Drożdżówka z batata z orzechami
Przepis na zakręconą drożdżówkę z batata z orzechami i lukrem
Dziś coś dla wielbicieli drożdżowych bułeczek – drożdżówka z batata z orzechami i cynamonem. To trochę taka wariacja na temat bułeczek cynamonowych, tyle że do ciasta drożdżowego dodałam puree z batata. Ciasto drożdżowe zawinięte z cukrem trzcinowym i posiekanymi orzechami po upieczeniu jest mega aromatyczne, puszyste i fajnie słodkie – szczególnie jeśli bułeczki drożdżowe posmarujecie lukrem. Gorąco polecam!
Spis treści
Drożdżówka z batata z orzechami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne ciasta drożdżowe, to tej jesieni koniecznie upiecz taką z batatem i chrupiącymi orzechami.
Drożdżówka z batata z orzechami przepis
Wyposażenie
- Przepis na ciasto drożdżowe o średnicy około 22 cm lub na 8 bułeczek.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe z batatami
- 20 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 50 ml mleka (ciepłego )
- 175 g batata (ugotowanego )
- około 250 g mąki pszennej ((ponad 1,5 szklanki))
- 25 g cukru ((2 lekko czubate łyżki) )
- 0,5 łyżeczki cynamonu (mielonego )
- 1 jajko
- 25 ml oleju ((około 2,5 łyżki) )
składniki na nadzienie do drożdżówki z batatem
- 40 g masła (miękkiego (2 lekko czubate łyżki) )
- ok 40 g cukru (trzcinowego (1/4 szklanki) )
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
- ok 40 g orzechów włoskich ((około pół szklanki) posiekanych )
składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru ((niepełna szklanka) )
- 1 łyżka śmietany kremówki
- mleko (- do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżówki z batatami i orzechami
- Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę – ostudź.175 g batata
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko – dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 50 ml mleka
- W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.około 250 g mąki pszennej, 25 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 jajko, 25 ml oleju
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
- Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Wierzch posmaruj masłem, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem i orzechami.40 g masła, ok 40 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, ok 40 g orzechów włoskich
- Zwiń w rulon, ostrym nożem pokrój na 8 kawałków.
- Blaszkę o średnicy około 22 cm posmaruj olejem, ułóż w niej luźno bułeczki.
- Formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół), piecz bułeczki przez około 25 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Zrób lukier – do cukru pudru dodaj śmietanę kremówkę oraz po trochu mleko – 2-3 łyżki – wymieszaj.100 g cukru pudru, 1 łyżka śmietany kremówki, mleko
- Lukrem posmaruj ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto drożdżowe z batatem i orzechami – uwagi
Bataty – nazywane również słodkimi ziemniakami – pochodzą ze Środkowej Ameryki. Nie są one jeszcze u nas bardzo popularne, ale warto zaznajomić się z tym warzywem, gdyż mają wiele cennych składników.
Istnieje około 400 różnych odmian batatów – różnią się one kolorem skórki i miąższu.
Odmiany o żółtym/pomarańczowym miąższu – najczęściej dostępne u nas – są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E (więcej na stronie Poradnik zdrowie).
Moje dzieci tak średnio pozytywnie reagują na bataty, ale jak są w formie przerobionej, to nawet się nie orientują i wcinają.
Jak na przykład w tej drożdżówce z batata i orzechów :)
Jak zrobić ciasto drożdżowe z batatami – wskazówki
Samo ciasto drożdżowe jest bardzo podstawowe i proste, jedyna zmiana jaka w nim jest do dodatek puree z batata. To warzywo nadaje ciastu drożdżowemu fajnego słonecznego koloru oraz zapewnia mu większą wilgotność.
Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby sobie spokojnie wyrosło – zwykle zajmuje to koło godziny.
Co jeśli w mieszkaniu jest dość chłodno? Polecam schować miskę z ciastem do piekarnika.
Ja go włączam na tryb góra/dół i włączam temperaturę 30-35 stopni (nie wyższą!!) i tak zostawiam ciasto. Zwykle w piekarniku wyrasta bardzo szybko, bo ma ciepło i brak przewiewów.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniotłam – już na blacie lekko posypanym mąką.
Ciasto drożdżowe następnie rozwałkowałam, posypałam cynamonem i orzechami i upiekłam – mówię wam – raj dla podniebienia.
Myślę, że i wam ta drożdżówka z batata z orzechami zasmakuje.
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasta drożdżowe.
Zapraszam na bułeczki kokosowe, drożdżową melbę, odrywany makowiec, albo na puszyste bułeczki dynie.
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne, puszyste drożdżówki pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z batatami przepis
Przygotuj razem ze mną puszystą i aromatyczną drożdżówkę zawijaną z cukrem trzcinowym, cynamonem i siekanymi orzechami. Te bułeczki cynamonowe są wyjątkowe, ze względu na jeden tajemniczy składnik - batata. Ugotowałam wcześniej sporego batata, a następnie rozgniotłam go tłuczkiem do ziemniaków. Ostudziłam i dodałam bezpośrednio do ciasta na drożdżówki. Otrzymałam niezwykle pyszne i piękne w kolorze ciasto, które po rozwałkowaniu posypałam cukrem z cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto drożdżowe zwinęłam w rulon i pokroiłam w drożdżowe ślimaczki.
Drożdżówka z batata
Co zrobić, aby bułeczki drożdżowe były puszyste? Przed pieczeniem musicie im pozwoli na lekkie podrośnięcie. Podwójne wyrastanie ciasta drożdżowego sprawia, że ciasta drożdżowe są lżejsze, bardziej puszyste i lepiej wyrośnięte. Dlatego ślimaczki drożdżowe układam w foremce, przykrywam ściereczką i zostawiam na około pół godziny, aby sobie spokojnie podrosły. Dopiero wtedy wkładam je do nagrzanego piekarnika. Ile piec bułeczki drożdżowe? Ja je zwykle piekę około 20-25 minut - aż są ładnie rumiane. Po wyjęciu z piekarnika studzę je przez około pół godziny i dopiero wtedy polewam lukrem. Jak zrobić lukier na drożdżówki? Ja go najczęściej robię z cukru pudru i mleka. Cukier puder - mniej więcej szklankę - wsypuję do miseczki i dodaję po trochu mleko. Mieszam, aż powstanie lekko lejący lukier. Nie róbcie go zbyt rzadkiego, bo wam cały spłynie z bułeczek i niewiele go zostanie na nich. Lepiej aby lukier do drożdżówek był gęstszy. Smarujecie nim bułeczki i zajadacie. Drożdżówka z batata smakuje wyśmienicie z takim prostym lukrem. Polecam! Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z warzywami :)