Reklama


Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

Tarta wytrawna w kurczakiem i cukinią – idealna na obiad

Przepis na wytrawną tartę z kurczakiem  znalazłam na stronie Co do jedzenia i wypróbowałam na sobotni obiad 🙂

Troszkę oczywiście musiałam pozmieniać – przede wszystkim spód zrobiłam ze swojego wypróbowanego przepisu, tylko część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą Lubelli. Wcześniej piekłam na nim tartę serową oraz świetną tartę z serem pleśniowym i gruszkami 🙂

Tarta wyszła bardzo smaczna i pożywna – bardzo zasmakowała mojemu mężowi.

Jeśli szukacie odmiany i znudziły Wam się te same obiady, to koniecznie przygotujcie sobie taką wytrawną tartę 🙂

Podaję przepis na foremkę około 32 cm.

 

tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

tarta z kurczakiem i cukinia1

tarta z kurczakiem i cukinia3

tarta z kurczakiem i cukinia4

 

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina ciepłego mleka (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
nadzienie:
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cukinia (około 300 g)
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 mała cebula
  • 6 suszonych pomidorów (z zalewy)
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • sól, pieprz, ulubione zioła - u mnie bazyli i oregano
  • 150 g startego sera - ja użyłam mozzarellę i startego oscypka
  • 4 jajka
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - w razie konieczności dodaj odrobinę mąki. Włóż je do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim przygotowaną foremkę (wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką). Ciasto ponakłuwaj i podpiecz w 200 stopniach przez około 10 minut.
wykonanie farszu:
  1. Piersi z kurczaka pokrój na małą kostkę, przypraw tak jak lubisz i podsmaż na patelni. Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj drobno (albo tak, jak lubisz). Rozgrzej na patelni olej, podsmaż chwilkę przeciśnięty czosnek, dodaj cebulę i cukinię i posmaż przez kilka minut. W tym czasie rozdrobnij lekko suszone pomidory i dodaj je do cukini. Na koniec dodaj posiekane oliwki.
  2. Wymieszaj kurczaka razem z warzywani i całość dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.
  3. Wyłóż farsz na podpieczony spód, posyp startym serem.
  4. Jajka ubij lekko trzepaczką i dodaj do nich mleko, posól całość. Wlej mieszaninę na farsz (mi się całość nie zmieściła).
  5. Piecz tartę w temperaturze 160 stopni (na termoobiegu) przez około 30 minut - aż całość się ładnie zrumieni.
Notatki
Podawaj ciepłą 🙂

Related Post

Reklama

  • Ciesze sie ,ze ci sie spodobal moj przepis. Pozdrawiam serdecznie!

  • Przepysznie wygląda i bardzo ładnie się prezentuje ! Pozdrawiam 🙂

  • Marta

    Wypróbowałam i jestem zachwycona. PYCHA!

  • Misia

    Wyszła przepyszna! aż pożyczę przepis na bloga, z dopiskiem źródła oczywiście 😉

    • wypiekibeaty

      Cieszę się bardzo 🙂

    • wypiekibeaty

      Bardzo się cieszę 🙂 Zapraszam do wypróbowania następnych przepisów 🙂

  • uwielbiam takie cuda z cukinią

  • Przepis przepisem, ale ja jestem zachwycona tym zmyślnym urządzeniem do robienia dziurek w spodzie ciasta ;D

  • Paulina

    Dopiero wczoraj odkryłam Twojego bloga i jestem oczarowana!! Tartę zrobiłam na babski wieczór, wszystkim bardzo smakowało 🙂

%d bloggers like this: