Szarlotka cytrynowa przepis
Przepis na kruchą szarlotkę cytrynową
Dziś u mnie niezwykle pyszna szarlotka cytrynowa. Ta szarlotka przygotowana jest na bazie dwóch blatów ciasta miodowego, które przełożone są masą z tartych jabłek zmieszanych z galaretką cytrynową. To daje niezwykle smakowite i orzeźwiające ciasto z jabłkami, któremu nie oprze się absolutnie nikt!
Spis treści
Szarlotka cytrynowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche i smakowite szarlotki, to koniecznie przygotuj taką z tartymi jabłkami z galaretką cytrynową.
Szarlotka cytrynowa przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 35/27 cm.
Składniki
składniki na ciasto miodowe do szarlotki
- 65 g miodu (mniej więcej 2 łyżki)
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
składniki na masę z jabłek do szarlotki
- 2,5 kg jabłek
- 50 g cukru trzcinowego (- 1/4 szklanki)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
składniki na lukier do szarlotki
Instrukcja
Jak zrobić miodowe ciasto do szarlotki
- W rondelku rozpuść masło, miód, mleko i sodę – przestudź.65 g miodu, 2 łyżki mleka, 200 g masła, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Mąkę zmieszaj z cukrem, dodaj roztrzepane jajka i ostudzone masło z miodem – zagnieć lub zmiksuj mikserem na niskich obrotach.500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 2 jajka
- Podziel ciasto na dwie równe części.
- Jedną wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości około 35/27 – ciasto jest bardzo plastyczne i można go dobrze ugnieść.
- Piecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra dół) przez około 10 minut.
- Ciasto wyjmij, formę wyłóż nowym papierem, wyłóż drugą część ciasta i ją upiecz.
Jak zrobić nadzienie z jabłek do szarlotki
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.2,5 kg jabłek
- Włóż je do dużego garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu aż zmiękną i puszczą sok.50 g cukru trzcinowego
- Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z galaretką cytrynową (proszkiem) i dodaj do jabłek – energicznie wymieszaj..1 opakowanie galaretki cytrynowej, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Jak zrobić szarlotkę cytrynową – wykończenie
- Na spód ciasta włożony do foremki wyłóż gorące jabłka, przykryj drugim blatem ciasta.
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny – dodawaj go stopniowo.150 g cukru pudru, sok z połowy cytryny
- Lukrem posmaruj wierzch ciasta.
- Szarlotkę odstaw na kilka godzin do zmięknięcia.
Prywatne
Szarlotka z cytrynową galaretką
Jest zimno – musi też być szarlotka. Tym razem szarlotka cytrynowa z lekkim, rozpływającym się w ustach ciastem miodowym i masą jabłek. Cytrynowy aromat pochodzi z cytrynowej galaretki, która pomaga jabłkom zachować odpowiednią strukturę oraz z cytrynowego lukru, którym wykończona jest szarlotka. Ciasto jest najlepsze, gdy jest przechowywane w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto jest bardzo kruche, delikatne i właśnie rozpływające się. Jeśli boicie się o jego zepsucie, to najlepiej wyjmijcie je z lodówki trochę wcześniej, aby ciasto z jabłkami lekko zmiękło.
Przygotowanie szarlotki cytrynowej – wskazówki
Szarlotkę cytrynową upieczecie bardzo szybko, bo zajmie to Wam w sumie jakieś 20 minut. Musicie tu przygotować ciasto miodowe, które dzielimy na dwie mniej więcej równe porcje i rozwałkowujemy na wielkość formy do pieczenia. Pieczemy blaty ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie góra dół i studzimy. Takie blaty możecie upiec z wyprzedzeniem i przechować w temperaturze pokojowej zawinięte w folię spożywczą. W formie do pieczenia układamy jeden blat ciasta miodowego i wykładamy na niego gorące jabłka z galaretką cytrynową. Przykrywamy drugim blatem miodowym i zostawiamy ciasto na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby ciasto zmiękło od jabłek. Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja piekłam je w foremce 35/27 cm.
Ps. Wypróbujcie również inne przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami. Na blogu jest ich już ogromny wybór.
Inspiracja przepisu – blog Nastoletnie wypiekanie
Polecane przepisy na szarlotki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szarlotka cytrynowa przepis
Przepis na kruchą szarlotkę z galaretką i lukrem cytrynowym. Ta szarlotka to prawdziwy sztos! Pieczemy dwa blaty ciasta miodowego, a następnie przekładamy je jabłkami gotowanymi z galaretką cytrynową. Ciasto miodowe nasiąka i mięknie od jabłek, a całość smakuje wyśmienicie. Koniecznie posmarujcie to cytrynowe ciasto z jabłkami lukrem cytrynowym! Szarlotka cytrynowa jest lepsza im dłużej stoi. Bo ciasto miodowe staje się coraz delikatniejsze.
Proste ciasto z jabłkami i galaretką
Jabłek nie pieczemy z ciastem, dlatego przygotowanie tego ciasta z jabłkami jest takie szybkie. Pieczemy krótko same ciasto miodowe, a potem przekładamy je gorącymi, gotowanymi jabłkami z galaretką cytrynową. Taka cytrynowa szarlotka smakuje orzeźwiająco i jest przepyszna! Koniecznie wypróbujcie mój przepis na szarlotkę z galaretką cytrynową.
Wypróbujcie również inne moje wypieki na ciasta z jabłkami - polecam wam kisielowe ciasto z jabłkami, strudel z jabłkami, szarlotkę tatrzańską, ciasto z połówkami jabłek, ciasto kokosowe z jabłkami albo irlandzkie ciasto z jabłkami.