Chleb mieszany
Ciasto na pizzę i sos pomidorowy

Tarta tatin z jabłkami

Dziś upiekłam tartę tatin, czyli tartę odwróconą, bo już mnie męczyła od dłuższego czasu, a że jestem wielbicielką jabłek, to się nie mogłam doczekać, kiedy się w końcu upiecze 🙂

Przepis jest prosty i w sumie szybki do wykonania, więc zapraszam do wypróbowania 🙂

 

Tarta Tatin
 
Autor:
Składniki
  • 1 kg jabłek (antonówka, szara reneta itp.)
  • 80 g masła
  • 4-6 łyżek cukru
  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana (dodawana na końcu wg potrzeby)
Wykonanie
  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – najlepiej posiekać składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieść (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany - ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
  2. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.
  3. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ósemki.
  4. W dużym rondlu rozgrzać masło i rozpuścić w nim cukier. Do mieszaniny włożyć cząstki jabłek, dusić około 10 minut, aby pokryły się tłuszczem i karmelem. Lekko wystudzić.
  5. Jeżeli rondel odporny jest na temperaturę, można tartę piec w nim. Jeśli nie -  przełożyć do okrągłego, szczelnego naczynia (raczej nie tortownicy, bo nie jest wystarczająco szczelna).
  6. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować. Ułożyć na jabłkach, zawijając brzegi do środka. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200 stopni.
  7. Po wyjęciu odstawić na chwilę, po czym naczynie z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić.
  8. Zamiast jabłek można zastosować inne owoce – gruszki, brzoskwinie, a nawet rabarbar 🙂

Chleb mieszany
Ciasto na pizzę i sos pomidorowy

Related Post