Ciasto z kokosową kruszonką
Przepis na ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami
Puszyste ciasto z brzoskwiniami i słodką chrupiącą kruszonką kokosową to raj dla podniebienia. W tym wyjątkowym cieście soczyste brzoskwinie łączą się z puszystym ciastem, a kruszonka kokosowa dodaje słodkiego wykończenia. To doskonałe połączenie smaków i tekstur, które rozpieszcza zmysły. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z wiórkami kokosowymi i owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto z kokosową kruszonką przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm. Jeśli chcesz wyższe ciasto, to możesz użyć tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki
składniki na ciasto z brzoskwiniami
składniki na kokosową kruszonkę
- 150 g maki pszennej (- 1 szklanka)
- 100 g cukru (- 0,5 szklanki)
- 100 g wiórek kokosowych (- 1 szklanka)
- 80 g masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami
- W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre składniki.450 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.3 jajka, 160 ml oleju, 240 ml maślanki, 120 ml mleka
- Dodaj połowę pokrojonych brzoskwiń i wymieszaj.1 puszka brzoskwiń
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
- Na wierzch wyłóż resztę brzoskwiń.
- Zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.150 g maki pszennej, 100 g cukru, 100 g wiórek kokosowych, 80 g masła
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra – dół, lub 170 stopni termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka. Jeśli ciasto pieczesz w mniejszej tortownicy, to wydłuż czas pieczenia.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Notatki
Prywatne
Ciasto z kruszonką kokosową – uwagi
Ciasto z kokosową kruszonką wpadło mi w ręce podczas przeglądania starego zeszytu z przepisami. Nabazgrany na jakimś skrawku kartki, z minimalną ilością wskazówek wykonania – tylko na zasadzie klamerek z dopiskiem „razem”. Żadnej informacji dotyczącej wielkości potrzebnej foremki do pieczenia czy też czasu pieczenia. No cóż – widać gdy go pisałam wszystko było dla mnie jasne i posłużyłam się skrótami – nie pierwszy i nie ostatni raz jak znam siebie. Przepis sobie poleżał i wyleciał z pamięci, a mi zostało zgadywać. Też tak czasem macie ze swoimi starymi przepisami?
Przygotowanie ciasta z kruszonką kokosową – wskazówki
Podjęłam się sprawdzenia przepisu i myślę, że warto upiec to ciasto, bo samo przygotowanie jest bardzo proste. Do tego to ciasto nie wymaga użycia miksera! Wystarczą tu dwie miski i łyżka. W jednej misce zmieszaj mokre składniki, a w drugiej misce suche składniki. Teraz wystarczy połączyć jedne składniki z drugimi i wymieszać łyżką na ciasto. Koniec! Można już teraz dodać pokrojone owoce i przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Ciasto też jest bardzo ciekawe w smaku i teksturze, a ogromna ilość kokosowej kruszonki jest pyszna. Zresztą kruszonki jest tak dużo, że ewidentnie ciasto przewidziane było do pieczenia w dużej foremce – ja je upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wyrosło wysokie, ale bardzo długo się piekło – prawie 1,5 godziny. Możecie je spokojnie upiec w foremce o wielkości około 20/30 cm – kruszonki z wiórkami kokosowymi z pewnością wystarczy. Do ciasta dodałam też brzoskwinie z puszki – nie byłam pewna jak ciasto na nie zareaguje, więc dałam tylko 4 połówki – po upieczeniu już wiem, że spokojnie można dać całą puszkę brzoskwiń. Możecie też wykorzystać inne owoce, albo upiec zupełnie bez owoców. Kruszonka kokosowa robią tu „taką robotę”, że wystarcza za wszystkie dodatki.
Polecane przepisy na ciasta kokosowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne ciasta kokosowe pieczone z wiórkami kokosowymi albo z mleczkiem kokosowym. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami
Przepis na proste ciasto z brzoskwiniami i kruszonką z wiórkami kokosowymi to fajny pomysł na szybkie ciasto. Do przygotowania tego ciasta z brzoskwiniami nie potrzebujecie nawet miksera. Wystarczy zmieszać w jednej misce suche składniki, a w drugiej misce mokre i je razem połączyć. Do tego ciasta kokosowego z kruszonką z wiórkami kokosowymi dodałam pokrojone brzoskwinie z puszki. Możecie też użyć inne dowolne owoce. Fajne będą tu drobne np. truskawki lub maliny, ale także pokrojone jabłka.
Kokosowe ciasto z brzoskwiniami
To szybkie ciasto bez miksera smakuje wyśmienicie do kubka kawy lub herbaty. Przepis na ciasto na dużą blachę sprawia, że ciasta wystarczy dla każdego. Możecie go zabrać do pracy albo dać go do szkoły. Dokładny przepis krok po kroku na ciasto z wiórkami kokosowymi to strzał w 10! Nawet osoby o niewielkich zdolnościach cukierniczych zrobią to proste ciasto z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi.
Wypróbujcie również inne moje wypieki kokosowe. Polecam wam między innymi babkę kokosową, kokosowe ciasto z truskawkami, pieczone oponki kokosowe, chlebek kokosowy, drożdżowe bułeczki kokosowe albo ciasteczka kokosowe z białą czekoladą.