Truskawkowy tort ombre
Przepis na tort ombre różowy z pieczonymi truskawkami
Na specjalne okazje polecam Wam truskawkowy tort ombre w różowym kolorze. Ten tort z kolorowymi blatami biszkopta przełożony jest pieczonymi truskawkami i lekkim kremem. Udekorowany świeżymi truskawkami wygląda wręcz zniewalająco, a jeszcze lepiej smakuje. Warto poświęcić trochę czasu, aby zachwycić wszystkich tym obłędnym tortem truskawkowym!
Spis treści
Truskawkowy tort ombre przepis krok po kroku
Wszystkich wielbicieli truskawek i ciast z truskawkami zachęcam do upieczenia takiego niezwykłego tortu truskawkowego z pieczonymi truskawkami.
Truskawkowy tort ombre przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na różowy biszkopt do tortu
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 165 g cukru (- trochę ponad 3/4 szklanki)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- różowy barwnik spożywczy (- najlepiej w żelu lub w proszku)
składniki na krem twarożkowy do tortu
- 750 g twarogu sernikowego (- zdecydowanie polecam Piątnicę w wiaderku, albo twaróg półtłusty do samodzielnego zmielenia)
- 500 ml śmietany kremówki ( – u mnie tradycyjnie 30% – mocno schłodzonej)
- 75 + 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka estraktu z wanilii
- 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie (na koniec, do obłożenia tortu).)
składniki na pieczone truskawki do tortu
- ok 500 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- sok ( z połowy cytryny)
składniki na poncz do tortu
- 3/4 szklanki wody (ciepłej )
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki ciemnego rumu (możesz nie używać)
dodatkowo do tortu
- truskawki ( do dekoracji)
- bezy (do pokruszenia – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić różowy biszkopt do tortu
- Zważ pustą miskę, w której będziesz robić biszkopt – przyda się ;)
- Białka ubij ze szczyptą soli aż będą mocno puszyste.5 białek
- Dodaj po trochu cukier do białek i miksuj aż piana będzie biała, lśniąca i gęsta, a cały cukier się rozpuści (jeśli weźmiesz trochę piany na palec i rozetrzesz go drugim palcem, to nie możesz czuć kryształków cukru).165 g cukru
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na niskich obrotach.5 żółtek
- Mąki przesiej przez sito (koniecznie) i dodaj do białek – zmiksuj na najniższych obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.150 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
- Zważ ponownie miskę – tym razem z zawartością – od otrzymanej wagi odejmij wagę samej miski, a wynik podziel przez 4 – tyle mają ważyć poszczególne blaty biszkoptów :)
- Do całości ciasta dodaj odrobinę barwnika – tylko tyle aby nadać delikatny pastelowy kolor.różowy barwnik spożywczy
- Wymieszaj i wyłóż odważoną 1/4 część ciasta do przygotowanej formy – dno wyłożone papierem do pieczenia.
- Piecz biszkopt w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-12 minut – do suchego patyczka, wyjmij z tortownicy.
- Do pozostałego ciasta dodaj ponownie trochę barwnika, wymieszaj, wyłóż drugą część do tortownicy i upiecz.
- Do każdego blatu dodawaj po odrobinie barwnika – tak aby otrzymać stopniowo coraz ciemniejsze i intensywniejsze spody.
- Gotowe blaty wystudź – ze względu na ilość potrzebnego czasu, proponuję upiec je wcześniej – ja piekę nawet 2-3 dni wcześniej i przechowuję biszkopty zawinięte w folię, aby nie obsychały.
Jak zrobić pieczone truskawki do tortu
- Owoce umyj, usuń szypułki, mniejsze truskawki przekrój na pół, a większe na ćwiartki.ok 500 g truskawek
- Włóż truskawki do naczynia żaroopornego, dodaj odrobinę wody – max 1/4 szklanki, dodaj cukier, sok z cytryny i wymieszaj.2-3 łyżki cukru trzcinowego, sok
- Piecz w 180 stopniach (na termoobiegu, jeśli tylko góra-dół, to w temperaturze 190 stopni) przez około 10-15 minut – aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok.
- Gotowe owoce ostudź.
Jak zrobić poncz do tortu
- Połącz ze sobą wodę, cukier i rum, przestudź.3/4 szklanki wody, 2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki ciemnego rumu
Jak zrobić krem twarożkowy do tortu ombre
- Twaróg zmiksuj z połową cukru (75 g) oraz ekstraktem z wanilii.750 g twarogu sernikowego, 75 + 75 g cukru pudru, 1 łyżeczka estraktu z wanilii
- W drugiej misce zmiksuj śmietanę kremówkę, gdy będzie gęsta dodaj do niej pozostały cukier puder (75 g) i krótko zmiksuj.500 ml śmietany kremówki
- Dodaj kremówkę do twarogu i krótko zmiksuj.
- Podziel krem na mniej więcej dwie równe części.
Truskawkowy tort ombre wykończenie
- Na paterze ułóż najciemniejszy blat biszkoptowy, nasącz go lekko ponczem.
- Wyłóż 1/3 odłożonego kremu, a na nim ułóż 1/3 upieczonych truskawek.
- Przykryj drugim nieco jaśniejszym biszkoptem, nasącz, wyłóż krem i truskawki.
- To samo zrób z pozostałymi biszkoptami.
- Ostatni biszkopt tylko zwilż z wierzchu.
- Do odłożonego do obłożenia po wierzchu kremu możesz dodać rozpuszczoną żelatynę (łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje, wtedy podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2-3 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, teraz możesz dodać żelatynę do reszty masy – dokładnie wymieszaj).1 łyżeczka żelatyny
- Masę podziel na 3 albo 4 części – jedna trochę większa.
- Do jednej dodaj barwnik spożywczy – tyle aby kolor był intensywny – wymieszaj i przy pomocy szpatułki albo noża nałóż krem na sam spód tortu.
- Do drugiej części odłożonej dodaj trochę mniej barwnika i nałóż krem powyżej ciemniejszej części.
- Przygotuj trzecią jaśniejszą porcję – jeśli to ostatnia, to nałóż ją powyżej drugiej części i na wierzchu tortu.
- Teraz wszystko delikatnie i ostrożnie wyrównaj szpatułką i lekko wymieszaj warstwy – tak aby się ładnie przenikały.
- Wierzch tortu polej syropem, który powstał przy pieczeniu truskawek i udekoruj świeżymi truskawkami oraz pokruszonymi bezami.truskawki, bezy
Prywatne
Tort ombre z truskawkami – uwagi
Truskawkowy tort ombre upiekłam dla siebie :)
Na moje urodziny (tak wiem, że to już trochę czasu minęło, ale zapomniałam napisać posta :( )
Szybciutko się poprawiam i przekazuję przepis, bo tort wyszedł przepyszny :D
Przyznaję, że jest z nim trochę zabawy, ale warto – wygląda przepięknie i robi wrażenie.
Truskawki do tortu wcześniej upiekłam, a wytworzony w trakcie syrop wykorzystałam dodatkowo do polania wierzchu tortu.
Kolorowe biszkopty proponuję upiec wcześniej, bo jest z nimi zabawa.
Potem już tylko złożenie i barwienie kremu :)
Ps. Nie musicie robić go w wersji różowej – każdy kolor będzie świetny ;) Dajcie znać jak się wam podoba mój tort ombre z truskawkami :D
Zerknijcie również na tort z kremem truskawkowym, albo na mini torciki truskawkowe :D
Polecane przepisy na torty
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na urodziny i inne rodzinne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Truskawkowy tort ombre różowy
Przepis na urodzinowy tort truskawkowy zrobiony w stylu ombre. Co oznacza tort ombre? Otóż zwykle blaty w środku są kolorowe i ten kolor jest stopniowany od najciemniejszego do najjaśniejszego. U mnie blaty są różowe - i tak od ciemno różowego aż do jasno różowego. Różne stopnie koloru ma również krem na wierzchu tortu. Taki tort ombre prezentuje się niezwykle pięknie, ale jest z nim trochę więcej zabawy. Każdy blat trzeba upiec oddzielnie. Potem również dzielimy krem, aby zrobić go w różnych odcieniach. Ale efekt jest tak świetny, że warto poświęcić trochę swojego czasu i zrobić taki truskawkowy tort ombre.
Tort z truskawkami i kremem twarożkowym
Do tego tortu dodałam pieczone truskawki. Takie truskawki są przepyszne - słodkie i aromatyczne, a jednocześnie dzięki upieczeniu mamy pewność, że się nie zepsują i tort będzie mógł dłużej postać. Przygotujcie tu również lekki krem twarożkowy z twarogu sernikowego. Taki krem z twarogu jest przepyszny! Jeśli lubicie serniki to pokochacie ten krem. Zobaczcie mój przepis na truskawkowy tort ombre i sprawdźcie jak zrobić tort ombre z truskawkami. Polecam wam również czekoladowy tort ombre tiramimsu albo rewelacyjny tort tęczowy z blatami ciasta w kolorze tęczy.