Torcik tiramisu
Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Te ciasteczka to takie „małe co nie co” dla łasuchów 🙂 Do ich zrobienia używamy twarogu, więc wychodzą w smaku zupełnie inne niż zwykłe ciasteczka. Robi się je bardzo szybko, bo ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce, a po upieczeniu  przypominają trochę ciasto francuskie, bo ciasto fajnie się rozwarstwia 🙂

Z podanej porcji wyszły mi 4 blachy ciasteczek, więc jest co zjadać 🙂

 

 

 

Ciasteczka twarogowe
 
Autor:
Składniki
  • 250g twarogu (najlepiej półtłustego)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie
  1. Twaróg zmiel (albo porządnie rozdrobnij widelcem), dodaj resztę składników (z jajka weź tylko żółtko) i wyrób ciasto.
  2. Rozwałkuj po kawałkach na grubość około 0,5cm i wycinaj foremkami ciasteczka (dla leniwych - można pokroić ciasto w paseczki lub na kwadraty i takie ułożyć na blaszce).
  3. Ciastka posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem i posyp cukrem kryształem. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (do zrumienienia).
  4. Część ciasta możesz rozwałkować cieniej i zrobić podwójne ciasteczka z marmoladą 🙂 Trzeba do tego wyciąć po dwa takie same kształty, w jednym z nich wycinamy środek (np. kieliszkiem). Teraz całe ciasto posmaruj marmoladą, albo np. nutellą (omijaj tylko brzegi ciastka). Na wierzchu połóż ciastko z wycięciem i sklej oba brzegami (jeśli nie chcę się kleić, to można posmarować je odrobiną białka). Gotowe 🙂 można piec 🙂

 

Torcik tiramisu
Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Related Post