Ciasto chałwowe z brzoskwiniami
Przepis na chałwowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Zapraszam dziś na obłędne ciasto chałwowe z brzoskwiniami. To ciasto to lekki i puszysty biszkopt z przepysznym kremem chałwowym i kawałkami brzoskwiń. To połączenie smaków jest rewelacyjne – koniecznie spróbujcie!
Spis treści
Przepis na ciasto chałwowe z brzoskwiniami
Jeśli lubicie lekkie ciasta z kremem, to koniecznie zobaczcie to pyszne ciasto z brzoskwiniami i chałwą. Na pewno zasmakuje każdemu!
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 80 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na krem chałwowy:
- 200 g chałwy ( – miałam waniliową)
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30)
- cukier puder (opcjonalnie do smaku – ja nie dawałam)
- 1 łyżka żelatyny
- woda (do żelatyny)
dodatkowe składniki do ciasta chałwowego
- 500 g brzoskwiń (z puszki, lub około 500 g świeżych brzoskwiń)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta chałwowego
- Ubij białka – w trakcie ubijania dosyp cukier.3 białka, 100 g cukru
- Miksuj białka z cukrem aż będą białe, lśniące i gęste.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem przez sito.80 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Do białek dodaj żółtka i lekko wymieszaj – na najniższych obrotach, albo łyżką.3 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dno formy o wymiarach około 24/24 cm (może być trochę większa) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej biszkopt do formy, wyrównaj wierzch.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź w formie.
- Ostudzony biszkopt nasącz ponczem – ja przygotowałam wodę z cukrem i sokiem z cytryny (dwie łyżeczki cukru na szklankę wody, do tego łyżka soku z cytryny).
- Brzoskwinie pokrój w plasterki, mniej więcej połowę ułóż na biszkopcie.500 g brzoskwiń
Jak zrobić krem z chałwą do ciasta chałwowego
- Serek mascarpone zmiksuj z pokruszoną chałwą.250 g serka mascarpone, 200 g chałwy
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj porcjami mascarpone z chałwą i krótko miksuj.500 ml śmietany kremówki
- Spróbuj masy i jeśli jest dla ciebie za mało słodka to dosłodź cukrem pudrem.cukier puder
- Żelatynę zalej wodą – tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.1 łyżka żelatyny, woda
- Podgrzej żelatynę krótko w mikrofalówce (10-20 sekund), albo w kąpieli wodnej.
- Dodaj do niej kopiastą łyżkę kremu chałwowego i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
- Wyłóż krem na biszkopt z brzoskwiniami, wyrównaj, ułóż na wierzchu resztę brzoskwiń.
- Schowaj ciasto do lodówki.
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu – odstaw do lekkiego zgęstnienia.1 galaretka brzoskwiniowa
- Gdy żelatyna będzie już lekko gęsta polej nią wierzch ciasta i schowaj całość do lodówki do stężenia.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z chałwą i brzoskwiniami – uwagi
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami to ciasto idealne na lato – lekkie, a jednocześnie sycące.
Podawane na zimno, no i z galaretką – galaretkę w końcu uwielbiają wszyscy :D
Bardzo lubię zajadać chałwę i lubię jej smak w ciastach, jeśli i wy lubicie ten smak, to to ciasto bardzo wam zasmakuje.
Jeśli macie mało czasu, to zamiast piec biszkopt do tego ciasta, możecie wykorzystać biszkopciki – wtedy nawet nie odpalicie piekarnika.
Ja swój biszkopt nasączyłam dodatkowo lekkim ponczem (woda z cukrem i sokiem z cytryny).
Sam biszkopt jest dla mnie zawsze za suchy, a od kremu wcale aż tak bardzo nie nasiąknie.
Polecam więc wam też nasączenie ciasta – możecie moim sposobem, albo swoim ulubionym.
Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci, to możecie dodać alkoholu – fajnie tu będzie pasować rum, albo amaretto.
Do mojego ciasta chałwowego użyłam brzoskwinie z puszki. Możecie też użyć świeże. Wtedy ściągnijcie z nich najpierw skórkę, a owoce pokrójcie na mniejsze kawałki.
Polecam wam również inne ciasta z chałwą z mojego bloga – np. sernik chałwowy, ciasto z musem chałwowym, babeczki kawowo-chałwowe, ciasto chałwowe, brownie z chałwą, albo pyszne drożdżoweczki z chałwą – mniam :)
Polecane przepisy na ciasta z brzoskwiniami
Zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z brzoskwiniami idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto chałwowe z brzoskwiniami
Bardzo lubię chałwę i ciasta z chałwą. Moje ulubione ciasto to chyba drożdżówka z chałwą albo sernik chałwowy - obydwa ciasta przepyszne. Ale to lekkie chałwowe ciasto z brzoskwiniami też uwielbiam. Jadłam bardzo podobne ciasto na Komunii świętej u mojej szwagierki i tak mi zasmakowało, że zjadłam kilka kawałków. Przy okazji rozebrałam sobie to ciasto na czynniki pierwsze i postanowiłam zrobić podobne w domu. Upiekłam niewysoki biały biszkopt, przygotowałam krem z chałwą i galaretkę z brzoskwiniami. Muszę powiedzieć, że połączenia chałwy i brzoskwiń smakuje mi wyjątkowo dobrze. Te smaki idealnie sią uzupełniają i współgrają - koniecznie spróbujcie. Do tego to ciasto z chałwą i brzoskwiniami ma niewiele kalorii i jest leciutkie :)
Biszkopt z chałwą i brzoskwiniami przepis
Zobaczcie mój przepis na chałwowe ciasto z kremem i brzoskwiniami i sprawdźcie jak zrobić pyszne ciasto z chałwą i galaretką. To ciasto jest proste do zrobienia i poradzi sobie z nim każdy! Z moim przepisem krok po kroku nie będziecie mieć żadnych problemów. Przygotujcie ciasto na dużą blachę i poczęstujcie nim rodzinę i znajomych. Koniecznie sprawdźcie również inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe.