Strudel z jabłkami
Przepis na strudel z jabłkami
Strudel z jabłkami to prawdziwa klasyka, która rozpieszcza podniebienie. Delikatne, cienkie ciasto jest wypełnione aromatyczną masą z jabłkami, która dodaje mu soczystości i słodyczy. Najlepiej podać go z sosem waniliowym, który doskonale komponuje się z smakiem jabłek, lub z lodami, tworząc idealne połączenie ciepłego i zimnego, kruchego i kremowego. Ciesz się smakiem tego wyjątkowego strudla z jabłkami, który idealnie pasuje na deser lub na specjalną okazję.
Spis treści
Strudel z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie mocno nadziane ciasta z jabłkami, gdzie jabłka stanowią praktycznie większość ciasta to taki strudel na pewno Wam zasmakuje. Spróbujcie koniecznie!
Strudel z jabłkami przepis
Składniki
składniki na ciasto na strudel
- 120 g masła (miękkiego )
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko ((użyłam rozmiar L))
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na jabłkowe nadzienie do strudla
dodatkowo do strudla
- jajko (do posmarowania ciasta)
- cukier puder (do oprószenia)
- sos waniliowy (do podania)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na strudel
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.120 g masła, 200 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Rozwałkuj go cieniutko – możesz to zrobić od razu na papierze do pieczenia, aby potem łatwiej przenieść ciasto na dużą blachę do pieczenia – w trakcie wałkowania możesz ciasto delikatnie podsypywać mąką.
Jak zrobić nadzienie z jabłek do strudla
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki.około 1,5 kg jabłek
- Zmieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i bułką tartą. Jeśli lubisz to dodaj również rodzynki.100 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, około 100 g bułki tartej, rodzynki
Jak zrobić strudel z jabłkami
- Nałóż nadzienie w grubej kupce na mniej więcej 1/3 wysokości ciasta wzdłuż szerszego boku ciasta – nadzienie nałóż na całej szerokości tylko zostaw około 3-5 cm wolnego ciasta na końcach.
- Załóż te końcówki na jabłka.
- Teraz przykryj farsz dolnym (węższym) kawałkiem ciasta – nakładając go na jabłka..
- Szerszym kawałkiem ciasta – tym powyżej nałożonych jabłek przykryj nadzienie i albo końcówkę delikatnie podłóż pod spód ciasta (jeśli jest na tyle długie), albo delikatnie sklej z ciastem z drugiej strony – składanie boków wygląda podobnie jak składanie kartki papieru na trzy części – najpierw jeden bok idzie do środka, a potem na niego nakładamy drugi bok ciasta i sklejamy.
- Posmaruj wierzch strudla roztrzepanym jajkiem.jajko
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.cukier puder
- Możesz podać od razu z dodatkiem sosu waniliowego lub lodów :)sos waniliowy
Prywatne
Zawijany strudel z jabłkami – uwagi
W sumie to zadziwiające dla mnie, ale przed feriami w Austrii nigdy wcześniej nie jadłam strudla z jabłkami – szok i niedowierzanie.
Zupełnie nie wiem jak to się mogło stać, szczególnie, że ja wręcz uwielbiam ciasta z jabłkami i różne szarlotki.
Zwykle piekę tradycyjną szarlotkę na kruchym lub półkruchym cieście i do tej pory było mi z tym dobrze.
W Austrii oprócz przepysznego Kaiserschmarrn – czyli omletu cesarskiego – jedliśmy właśnie strudel z jabłkami – czyli Apfelstrudel podany z chochlą sosu waniliowego.
Tamten strudel miał fajne delikatne ciasto – nie takie zupełnie cieniutkie jak często się widzi w strudlach, ale właśnie takie troszkę grubsze, do tego masa jabłek i właśnie obłędny sos.
Zachciało mi się odtworzyć ten smak i przygotowałam w domu swój własny strudel.
Ciasto zrobiłam na bazie ciasta półkruchego – czyli z dodatkiem proszku do pieczenia – wyszło super delikatne.
Trochę dałam ciała z jabłkami – chciałam być sprytna i pocięłam je na spiralne plastry moją nową tarką spiralną i to był błąd – ta tartka robi tak cieniutkie plasterki, że w pieczeniu jabłka zupełnie się rozpadły i potem w przekroju nie było widać ślicznych plasterków jabłek, tylko masę jabłkową – niezbyt fotogeniczną, ale i tak pyszną.
No cóż – następnym razem jabłka pokroję ręcznie w plasterki – człowiek się uczy na błędach.
Do strudla idzie dużo jabłek, więc aby ciasto nie rozmiękło od soku należy do nich dodać coś co wchłonie ten sok – ja użyłam bułkę tartą, może też być kasza manna, mąka pszenna z mąką ziemniaczaną, zmielone orzechy.
Możecie też dodać do jabłek rodzynki – jeśli lubicie :)
Koniecznie przygotujcie do strudla z jabłkami domowy sos waniliowy – nie jest trudny do zrobienia, a tworzy z ciastem duet idealny – a jeśli nie macie czasu, to do takiego ciepłego ciacha dodajcie lody :D
Zachęcam was również do zobaczenia moich przepisów na ciasta z jabłkami.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z jabłkami. Na blogu znajdziecie przepisy na pyszne polskie szarlotki, a także przepisy na ciasta z jabłkami ze świata. Każdy z nich jest pyszny i jedyny w swoim rodzaju. Spróbujcie koniecznie!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Strudel z jabłkami przepis
Przepis na pyszne kruche ciasto zawijane z nadzieniem z jabłek. Taki strudel nazywany jest Apfelstrudel i smakuje rewelacyjnie podany jeszcze na ciepło z dużą ilością sosu waniliowego (tak zwany sos angielski). Na blogu jest przepis na waniliowy sos angielski i polecam wam przygotować go właśnie do tego przepisu na jabłkowy strudel.
Przepis na strudla
Przepis na strudla z jabłkami to idealny przepis dla wielbicieli ciast z jabłkami. Lekkie, kruche ciasto rozpływa się w ustach, a do tego duża ilość jabłek. Możecie je wymieszać z mielonymi orzechami, wtedy nadzienie jabłkowe będzie jeszcze lepsze! Wyobraźcie sobie farsz z jabłek zmieszany z mielonymi orzechami laskowymi - przecież to będzie przepyszne! Koniecznie zobaczcie mój przepis na strudel z jabłkami i sprawdźcie jak zrobić Apfelstrudel w domu. Jeśli lubicie kuchnię niemiecką i austriacką i lubicie ciasta z jabłkami, to wypróbujcie również przepis na placek z jabłkami Apfelkuchen.