Reklama


Pączki z kremem malinowym

Pączki z kremem malinowym

 

pączki z malinami

 

Pączki z kremem malinowym – mmmm, ależ one były pyszne.

Sama zjadłam 4 sztuki plus kilka mini pączusiów usmażonych przy okazji.

Jak ja dawno nie jadłam tak dobrych pączków – te sklepowe mogą się schować.

Leciutkie, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach drożdżowe ciasto, a do tego ten KREM.

Ten krem to można sam łyżkami wyjadać 😀

Wymyśliłam sobie, że zamiast marmolady czy dżemu zrobię malinowy curd (na podobnej zasadzie jak cytrynowy curd/lemon curd).

I muszę przyznać, że to był strzał w 10.

Ten krem jest przepyszny, nie za słodki, mocno malinowy i aksamitny.

Nie smażyłam z nim pączków, bo obawiałam się, że masło, które dodałam do kremu by zaczęło wyciekać i całość by się przypaliła.

Dlatego najpierw usmażyłam pączki – gdy są smażone bez nadzienia, to się bardzo szybko robią – a potem gdy ostygły szprycą nadziałam je kremem malinowym.

Całość obłędna w smaku i nieodparcie kusząca 🙂

Z podanej porcji przygotowałam 12 dużych pączków, a z resztek usmażyłam mini pączki – moje dzieci je uwielbiają – takie mini pączki wystarczy już tylko obtoczyć w cukrze krysztale i słodka przekąska gotowa.

Wypróbujcie również przepisy na pączki Bożeny Dykiel, pączki orzechowe, pączki z makiem, albo czekoladowo-pomarańczowe 🙂

 

proste pączki

 

pączki z kremem

 

mini pączusie

 

pączki z malinami

 

domowe pączki

 

pączki z kremem malinowym[

 

pączki z kremem malinowym

 

Pączki z kremem malinowym
 
Autor:
Składniki
pączki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (albo opakowanie suszonych)
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • łyżka wódki lub octu spirytusowego
krem malinowy:
  • 200 g malin - mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
  • 50 g masła
  • 50 g cukru - lub do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 żółtka
lukier:
  • czubata szklanka cukru pudru
  • odrobina wody
Wykonanie
ciasto na pączki:
  1. Świeże drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj - przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Jeśli używasz drożdże suszone, to dodaj je bezpośrednio do mąki.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier z wanilią oraz zwykły cukier, dodaj wódkę lub ocet.
  4. Wlej rozczyn drożdżowy lub ciepłe mleko (jeśli używasz drożdże suszone).
  5. Zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło.
  6. Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze - ja to robię mikserem z końcówką hakiem.
  7. Gotowe ciasto będzie lekko kleiste i raczej luźne.
  8. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  9. W tym czasie przygotuj krem.
krem malinowy:
  1. Do rondelka włóż masło, cukier, maliny oraz wlej sok z cytryny.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą, a maliny rozpadną.
  3. Dodaj pojedynczo żółtka i po każdym energicznie mieszaj masę, aby nie zrobiła się jajecznica 😉
  4. Zdejmij z ognia rondelek i przetrzyj masę przez gęste sitko.
  5. Miseczkę z kremem przykryj od razu kawałkiem folii - tak aby dotykała powierzchni kremu.
  6. Schłódź krem w lodówce.
pączki:
  1. Wyłóż ciasto na pączki na lekko posypany mąką blat i delikatnie zagnieć - staraj się dodawać jak najmniej mąki.
  2. Rozwałkuj lekko ciasto na grubość około 1,5 cm.
  3. Dużą szklanką wytnij krążki.
  4. Ułóż je na posypanej lekko mąką blaszce.
  5. Przykryj pączki ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  6. W tym czasie podgrzej w głębokim i szerokim rondlu tłuszcz - zależnie od wielkości może to być około 1 litra oleju.
  7. Podgrzej tłuszcz do temperatury 180 stopni - jeśli będzie niższa, to pączki będą chłonąć dużo tłuszczu, jeśli będzie za wysoka, pączki się spalą.
  8. Do gorącego tłuszczu włóż po 3-4 pączki, smaż na rumiano z dwóch stron.
  9. Możesz sprawdzić wbitą w środek wykałaczką, czy pączki są gotowe - patyczek ma być suchy.
  10. Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku.
  11. Przestudzone pączki nadziej kremem malinowym.
  12. Ze skrawków po wykrojeniu pączków możesz kieliszkiem wyciąć mniejsze kółka i je usmażyć jako mini pączki - te od razu po usmażeniu obtocz w cukrze krysztale.
  13. Do cukru pudru dodaj po trochu wodę i mieszaj aż lukier będzie lekko płynny.
  14. Polej lukrem pączki.

 

 

Related Post

Reklama

  • Justyna Maślanka

    Maliny goszczą u mnie ostatnio bardzo często. Ale w takiej postaci?? Jejku musiały być przepyszne i do tego wyglądają przepięknie. Pozdrawiam serdecznie

    • Dziękuję, a pączki były jedne z lepszych jakie jadłam 🙂 a ten krem …… mmmmmm

  • Tak jak pączków nie jemy tak raz w roku na tłusty czwartek skusimy się na te domowe od babci 😀 Trzeba jej powiedzieć aby w tym roku zrobiła takie nadzienie 😀

    • Ten krem to można i bez pączków wyjadać 🙂

  • u mnie weekend był pod znakiem pączków mojej Mamy ale takich z kremem malinowym chętnie bym spróbowała, zwłaszcza że Twoje prezentują się tak kusząco 🙂

%d bloggers like this: