Ciasto Michałek przepis

Zaktualizowany: 2024 16 kwietnia
ciasto michałek

Przepis na popularne ciasto czekoladowe z kremem z cukierków czekoladowych

Ciasto Michałek to niezwykle pyszne ciasto z kremem przekładane pysznym kremem zrobionym z dodatkiem czekoladowych cukierków. Ten czekoladowy biszkopt przekładany kremem to idealne ciasto na rodzinne uroczystości i święta. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycający smakiem i wyglądem będzie królował na każdym stole. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto z Michałkami.

przekładane ciasto czekoladowe

Ciasto Michałek przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowo smaczne ciasto przekładane kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto michałek z kremem

Ciasto Michałek przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne przekładane ciasto czekoladowe z kremem z dodatkiem cukierków Michałki.
4.35 z 20 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 hour 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 291 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę 24/24 – na stronie głównej można znaleźć przeliczarkę na inne wielkości foremek.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy do ciasta Michałek

składniki na krem z michałków

składniki na poncz do nasączenia ciasta

  • 200 ml wody
  • 50 ml nalewki wiśniowej
  • 2 łyżki cukru

dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury (wiśniowej – ja miałam słoik 250 g)
  • 50 g czekolady (mlecznej startej na tarce)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy

  • Białka ubij aż się lekko napuszą – dodaj cukier i miksuj aż białka zrobią się białe, lśniące i gęste.
    160 g cukru, 4 białka
  • W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
    70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao
  • Do białek dodaj żółtka i krótko wymieszaj, wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
    4 żółtka
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm – dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Zetnij lekko wypukły wierzch ciasta, a resztę przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić poncz do nasączenia ciasta

  • Składniki ponczu zagotuj razem, a następnie ostudź.
    200 ml wody, 50 ml nalewki wiśniowej, 2 łyżki cukru

Jak zrobić krem z michałków

  • Cukierki zetrzyj na grubych oczkach tartki – tak da się i robi się to szybko ;)
    200 g cukierków Michałki
  • Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i miksuj aż całość ładnie się połączy.
    500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone
  • Odłóż mniej więcej 1/3 kremu i dodaj do tej części łyżkę cukru pudru – wymieszaj.
    1 łyżka cukru pudru
  • Do większej części kremu dodaj starte cukierki i wymieszaj łyżką.

Ciasto Michałek – wykończenie:

  • Dolny blat ciasta nasącz ostudzonym ponczem, posmaruj biszkopt konfiturą wiśniową, a nią wyłóż krem michałkowy (aby sobie ułatwić zadanie można to robić w formie, w której był pieczony biszkopt).
    1 słoiczek konfitury
  • Na krem połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go ponczem i posmaruj odłożonym kremem.
  • Wierzch ciasta posyp drobno startą czekoladą lub oprósz gorzkim kakao.
    50 g czekolady
  • Ciasto przechowuj w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 291kcalWeglowodany: 27.6gBiałko: 4.6gTłuszcz: 17.9gBłonnik: 0.1g
Słowa kluczowe ciasto z michałkami, ciasto z michałkow
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe z kremem

Ciasto z białymi Michałkami i mascarpone- uwagi

Ciasto Michałek przewinęło się już przez wiele blogów i w końcu ja również postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta.

Najważniejsze w tym cieście są czekoladowe cukierki Michałki – możecie użyć tu swoje ulubione cukierki – białe Michałki, albo tradycyjne. Właśnie od nich pochodzi jego nazwa.

Przygotowania zaczęłam od upieczenia czekoladowego biszkoptu – możecie go upiec wcześniej i przechować szczelnie zawiniętego.

Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki i praktycznie nie słodziłam cukrem – dałam tylko łyżkę do wierzchniej warstwy.

Dodatkowo ciasto przełożyłam konfiturą wiśniową i nasączyłam ponczem z wiśniówką :)

Jak pewnie przypuszczacie ciasto Michałek wyszło obłędnie pyszne, wilgotne i wcale nie za słodkie.

W sumie ciasto jest proste i dość szybkie do przygotowania, więc zróbcie je koniecznie.

Wielbicieli ciast przekładanych zapraszam również na ciasto makowa panienka, ciasto szpinakowe z kremem, Kubankę albo ciasto Delicję.

Ps.

Przy okazji polecam Ci mojego e-booka z czekoladowym słodkimi przepisami – „Czekoladowe wypieki Beaty” znajdziesz w moim sklepie – serdecznie polecam :)

biszkopt czekoladowy z kremem
ciasto przekładane z kremem
michałek ciasto

Polecane przepisy na ciasta z kremem

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i pięknie się prezentujące ciasta z kremem idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 24 listopada

Podziel się przepisem

4.35 from 20 votes (20 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na ciasto z michałkami

Przygotuj dziś ze mną niezwykle apetyczne a jednocześnie nie trudne do zrobienia ciasto Michałek z czekoladowymi cukierkami Michałkami. To ciasto to proste biszkoptowe ciasto przełożone kremem michałkowym oraz konfiturą wiśniową. W wersji dla dorosłych proponuję biszkopt czekoladowy nasączyć ponczem z dodatkiem nalewki wiśniowej. Jeśli jednak ciasto będą jadły dzieci to postawcie na osłodzoną herbatę z odrobiną cytryny, albo nalewkę wiśniową zastąpcie sokiem wiśniowym. Wtedy ciasto zyska na fajnym owocowym smaku, który się świetnie skomponuje z wiśniową konfiturą.

Jak zrobić ciasto z białymi michałkami?

Zobaczcie mój dokładny przepis na ciasto z kremem opisany krok po kroku w prostych i zwięzłych instrukcjach. U mnie nie musisz się przebijać przez gługaśny tekst, aby się dowiedzieć jak zrobić ciasto z kremem. Przygotuj niezawodny i sprawdzony biszkopt czekoladowy i po upieczeniu i ostudzeniu przekrój go na dwa blaty. Zobacz jak zrobić krem z michałkami i przygotuj go w drugim kroku. Pamiętaj o mocnym schłodzeniu śmietany kremówki oraz serka mascarpone, aby bez problemów przygotować krem z cukierkami michałki. Kakaowy biszkopt nasączcie ponczem z nalewką, albo z sokiem wiśniowym i wyłóżcie na dolny blat konfiturę wiśniową. Możecie również przygotować tu domową frużelinę wiśniową. Sprawdzi się ona doskonale w takim cieście czekoladowym z kremem. Na warstwę wiśniową wyłóżcie śmietankowy krem z cukierków michałków i przykryjcie wierzchnim blatem biszkopta czekoladowego. Jak widzicie ciasto michałek nie jest trudne do zrobienia i na pewno każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem.

Przepis na ciasto michałek

Ciasto z michałkami przyda się wam na specjalne okazje - jak np. na urodziny, chrzciny, czy komunię. Ale równie doskonale sprawdzi się jako ciasto na weekend do kawy. Jeśli więc zastanawialiście się jak zrobić ciasto michałek, to szybko zobaczcie mój sprawdzony przepis i zróbcie to ciasto dla swojej rodziny. Gwarantuję, że zaskoczycie wszystkich jego niebywałym smakiem i zyskacie uznanie w oczach gości i rodziny. To ciasto z michałkami potrzebuje jedynie podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie. Nie musicie szukać trudno dostępnych składników. Do tego ma dość mało kalorii :)

Ciasto michałek kcal

Ile kalorii ma ciasto z michałkami? Otóż 100 g ciasta to około 290 kalorii - musicie przyznać, że to nie tak dużo :) Tym bardziej polecam wam to pyszne ciasto czekoladowe z kremem michałkowym. A przy okazji polecam inne moje przepisy na ciasta z kremem - na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.