Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

Zaktualizowany: 2023 30 maja
tarta z kurczakiem i cukinią

Przepis na tartę z kurczakiem i cukinią – idealną na obiad

Dzisiejsza tarta wytrawna przygotowana z nadzieniem z kawałków kurczaka i chrupiącą cukinią zapieczonymi z sosem serowym to doskonały pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Lekkie kruche ciasto wspaniale się komponuje z farszem, a samą tartę można zjeść zarówno na ciepło jak i potem po wystudzeniu. Spróbujcie koniecznie!

tarta z kurczakiem i cukinia1

Tarta wytrawna w kurczakiem i cukinią przepis krok po kroku

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam taką pyszną i prostą wręcz rustykalną wytrawną tartę z kurczakiem i cukinią. Podajcie ją w towarzystwie lekkiej sałatki lub surówki, a otrzymacie pyszny obiad lub lunch.

tarta z kurczakiem i cukinią

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną tartę na obiad z kurczakiem i cukinią.
4.84 z 18 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 30 cm.
Składniki

składniki na ciasto do wytrawnej tarty

składniki na nadzienie do tarty

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia (średnia (około 300 g))
  • 1-2 ząbki czosnku ( przeciśniętego przez praskę)
  • 1 cebula (mała )
  • 6 suszonych pomidorów ((z zalewy))
  • 2 łyżki czarnych oliwek ( bez pestek)
  • przyprawy (- sól, pieprz, ulubione zioła – u mnie bazylia i oregano)
  • 150 g sera (startego – ja użyłam mozzarellę i startego oscypka)
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 400 ml mleka
  • 1 szczypta soli
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na wytrawną tartę

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto – w razie konieczności dodaj odrobinę mąki albo mleka.
    200 g mąki pszennej, 100 g mąki pełnoziarnistej, 150 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, mleko
  • Włóż je do woreczka foliowego i schowaj do lodówki na około 30 minut.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim przygotowaną foremkę (wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką).
  • Ciasto ponakłuwaj i podpiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut.

Jak zrobić farsz do tarty

  • Piersi z kurczaka pokrój na małą kostkę, przypraw tak jak lubisz i podsmaż na patelni.
    200 g piersi z kurczaka
  • Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj drobno (albo tak, jak lubisz).
    1 cukinia, 1 cebula
  • Rozgrzej na patelni olej, podsmaż chwilkę przeciśnięty czosnek, dodaj cebulę i cukinię i podsmaż przez kilka minut.
    1-2 ząbki czosnku
  • W tym czasie rozdrobnij lekko suszone pomidory i dodaj je do cukinii. Na koniec dodaj posiekane oliwki.
    6 suszonych pomidorów, 2 łyżki czarnych oliwek
  • Wymieszaj kurczaka razem z warzywami i całość dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.
  • Wyłóż farsz na podpieczony spód, posyp startym serem.
    150 g sera
  • Jajka ubij lekko trzepaczką i dodaj do nich mleko, posól całość.
    4 jajka, 400 ml mleka, 1 szczypta soli
  • Wlej mieszaninę na farsz (mi się całość nie zmieściła).
  • Piecz tartę w temperaturze 160 stopni (na termoobiegu) przez około 30 minut – aż całość się ładnie zrumieni.
Notatki
Podawaj ciepłą :)
Prywatne
Słowa kluczowe tarta z cukinią, tarta z kurczakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

Wytrawna tarta z kurczakiem i cukinią – uwagi

Przepis na wytrawną tartę z kurczakiem i cukinią  znalazłam na stronie Co do jedzenia i wypróbowałam na sobotni obiad :)

Troszkę oczywiście musiałam pozmieniać, bo nie byłabym inaczej sobą ;)

Przede wszystkim spód zrobiłam ze swojego wypróbowanego przepisu, tylko część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą.

Wcześniej piekłam na tym przepisie tartę serową oraz świetną tartę z serem pleśniowym i gruszkami :)

Tarta wytrawna z kurczakiem wyszła bardzo smaczna i pożywna – bardzo zasmakowała mojemu mężowi.

Jeśli szukacie odmiany i znudziły Wam się te same obiady, to koniecznie przygotujcie sobie taką wytrawną tartę :)

Podaję przepis na foremkę około 32 cm.


tarta z kurczakiem i cukinia3
tarta z kurczakiem i cukinia4

Polecane przepisy na tarty idealne na obiad

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na tarty na obiad i nie zapomnijcie również o pysznych domowych pizzach.

Opublikowano: 2013 1 maja

Podziel się przepisem

17 komentarzy

  1. a3f4809338e3add161694d16cf0b9c2f?s=54&d=mm&r=g
    Wiktoria 2023 12 lutego w 12:43- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    Wszystko super, smaczne, nadzienie bardzo dobre. Tylko ten ostatni etap gdzie jest 400 ml mleka. Razem z jajkami to prawie 0.5 litra. Nawet połowa mi się nie zmieściła a później zaczęło wypływać górą w trakcie pieczenia. I spód zrobil się mokry. Czy tu nie ma jakiegoś błędu w ilości mleka?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 12 lutego w 14:49- Odpowiedz

      A jaką dużą miałaś foremkę? Jak pisałam w przepisie, mi się też całość mleka nie zmieściła i go nie wlewałam do końca. Ale nie pamiętam już ile mi go zostało.

  2. 8bbbad5dbbd63db808c3a380fb65fac7?s=54&d=mm&r=g
    Alicja 2022 5 kwietnia w 19:44- Odpowiedz

    Czym zastąpić suszone pomidory? Rodzinka anty-pomidorowa ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 6 kwietnia w 09:36- Odpowiedz

      Zrezygnuj z nich. Tarta i tak będzie smaczna.

  3. efe6922b2d1ed11e316c51bfe6e5835f?s=54&d=mm&r=g
    Marika Rozkwitalska 2017 12 września w 11:08- Odpowiedz

    Czy odgrzewana również jest dobra?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 13 września w 12:15- Odpowiedz

      O ile dobrze pamiętam, to też ją odgrzewaliśmy (bo nie zjedliśmy całości) i była dobra :)

  4. c82371d0984ed2b066148c9ee9098114?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2016 13 lipca w 12:52- Odpowiedz

    Dopiero wczoraj odkryłam Twojego bloga i jestem oczarowana!! Tartę zrobiłam na babski wieczór, wszystkim bardzo smakowało :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 13 lipca w 13:36- Odpowiedz

      super! bardzo się cieszę :)

  5. aa8309af7341e55aea3bd6ac10ada5e1?s=54&d=mm&r=g
    Iga z Dietmap 2016 15 kwietnia w 15:27- Odpowiedz

    Przepis przepisem, ale ja jestem zachwycona tym zmyślnym urządzeniem do robienia dziurek w spodzie ciasta ;D

  6. 055b171d615723cd82f65745d25f774a?s=54&d=mm&r=g
    BabaLuca 2013 8 lipca w 22:53- Odpowiedz

    uwielbiam takie cuda z cukinią

  7. ?s=54&d=mm&r=g
    Agnes Ka 2013 24 czerwca w 21:00- Odpowiedz

    Właśnie zjedliśmy … co prawda zamieniłam kurczaka na wieprzowinę i suszone pomidory na surowe bez skórki, ale smakowała obłędnie, tak więc polecam wszem i wobec! Pozdrawiam serdecznie,

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 25 czerwca w 10:32- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę :) Zapraszam do wypróbowania następnych przepisów :)

  8. a870af16b8e2ac4607a35cb6b461fcd7?s=54&d=mm&r=g
    Misia 2013 12 czerwca w 19:24- Odpowiedz

    Wyszła przepyszna! aż pożyczę przepis na bloga, z dopiskiem źródła oczywiście ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 12 czerwca w 19:27- Odpowiedz

      Cieszę się bardzo :)

  9. c4054e54d8e960e527819153a7ebba7c?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2013 21 maja w 09:42- Odpowiedz

    Wypróbowałam i jestem zachwycona. PYCHA!

  10. be2b1b88dce4eb5883d5fc2f24bde894?s=54&d=mm&r=g
    Samantha 2013 1 maja w 21:15- Odpowiedz

    Przepysznie wygląda i bardzo ładnie się prezentuje ! Pozdrawiam :)

  11. 70a8072a3b298ade8f8feb8072c660b1?s=54&d=mm&r=g
    codojedzenia 2013 1 maja w 08:19- Odpowiedz

    Ciesze sie ,ze ci sie spodobal moj przepis. Pozdrawiam serdecznie!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy