Tarta Tatin
Przepis na tartę tatin z jabłkami
Aromatyczna tarta tatin z jabłkami to prawdziwy klasyk kuchni francuskiej, któremu trudno się oprzeć! Moja wersja to domowe ciasto, chrupiące i delikatne, a na wierzchu karmelizowane jabłka, które rozpływają się w ustach. To idealny deser dla miłośników słodkich smaków, ale także dla tych, którzy cenią sobie proste i domowe przepisy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jakie wrażenia kulinarne możesz zasmakować!
Spis treści
Tarta Tatin przepis krok po kroku
Zrób ze mną tą słynną francuską tartę i podaj ją na ciepło z gałką lodów. Taka ciepła tarta z jabłkami to doskonały deser idealny na każdą okazję.
Tarta Tatin przepis
Wyposażenie
- Przepis na patelnię lub formę o średnicy około 28 cm.
Składniki
składniki na ciasto do tarty tatin
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 125 g masła ( lub margaryny)
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kwaśna śmietana ((dodawana na końcu wg potrzeby))
Instrukcja
Jak zrobić tartę tatin z jabłkami
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieść (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
- Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
- W tym czasie obierz jabłka i pokrój w ósemki (usuń gniazda nasienne).
- W dużym rondlu rozgrzej masło i rozpuść w nim cukier.80 g masła, 4-6 łyżek cukru
- Do mieszaniny włóż cząstki jabłek, duś je około 10 minut, aby pokryły się tłuszczem i karmelem.1 kg jabłek
- Ostudź.
- Jeżeli rondel odporny jest na temperaturę to możesz tartę piec w nim. Jeśli nie, to przełóż owoce do okrągłego, szczelnego naczynia (raczej nie tortownicy, bo nie jest wystarczająco szczelna).
- Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj.
- Ułóż ciasto na jabłkach, zawijając brzegi do środka.
- Piecz ok 30-35 min. w temp. 200 stopni (tryb góra-dół).
- Po wyjęciu odstaw ciasto na chwilę, po czym naczynie z tartą przykryj talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwróć, tak aby tarta wypadła na talerz.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowa tarta tatin – uwagi
Dziś upiekłam tartę tatin, czyli tartę odwróconą, bo już mnie męczyła od dłuższego czasu, a że jestem wielbicielką jabłek, to się nie mogłam doczekać, kiedy się w końcu upiecze. Tarta tatin, to słynne francuskie ciasto – podobno wymyśliła je Stéphanie Tatin – właścicielka hotelu i restauracji. Pani Tatin robiąc raz ciasto zamieniła kolejność składników i najpierw podsmażyła jabłka, potem przykryła je ciastem, a na koniec upiekła. Całość podała na gorąco, a tarta zrobiła ogromną furorę. Od tamtej pory tarta jest jednym z ulubionych ciast. Nie ma się co tu dziwić, bo nie dość, że jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, to na dodatek jest przepyszna.
Jeśli macie mało czasu, lub nie dowierzacie swoim kulinarnym umiejętnościom, to możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie – jeśli macie je zamrożone, to musicie je wcześniej rozmrozić – wtedy wystarczy ułożyć je na podsmażonych jabłkach, dokładnie ułożyć go przy brzegach i upiec. Tyle. Możecie też sami przygotować proste kruche ciasto.
Zachęcam was też do wypróbowania przepisu na rabarbarową tartę tatin oraz mini terteletki ze śliwkami :)
Polecane przepisy na tarty z owocami
Jeśli lubisz pyszne i rozpływające się w ustach tarty z owocami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Ja tu Ci polecam między innymi takie tarty z dodatkiem owoców.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta Tatin przepis
Przepis na słynną odwróconą tartę z jabłkami to zawsze strzał w 10! Ta francuska tarta z jabłkami zawsze smakuje obłędnie, szczególnie, gdy jest podana na ciepło z gałką lodów. Przygotujcie proste kruche ciasto oraz podmażcie kawałki jabłek i upieczcie tą tartę tatin z jabłkami. Cała rodzina będzie zachwycona. Tatin tart na pewno wszystkim zasmakuje. Ja osobiście uwielbiam tą la tatin tart z jabłkami.
Przepis na tarte tatin
Zobaczcie mój przepis na odwrócone ciasto z jabłkami i sprawdźcie jak zrobić tarte tatin. Zobaczycie, że to nie jest trudne! A jeśli macie mniej czasu, albo mniej umiejętności, to zamiast przygotowywania ciasta wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Tym sposobem skrócicie czas przygotowania do minimum! Taka tarta tatin z ciasta francuskiego będzie równie smaczna i na pewno zaimponujecie nią swoim gościom!
Wypróbujcie również inne moje wypieki z ciasta francuskiego - polecam wam między innymi francuskie ciastka z budyniem i malinami, ciasto z truskawkami i bitą śmietaną albo ciastka wiatraczki ze śliwkami.