczęstować rodzinę lub gości czymś wyjątkowym. Ciasto to kruche zapewnia sernikowi stabilność, a nadzienie serowe ma kremową konsystencję i wspaniały smak. Mak natomiast dodaje do tego wypieku ciekawej struktury oraz lekko orzechowego posmaku. Do masy makowej możecie dodać swoje ulubione kandyzowane i suszone owoce oraz chrupiące orzechy czy też migdały. Nie zapomnijcie również o zwieńczeniu sernikomakowca pyszną polewą czekoladową.
Spis treści
Seromakowiec – przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz serniki i kochasz makowce to teraz nie musisz wybierać pomiędzy tymi dwoma smakami! Upiecz seromakowca, gdzie sernik łączy się w jedno z makowcem i zobacz jak to rewelacyjnie smakuje!
Seromakowiec na kruchym spodzie przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do seromakowca
- 340 g mąki pszennej (- 2 i 1/4 szklanki)
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 g masła ((albo margaryny))
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany (albo 2 (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji))
składniki na masę makową do sernikomakowca
składniki na masę sernikową do sernika z makiem
- 1 kg twarogu sernikowego (- dobrej jakości)
- 150 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru (- 225 g)
- 4 żółtka (- z jajek rozmiar L)
- 4 białka
- 1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)
składniki na polewę czekoladową do seromakowca
- 200 g czekolady ((mlecznej lub gorzkiej))
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do seromakowca
- Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany.340 g mąki pszennej, 5 łyżek cukru pudru, 150 g masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka śmietany, 1 żółtko
- Ciastem wylep przygotowaną blaszkę.
Jak zrobić masę makową do sernikomakowca
- Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudź i odsącz.2 szklanki maku
- Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem.1 szklanka cukru
- Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło, olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając.100 g masła, 4 jajka, olejek migdałowy, ulubione bakalie
- Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.
Jak zrobić masę serową do seromakowca
- Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka.150 g masła, 1,5 szklanki cukru pudru, 4 żółtka
- Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń.1 kg twarogu sernikowego, 1 budyń waniliowy
- Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.4 białka
- Masę wyłóż na część makową.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
- Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
- Ciasto przestudź i najlepiej schłodź kilka godzin w lodówce.
- Przed podaniem udekoruj rozpuszczoną polewą czekoladową.
Jak zrobić polewę czekoladową do sernikomakowca
- Czekoladę połam albo posiekaj na kawałki.200 g czekolady
- Śmietanę kremówkę wlej do rondelka i podgrzej na kuchence – do momentu aż przy ściankach pojawią się pęcherzyki powietrza.100 ml śmietany kremówki
- Zdejmij rondelek z ognia.
- Dodaj do śmietany posiekaną czekoladę, poczekaj kilka minut i następnie dokładnie wymieszaj.
- Gotową polewą polej wierzch sernika z makowcem.
- Jeśli lubisz to możesz również posypać wierzch kandyzowaną skórką z pomarańczy, albo wiórkami kokosowymi.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Zapraszam was dziś na przepyszny sernikomakowiec, czyli połączenie sernika i makowca upieczonego na kruchym spodzie. Sernik z makowcem to idealne ciasto na Boże Narodzenie, ale nie tylko! Idealnie się sprawdzi również na Wielkanoc i różne rodzinne okazje. Seromakowiec na dużą blachę wystarczy dla wszystkich gości i domowników. Spróbujcie koniecznie!
Seromakowiec – wskazówki
Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie.
Czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców :)
Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika.
Jak zrobić seromakowca?
Pracę nad tym ciastem najlepiej zacząć od masy makowej.
Ja tu wam podaję przepis na domową masę makową zrobioną z maku. Jeśli chcecie usprawnić pracę, to możecie kupić mak mielony – wtedy nie będziecie musieli go dodatkowo mielić. Taki mak mielony wystarczy zalać gorącym mlekiem (lub wodą) i odstawić na około pół godziny. Wtedy go trzeba porządnie odsączyć. Polecam wam przygotować gęste sito i wyłożyć go np. pieluszką tetrową. Mak wykładamy do tak przygotowanego sitka i czekamy aż odcieknie. Na koniec jeszcze odciskamy mak ściskając mocno pieluszkę.
Jeśli macie mało czasu, albo zupełnie nie chce się wam bawić z makiem, to nic straconego :)
Możecie wykorzystać wtedy gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).
Jaki twaróg do sernika z makiem?
Twaróg polecam wybrać dobrej jakości – jeśli z wiaderka, to musi być gęsty i najlepiej tłusty, a nie taki wodnisty. Ja tu najczęściej używam Piątnicę z wiaderka.
Jeśli weźmiecie twaróg z kostki, to go dobrze zmielcie, aby był gładki – najlepiej dwukrotnie.
Kruche ciasto do tego seromakowca nie musi być wcześniej schładzane, więc możecie zaraz po przygotowaniu wylepić nim foremkę do pieczenia.
Z podanego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – taką mniej więcej 30/20 cm.
Sernik z makiem po upieczeniu dobrze jest schłodzić w lodówce, a przed podaniem polecam polać go z wierzchu polewą czekoladową.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik z makiem?
Nic prostszego!
Wystarczy podgrzać w rondelku śmietanę kremówkę i gdy będzie gorąca dodać do niej połamaną czekoladę. Czekolada rozpuści się w śmietance i wtedy możemy taką polewą polać ciasto.
Mam nadzieję, że ten seromakowiec z czekoladową polewą zasmakuje wam i waszej rodzinie i będziecie go często piec :)
Ps. Zapraszam również na inne przepisy na pyszne makowce.
A wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam na przepyszny makowiec zawijany – klasyka na Boże Narodzenie :)
A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta sprzed trzech lat :)
Polecane przepisy na ciasta z makiem
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na serniko makowiec na święta
Sernik z makiem to bardzo popularne ciasto pieczone najczęściej na Boże Narodzenie. Jak sama nazwa wskazuje jest to połączenie dwóch rodzajów ciast - sernika i makowca. Seromakowca piecze się z reguły na cieście kruchym lub półkruchym (ciasto półkruche zawiera dodatkowo proszek do pieczenia). Masa makowa jest cięższa i bardziej zwarta od masy sernikowej, dlatego warto umieścić ją bezpośrednio na kruchym cieście i dopiero na niej masę twarogową. W odwrotnej sytuacji masa makowa by opadła przez sernika na jego dno.
Jeśli chcecie upiec na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc ciasto, to warto upiec seromakowca, bo w jednym cieście macie tak na prawdę dwa! A połączenie maku i sernika smakuje wyśmienicie i sernik z makiem polubią wszyscy.
Sernik z makiem na kruchym cieście
Jeśli macie więcej czasu to sami przygotujcie masę makową do seromakowca. Możecie ułatwić sobie pracę używając mielony mak, znacznie to przyśpieszy pracę. Gdy czasu macie już niewiele, to możecie wykorzystać gotową masę makową z puszki. Sernik z makiem po upieczeniu polejcie polewą czekoladową - wystarczy mleczną czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietany kremówki. Tak przygotowaną polewą studzimy i gdy zgęstnieje polewamy nią seromakowca. Wierzch tego ciasta na Boże Narodzenie możecie posypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi albo kandyzowaną skórką pomarańczową.
Zachęcam również do wypróbowania również innych przepisów na ciasta na Boże Narodzenie z bloga.