Ciasto brzoskwiniowa fantazja
Przepis na ciasto przekładane brzoskwiniowa fantazja z musem brzoskwiniowym
wpis sponsorowany
Jeśli szukasz na święta, albo na inną rodzinną uroczystość ciasta, które zasmakuje każdemu, a jednocześnie wszystkich zachwyci swoim wyglądem, to przygotuj moje ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami. To przekładane ciasto z musem brzoskwiniowym wygląda i smakuje rewelacyjnie, a jednocześnie nie jest trudne do zrobienia. Do tego to ciasto na dużą blachę, więc możecie pokroić go na sporo kawałków. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto z kremem czekoladowym.
Spis treści
Ciasto brzoskwiniowa fantazja przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na kremowe ciasto świąteczne, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto brzoskwiniowa fantazja przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
składniki na jasny biszkopt do ciasta
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 100 g mąki pszennej (- 2/3 szklanki – typ 450 lub 500)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na krem czekoladowy do ciasta
- 500 g serka mascarpone
- 100 g kremu czekoladowo-orzechowego (typ nutella)
- 100 g czekolady (użyłam gorzką, aby krem nie był zbyt słodki)
składniki na mus brzoskwiniowy
- 1 opakowanie galaretki (brzoskwiniowej)
- 200 ml wody (gorącej)
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego (Stovit – 250 g)
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej, użyłam 30%)
Instrukcja
Jak zrobić jasny biszkopt
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, białe i lśniące.4 białka, 100 g cukru
- Obydwie mąki przesiej przez sito.100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do zmiksowanych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj na niskich obrotach – albo łyżką.4 żółtka
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Dolny blat włóż ponownie do foremki i jeśli lubisz wilgotne ciasta nasącz go (ja nasączam lekko posłodzoną wodą z odrobiną soku z cytryny).
Jak zrobić krem czekoladowy
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – do garnka wlej trochę wody i ją pogrzej. Na górze garnka ustaw miseczkę z czekoladą i mieszaj aż się rozpuści.100 g czekolady
- Czekoladę odstaw do lekkiego ostudzenia.
- Serek mascarpone zmiksuj z nutellą.500 g serka mascarpone, 100 g kremu czekoladowo-orzechowego
- Dodaj czekoladę i ponownie zmiksuj całość.
- Krem wyłóż na biszkopt w foremce i przykryj drugim blatem ciasta.
- Ten blat też lekko nasącz jeśli lubisz wilgotne ciasta.
Jak zrobić mus brzoskwiniowy
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.1 opakowanie galaretki, 200 ml wody
- Do zimnej (ale dalej płynnej galaretki) dodaj dżem brzoskwiniowy (ja dodatkowo całość zmiksowałam blenderem, aby galaretka była bardziej gładka).1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.500 ml śmietany kremówki
- Wlej galaretkę z dżemem i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż mus brzoskwiniowy na biszkopt i rozprowadź równą warstwą.
- Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem udekoruj wg uznania – polecam małe beziki, kawałki brzoskwini albo posypki.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z musem brzoskwiniowym i mascarpone z nutellą – uwagi
Ciasto brzoskwiniowa fantazja, to lekkie biszkoptowe ciasto przekładane kremem czekoladowym i musem brzoskwiniowym.
Podstawą ciasta jest jasny biszkopt, który przekroiłam na dwa blaty i lekko nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Ciasto przekładane jest lekkim i puszystym kremem czekoladowym z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego – możesz tu użyć Nutellę, albo inny czekoladowy krem kanapkowy tego typu. Poza kremem czekoladowym na wierzchu ciasta znajdziesz smakowity i lekko owocowy mus brzoskwiniowy. Jeśli chcesz to możesz ten mus przygotować również w innym smaku.
Jak zrobić krem czekoladowy z mascarpone do ciasta?
Mój krem z czekolady jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Poradzi sobie z nim każdy – nawet osoby z niedużym doświadczeniem w pieczeniu ciast.
Ja tu zmiksowałam serek mascarpone z nutellą i rozpuszczoną czekoladą.
Aby krem nie był zbyt słodki użyłam gorzką czekoladę.
Jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie użyć czekoladę mleczną :)
Jak rozpuścić czekoladę do kremu?
Polecam rozpuszczenie jej w kąpieli wodnej. Polega to na tym, że do mniejszego garnka nalewacie na dno trochę wody – tak z 2-3 cm i włączacie do gotowania.
Na górze ustawiacie miseczkę żaroodporną lub metalową i dodajecie do niej posiekaną czekoladę.
Czekolada podgrzewa się od parującej wody i rozpuszcza – mieszajcie ją co jakiś czas.
Tak rozpuszczoną czekoladę lekko studzicie i dodajecie do serka mascarpone z nutellą.
Jak zrobić mus brzoskwiniowy do ciasta – wskazówki
Drugi krem w tym cieście kremowym to mus brzoskwiniowy.
Aby go zrobić rozpuściłam galaretkę brzoskwiniową w mniejszej ilości wody, zmiksowałam z dżemem brzoskwiniowym od Stovit i dodałam do bitej śmietany.
Tak przygotowany mus jest lekki i delikatnie owocowy – przepyszny.
Ciasto czekoladowa fantazja smakuje wyśmienicie. Krem czekoladowy i mus brzoskwiniowy super się uzupełniają.
To ciasto przekładane z kremem nie jest za słodkie mimo użycia słodkiego kremu czekoladowo-orzechowego.
Jeśli lubicie takie lekkie ciasta z kremem, to to wam też zasmakuje. Spróbujcie koniecznie.
Polecam wam także inne ciasta przekładane z kremem z bloga, między innymi ciasto Kinder Pingui, ciasto Kilimandżaro albo norweskie ciasto bezowe z kremem.
Wpis przygotowany we współpracy ze Stovit
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne kremowe ciasta idealne na specjalne okazje, a także na weekend do kawy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Brzoskwiniowa fantazja ciasto przepis
Przepis na pyszne ciasto przekładane z kremem czekoladowym i musem brzoskwiniowym. To proste ciasto biszkoptowe z kremem z nutellą i bitą śmietaną z galaretką brzoskwiniową. Ciasto na dużą blachę wystarczy dla wszystkich gości i domowników. To proste ciasto z kremem możecie przygotować na imprezę karnawałową, na święta albo na specjalną okazję. Dokładny przepis na ciasto krok po kroku pozwoli każdemu przygotować ciasto bez większych kłopotów. Ciasto fantazja z kremem brzoskwiniowym zasmakuje i dorosłym i dzieciom. Lekkie ciasto biszkoptowe z kremem to idealne ciasto dla każdego! Prosty mus brzoskwiniowy przygotowany z bitej śmietany oraz galaretki brzoskwiniowej zmiksowanej z dżemem brzoskwiniowym idealnie smakuje z kremem czekoladowym z nutellą i serkiem mascarpone. Taki mus brzoskwiniowy możecie przygotować również jako samodzielny deser. Wystarczy po przygotowaniu przełożyć go do szklaneczek i otrzymacie deser w szklankach!
Przepis na ciasto z kremem brzoskwiniowym
Przepis na ciasto z kremem przyda się na święta i różne okazje. To ciasto brzoskwiniowe z kremem czekoladowym, to bardzo prosty przepis na ciasto, które zachwyci każdego! Zapiszcie sobie przepis na to ciasto fantazja z musem brzoskwiniowym. Podzielcie się nim z innymi!
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta przekładane z kremem, np. ciasta minotaur, ciasta góra lodowa czy też kostki orzechowo-karmelowej.
Brzoskwiniowa fantazja przepis krok po kroku
Zobacz mój dokładny przepis i przygotuj najsmaczniejsze biszkoptowe ciasto przekładane kremami.