Ciasto z rabarbarem na oleju
Przepis na wilgotne i proste ciasto z rabarbarem
Zróbcie dziś ze mną rewelacyjne proste i szybkie ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę. To ciasto jest fajnie puszyste i jednocześnie wilgotne, a słodycz ciasta ładnie się komponuje z kwaśnym rabarbarem. Takie ciasto będzie doskonałe jako słodka przekąska na grilla, czy też na piknik. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto z rabarbarem na oleju przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to zróbcie to puszyste i szybkie ciasto z rabarbarem z olejem. Na pewno Wam zasmakuje!
Ciasto z rabarbarem na oleju przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto z rabarbarem na oleju
- 8 jajek ( – użyłam rozmiar L)
- 300 g cukru ((1,5 szklanki) )
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml oleju
- około 800 g rabarbaru ((mniej więcej 8 długich łodyg) albo innych owoców)
Instrukcja
Jak zrobić szybkie ciasto z rabarbarem
- Rabarbar umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.około 800 g rabarbaru
- Jajka zmiksuj z cukrem oraz cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.8 jajek, 300 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych jajek – na zmianę z olejem.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml oleju
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasto z rabarbarem na dużą blachę – uwagi
Dziś zapraszam was na proste ciasto z rabarbarem na oleju, bo dobrych ciast z rabarbarem nigdy dość :)
Szczególnie jeśli są takie proste i szybkie do zrobienia.
Przygotowanie nie zajmie wam nawet pół godziny, potem już tylko pieczenie i można zajadać ciepłe ciacho :)
Czym zastąpić rabarbar w cieście?
Rabarbar to warzywo, które warto spożywać, ale niestety niektóre osoby powinny na niego uważać. Dotyczy to szczególnie osób z dną moczanową oraz kobiet w ciąży a także matek karmiących. Takie osoby lepiej żeby nie jadły rabarbaru. Czym wtedy zastąpić go w cieście?
Zamiast niego wykorzystujecie sezonowe owoce aktualnie dostępne -świetnie się tu spiszą pyszne polskie słodkie truskawki, lekko kwaskowe maliny, słodkie i chrupiące borówki, a także brzoskwinie czy chociażby jabłka i gruszki pokrojone na plasterki.
To ciasto jest tak uniwersalne, że w każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie.
Dlatego możecie je piec o każdej porze roku zmieniając owoce układane na wierzchu.
Do tego wychodzi go spora blacha – ja piekłam je w foremce 20/30 cm i wyszło całkiem wysokie. Na pewno wystarczy ciasta dla wszystkich domowników i gości.
Ps.
Wypróbujcie również inne przepisy na wypieki z rabarbarem, np.:
Ciasto z rabarbarem i daktylami
Zachęcam również do odwiedzenia i obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie możesz sobie łatwo zapisać moje przepisy na później.
Inspiracja- z bloga Lawendowy Dom
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem. Na blogu jest ich już niezły wybór. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z rabarbarem na oleju
Przepis na proste i szybkie ciasto z rabarbarem idealne na weekend. To z rabarbarem ciasto sprawdzi się idealnie jako ciasto na grilla, albo na przyjęcie w ogrodzie. A to dlatego, że może długo postać - również w cieple i nic się mu nie stanie. Jak przygotować rabarbar do ciasta? Otóż wystarczy go umyć i obciąć końcówki. Rabarbaru nie obieramy z cienkiej skórki, tylko od razu kroimy na plasterki o grubości około 1-2 cm. Dzięki temu, że rabarbaru nie obieramy, to po upieczeniu zachowuje on piękny różowy kolor i ciasto wygląda dużo ładniej :) A poza tym oszczędzamy czas potrzebny na obranie rabarbaru do ciasta.
Przepis na ciasto z rabarbaru
Zobaczcie mój przepis na ciasto na rabarbarze i sprawdźcie jak zrobić szybkie ciasto z rabarbaru. Obiecuję wam, że to ciasto z rabarbarem na oleju was nie zawiedzie. Bardzo proste wykonanie i podstawowe składniki sprawiają, że ciasto wyjdzie każdemu. Najważniejsze jest dobre ubicie jajek z cukrem - na gęstą i puszystą masę. Bo to ciasto jest ciastem biszkoptowym na oleju. Dobre ubicie jajek z cukrem sprawia, że to ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Olej w cieście oraz soczysty rabarbar dodają mu wilgotności. Gotowe ciasto przelewamy do foremki, a potem kładziemy pokrojony rabarbar na ciasto. Ciasto jest dość gęste, więc rabarbar nie opada na samo dno, ale rozkłada się po nim ładnie. Tak że w każdym gryzie mamy kawałeczek soczystego rabarbaru. Mam nadzieję, że was zachęciłam i przy najbliżej okazji upieczecie to ciasto z rabarbarem na oleju. Polecam wam również czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszonką oraz drożdżowe ciasto z rabarbarem. Obydwa przepyszne!