Tarta Tatin

Zaktualizowany: 2024 15 lutego
tarta tatin

Przepis na tartę tatin z jabłkami

Aromatyczna tarta tatin z jabłkami to prawdziwy klasyk kuchni francuskiej, któremu trudno się oprzeć! Moja wersja to domowe ciasto, chrupiące i delikatne, a na wierzchu karmelizowane jabłka, które rozpływają się w ustach. To idealny deser dla miłośników słodkich smaków, ale także dla tych, którzy cenią sobie proste i domowe przepisy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jakie wrażenia kulinarne możesz zasmakować!

proste i szybkie ciasto z jabłkami

Tarta Tatin przepis krok po kroku

Zrób ze mną tą słynną francuską tartę i podaj ją na ciepło z gałką lodów. Taka ciepła tarta z jabłkami to doskonały deser idealny na każdą okazję.

tarta tatin na cieście francuskim

Tarta Tatin przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynną francuską tartę tatin, czyli odwróconą tartę z jabłkami. Dzięki temu jabłka są cudownie skarmelizowne – słodkie i karmelowe. Gorąco polecam!
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 14
Kalorie 225 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na patelnię lub formę o średnicy około 28 cm.
Składniki

składniki na jabłka do tarty

składniki na ciasto do tarty tatin

  • 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 125 g masła ( lub margaryny)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana ((dodawana na końcu wg potrzeby))
Instrukcja
 

Jak zrobić tartę tatin z jabłkami

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieść (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
    250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
  • Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • W tym czasie obierz jabłka i pokrój w ósemki (usuń gniazda nasienne).
  • W dużym rondlu rozgrzej masło i rozpuść w nim cukier.
    80 g masła, 4-6 łyżek cukru
  • Do mieszaniny włóż cząstki jabłek, duś je około 10 minut, aby pokryły się tłuszczem i karmelem.
    1 kg jabłek
  • Ostudź.
  • Jeżeli rondel odporny jest na temperaturę to możesz tartę piec w nim. Jeśli nie, to przełóż owoce do okrągłego, szczelnego naczynia (raczej nie tortownicy, bo nie jest wystarczająco szczelna).
  • Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj.
  • Ułóż ciasto na jabłkach, zawijając brzegi do środka.
  • Piecz ok 30-35 min. w temp. 200 stopni (tryb góra-dół).
  • Po wyjęciu odstaw ciasto na chwilę, po czym naczynie z tartą przykryj talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwróć, tak aby tarta wypadła na talerz.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 26.7gBiałko: 2.2gTłuszcz: 12.9gBłonnik: 1.8g
Słowa kluczowe odwrócona tarta, tarta z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
prosta tarta tatin

Domowa tarta tatin – uwagi

Dziś upiekłam tartę tatin, czyli tartę odwróconą, bo już mnie męczyła od dłuższego czasu, a że jestem wielbicielką jabłek, to się nie mogłam doczekać, kiedy się w końcu upiecze. Tarta tatin, to słynne francuskie ciasto – podobno wymyśliła je Stéphanie Tatin – właścicielka hotelu i restauracji. Pani Tatin robiąc raz ciasto zamieniła kolejność składników i najpierw podsmażyła jabłka, potem przykryła je ciastem, a na koniec upiekła. Całość podała na gorąco, a tarta zrobiła ogromną furorę. Od tamtej pory tarta jest jednym z ulubionych ciast. Nie ma się co tu dziwić, bo nie dość, że jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, to na dodatek jest przepyszna.

Jeśli macie mało czasu, lub nie dowierzacie swoim kulinarnym umiejętnościom, to możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie – jeśli macie je zamrożone, to musicie je wcześniej rozmrozić – wtedy wystarczy ułożyć je na podsmażonych jabłkach, dokładnie ułożyć go przy brzegach i upiec. Tyle. Możecie też sami przygotować proste kruche ciasto.

Zachęcam was też do wypróbowania przepisu na rabarbarową tartę tatin oraz mini terteletki ze śliwkami :)

ciasto z jabłkami
tarta tatin z jabłkami

Polecane przepisy na tarty z owocami

Jeśli lubisz pyszne i rozpływające się w ustach tarty z owocami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Ja tu Ci polecam między innymi takie tarty z dodatkiem owoców.

Opublikowano: 2012 24 marca

Podziel się przepisem

5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Tarta Tatin przepis

Przepis na słynną odwróconą tartę z jabłkami to zawsze strzał w 10! Ta francuska tarta z jabłkami zawsze smakuje obłędnie, szczególnie, gdy jest podana na ciepło z gałką lodów. Przygotujcie proste kruche ciasto oraz podmażcie kawałki jabłek i upieczcie tą tartę tatin z jabłkami. Cała rodzina będzie zachwycona. Tatin tart na pewno wszystkim zasmakuje. Ja osobiście uwielbiam tą la tatin tart z jabłkami.

Przepis na tarte tatin

Zobaczcie mój przepis na odwrócone ciasto z jabłkami i sprawdźcie jak zrobić tarte tatin. Zobaczycie, że to nie jest trudne! A jeśli macie mniej czasu, albo mniej umiejętności, to zamiast przygotowywania ciasta wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Tym sposobem skrócicie czas przygotowania do minimum! Taka tarta tatin z ciasta francuskiego będzie równie smaczna i na pewno zaimponujecie nią swoim gościom!

Wypróbujcie również inne moje wypieki z ciasta francuskiego - polecam wam między innymi francuskie ciastka z budyniem i malinami, ciasto z truskawkami i bitą śmietaną albo ciastka wiatraczki ze śliwkami.