Gofry z wodą gazowaną
Przepis na gofry z wodą gazowaną
Zapraszam dziś na smakowite śniadanie, a podaję gofry. Z tego przepisu otrzymacie sporo gofrów, więc na pewno wystarczy dla każdego członka rodziny, a nawet gości. Podajcie gofry ze swoimi ulubionymi dodatkami, tak aby otrzymać smakowite i pożywne danie.
Spis treści
Gofry z wodą gazowaną przepis krok po kroku
Jeśli lubisz gofry – szczególnie na słodko – to wypróbuj ten przepis!
Gofry z wodą gazowaną przepis
Składniki
składniki na gofry z wodą gazowaną
- 0,5 kg mąki pszennej
- 4 żółtka (- z jajek rozmiar L)
- 4 białka
- 70 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml mleka
- 120-250 ml wody mineralnej (gazowanej lub lekko gazowanej – wodę dolewamy do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na gofry z wodą gazowaną
- Zmiksuj żółtka, dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i wodą (na razie dodaj pół szklanki wody).0,5 kg mąki pszennej, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 ml mleka, 120-250 ml wody mineralnej
- Mieszaj ciasto podobnie jak na naleśniki.
- Dodaj przestudzone masło i wymieszaj.
- Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej wody – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą gęste i sztywne.4 białka
- Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy.
- Po upieczeniu przestudź lekko na kratce.
Notatki
Prywatne
Gofry z wodą – uwagi
Przepisów na gofry już kilka na blogu mam – w tym moje ulubione chrupiące gofry , czy też gofry drożdżowe. Na blogu znajdziecie wszystkie najlepsze przepisy na gofry. Teraz dołączy do nich przepis na gofry na wodzie mineralnej (użyłam wodę lekko gazowaną – zresztą taką też dodaję zawsze do ciasta naleśnikowego). Gofry z tego przepisu są zwarte (ale z wyraźnymi pęcherzykami powietrza w przekroju), nie miękną i utrzymują swoją postać. Nie dodawałam do ciasta cukru, gdyż wtedy gofry lubią mi przywierać do gofrownicy – ale możecie dodać go do swoich gofrów.
Z tej porcji otrzymacie około 12 dużych gofrów (używam gofrownicę Philips 3 w 1 – i piekę na raz dwa duże kwadratowe gofry). Musicie pamiętać, aby gorących gofrów nie układać jeden na drugim, bo mogą zmięknąć i nie będą chrupiące. Najlepiej zjadać je od razu, lub odkładać na kratkę – używam kratki z piekarnika. Gofry podajcie z ulubionymi dodatkami – w moim domu najchętniej wybieramy bitą śmietanę, podgrzany krem czekoladowo-orzechowy i dżem.
Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje :(
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne gofry o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na gofry z wodą gazowaną
Gofry zawsze cieszą się w moim domu dużą popularnością. Szczególnie moja córka uwielbia gofry na śniadanie. Dlatego ciągle próbuję różne nowe przepisy na ciasto na gofry. Te gofry zrobione są z wodą gazowaną, mlekiem i rozpuszczonym masłem. Ciasto na gofry wychodzi gęste jak śmietana. Jak smażyć gofry? Pamiętajcie o mocnym rozgrzaniu gofrownicy. Jeśli będzie słabo nagrzana gofry będą po usmażeniu miękkie. Gofry z wodą gazowaną wychodzą puszyste, z widocznymi pęcherzykami powietrza w środku.
Chrupiące gofry przepis
Jeśli szukacie przepisu na chrupiące gofry, to wypróbujcie ten przepis! Polecam wam także mój ostatnio ulubiony przepis na gofry na wodzie, a także inne przepisy na gofry z bloga - między innymi przepis na gofry szpinakowe, gofry churros, gofry budyniowe albo gofry belgijskie.