chia
Chia – przepisy dla każdego!
Chia zaliczane są do „superfoods”, czyli żywności bogatej w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na organizm człowieka.
Nasiona chia to jadalne nasiona szałwii hiszpańskiej, rośliny pochodzącej ze środkowego i południowego Meksyku.
Te nasiona to bogactwo wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, A, E, a przede wszystkim kwasów Omega 3 i Omega 6.
Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko.
Jak używać nasiona chia?
Można je zmielić i stosować jako dodatek do zup, jogurtów, koktajli czy sosów. Ja lubię je wymieszać z jogurtem naturalnym lub mlekiem, odstawić na noc i rano zjeść jako pudding z dodatkiem owoców.
Spróbujcie zrobić w domu taki pudding chia – jest pyszny i pełen dobrych dla zdrowia składników.
Wypróbujcie moje przepisy z nasionami chia!