Babka z awokado
Przepis na wilgotne ciasto z awokado
Dziś u mnie niezwykła babka z awokado. Tutaj dojrzałe i smakowite awokado dodane jest do ucieranego ciasta maślanego i dodaje mu dodatkowej fajnej wilgotności. Jestem przekonana, że nikt nie zgadnie co jest tajemniczym składnikiem tego ciasta. Sami się przekonajcie jak smakuje takie ciasto z awokado.
Spis treści
Babka z awokado przepis krok po kroku
Jeśli lubicie niespotykane ciasta, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto z awokado!
Babka z awokado przepis
Wyposażenie
- Forma do babki z kominkiem, albo podłużna forma keksowa o długości około 25-30 cm.
Składniki
składniki na babkę z awokado
- 1 awokado (dojrzałe (takie około 220 g))
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml kefiru (/maślanki/jogurtu naturalnego)
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 225 g masła (miękkiego )
- 4 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 350 g mąki pszennej ((2 i 1/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g migdałów (zmielonych (ostatecznie można pominąć))
składniki na lukier do babki
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- pistacje (posiekane do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić babkę z awokado
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki, pokrój go na mniejsze kawałki.1 awokado
- Dodaj do awokado sok z cytryny oraz kefir lub maślankę i zmiksuj na jednolitą masę.1 łyżka soku z cytryny, 50 ml kefiru
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.225 g masła, 200 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i mielonymi migdałami.350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 50 g migdałów
- Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i krótko miksuj.4 jajka
- Dodaj mus z awokado i krótko zmiksuj.
- Wsyp w dwóch, trzech porcjach mąkę i miksuj tylko do połączenia składników – nie miksuj za długo, bo babka po upieczeniu będzie twarda.
- Przelej ciasto do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 55-60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie wyjmij z formy.
- Aby przygotować lukier dodawaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny – aż lukier nabierze lekko lejącej konsystencji.150 g cukru pudru, 4-5 łyżek soku z cytryny
- Polej lukrem babkę i posyp ją posiekanymi pistacjami.pistacje
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ucierane ciasto z awokado – uwagi
Lubię takie eksperymenty jak ta babka z awokado.
Uważam, że warzywa dodawane do słodkich wypieków, powodują, że są one wilgotniejsze, dłużej utrzymują świeżość i są do tego zdrowsze :)
W taki niebanalny sposób możecie przemycić do diety dodatkową porcję warzyw.
A na dodatek nikt się nie zorientuje – szczególnie ma to znaczenie przy dzieciach.
Do tej babki będziecie potrzebować dojrzałe awokado – takie już miękkie.
Najlepiej wykorzystać awokado haas, bo ono ma lepszą konsystencję od zwykłego.
Reszta to już w zasadzie podstawowe składniki – mąka, cukier, jajka, masło, trochę jogurtu naturalnego lub kefiru i mielone migdały.
Jeśli wasze dzieci (podobnie jak moje) kręcą nosem przy jedzeniu warzyw (albo wręcz przeciwnie – uwielbiają je), to wypróbujcie również inne przepisy z wykorzystaniem awokado i innych warzyw.
Na blogu są już między innymi takie przepisy jak lody z awokado, zdrowe czekoladowe ciasteczka z awokado, czekoladowa tarta z awokado, ciasto czekoladowo-dyniowe (przepyszne), ciasto marchewkowo-cukiniowe, czy też ciasto pietruszkowe.
Wszystkie te przepisy są pyszne, więc gorąco je polecam.
Zajrzyjcie również do innych przepisów na ciasta z warzywami.
I oczywiście dajcie znać jak wam smakowała ta babka z awokado :)
Źródło – Kulinarna mekka – podaję z moimi zmianami
Polecane przepisy na ciasta z warzywami
Wypróbujcie również inne moje przepisy na niezwykłe ciasta pieczone z dodatkiem warzyw. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka z awokado przepis
Dziś mam dla was przepis na niezwykłe ciasto z awokado. Tu awokado dodajemy do środka ciasta, dlatego musi być dojrzałe i miękkie. Awokado w cieście dodaje mu gładkości i wilgotności. Babka z dodanym awokado smakuje wyśmienicie i wierzcie mi, że nikt się nie zorientuje co jest tajemniczym składnikiem :) Ucierana babka wyrasta bardzo ładnie i jest puszysta. Świetnie smakuje polana cytrynowym lukrem i posypana posiekanymi orzechami.
Przepis na babkę z awokado
Zobaczcie mój prosty przepis na babkę z awokado i sprawdźcie jak zrobić zdrowsze ciasto z warzywem. Taka babka jest niezwykle smaczna i długo zachowuje świeżość. Do tego prezentuje się wspaniale, dlatego możecie ją przygotować nawet na święta wielkanocne. Jeśli macie właśnie w domu takie miękkie awokado, to skorzystajcie z okazji i upieczcie to pyszne ciasto. Z awokado babka zaskoczy was smakiem i swoją teksturą. A jeśli lubicie takie połączenie warzyw i słodkich wypieków, to zobaczcie moje przepisy na ciasta z warzywami. Znajdziecie tam również ciasta marchewkowe, ciasta z cukinią, z dynią czy też ze szpinakiem :)