Jabłkowa bajka
Przepis na ciasto jabłkowa bajka z kremem kajmakowym
Zapraszam dziś na ciasto, które smakuje wręcz bajecznie! To warstwowe ciasto biszkoptowe, które przełożone jest lekko cytrynową masą z jabłek zatopionych w galaretce oraz lekkim i słodkim kremem karmelowym. Ciasto na koniec udekorowane jest bitą śmietaną i wiórkami czekolady. To sprawia, że to ciasto z jabłkami i kremem nie tylko świetnie smakuje ale również wygląda rewelacyjnie. Idealnie się sprawdzi na weekend ale również na święta i imprezy rodzinne. Polecam!
Spis treści
Ciasto jabłkowa bajka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z jabłkami i ciasta z kremem, to spróbuj tego niezwykłego połączenia w idealnym cieście warstwowym.
Ciasto jabłkowa bajka przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na biszkopt tłuszczowy do ciasta
- 6 jajek (- rozmiar L)
- 180 g mąki pszennej (- 1 i 1/4 szklanki)
- 170 g cukru ( – niecała szklanka)
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na jabłka w galaretce do ciasta
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki masła
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- sok z połowy cytryny
składniki na krem karmelowy do ciasta
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masy kajmakowej (z puszki)
- 200 g mascarpone
składniki na bitą śmietanę do ciasta
- 500 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 2 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- trochę wody do żelatyny
dodatkowo do dekoracji ciasta
- 30-50 g czekolady (tartej mlecznej )
Instrukcja
Jak zrobić tłuszczowy biszkopt:
- Zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i bardzo puszystą masę.6 jajek, 170 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.180 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj mąkę w kilku porcjach do masy jajecznej na zmianę z olejem.120 ml oleju
- Dno formy do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche i nieposmarowane.
- Wlej ciasto i piecz przez około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra dół) – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź – możesz upiec biszkopt dzień wcześniej i przechować zawinięty w folię spożywczą.
Jak zrobić masę jabłkową do ciasta
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.2 kg jabłek
- Dodaj do jabłek sok z cytryny i wymieszaj.sok z połowy cytryny
- Przełóż jabłka do dużego garnka, dodaj masło i podsmaż całość przez około 10 minut.3 łyżki masła
- Dodaj galaretki (proszek), dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.2 opakowania galaretki cytrynowej
- Masę dokładnie wystudź.
Jak zrobić krem karmelowy do ciasta
- W rondelku podgrzej około 400 ml mleka, w pozostałej części dokładnie wymieszaj żółtka, cukier i obydwie mąki.500 ml mleka, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 2,5 łyżki mąki pszennej, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodaj mieszaninę do mleka i gotuj mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstaw do wystudzenia.
- Dodaj do budyniu masę karmelową z puszki oraz mascarpone i krótko zmiksuj – do połączenia – schłodź w lodówce przez około godzinę.200 g masy kajmakowej, 200 g mascarpone
Ciasto jabłkowa bajka – wykończenie:
- Biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Umieść spodni blat w formie, w której był pieczony.
- Na nim ułóż połowę jabłek, a na nich połowę kremu karmelowego.
- Połóż drugi blat biszkoptu, wyłóż resztę jabłek i resztę kremu.
- Żelatynę rozpuść w niedużej ilości wody – tylko tyle, aby ją zakryła.3 płaskie łyżeczki żelatyny, trochę wody do żelatyny
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – tak aby stała się płynna – odstaw na 2 minutki.
- Dodaj do żelatyny 2-3 łyżki bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
- Przelej tak przygotowaną żelatynę do reszty bitej śmietany i szybko zmiksuj.
- Wyłóż śmietanę na wierzch ciasta i schłodź całość w lodówce przez około godzinę.
- Przed podaniem posyp wierzch ciasta drobno tartą czekoladą.30-50 g czekolady
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto bajka z jabłkami i kremem – uwagi
Jabłkowa bajka, czyli bajecznie pyszny jabłecznik z masą karmelową i bitą śmietaną. Ciasto wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. A do tego nie jest wcale aż tak bardzo kaloryczne. Przepis na to ciasto wypatrzyłam na blogu Wiem co jem – ale przygotowałam swoją, lekko odchudzoną wersję i muszę powiedzieć, że na pewno nie jest ona gorsza od oryginału, o ile nawet nie jest lepsza.
Przygotowanie ciasta jabłkowa bajka – wskazówki
Podstawą tego ciasta jest biszkopt, ale nie taki tradycyjny, tylko z dodanym olejem. Taki tłuszczowy biszkopt jest bardziej wilgotny i mniej obsycha. Jeśli nie chcecie używać oleju to możecie zamiast niego użyć rozpuszczone i ostudzone masło – nada ono biszkoptowi fajnego lekko maślanego smaku. Sam biszkopt możecie upiec dzień albo nawet dwa dni wcześniej i przechować zawinięty w folię spożywczą. Ja osobiście wolę takie „odstane” biszkopty, bo potem łatwiej i wygodniej przekraja się je na blaty.
Krem karmelowy oryginalnie zrobiony był na maśle, ale ja nie przepadam za kremami maślanymi i odchudziłam go zastępując masło serkiem mascarpone – a mascarpone ma prawie o połowę mniej kalorii niż masło. Po tej zamianie krem jest luźniejszy niż oryginalnie, ale to zupełnie nie przeszkadza w cieście, a nawet jest według mnie zaletą, bo można jeść ciasto prosto z lodówki i nie jest ono twarde. Wierzch ciasta udekorowałam bitą śmietaną, którą ustabilizowałam żelatyną.
Ciasto mimo masy karmelowej wcale nie jest za słodkie – w sumie jak spojrzycie, to cukru dodałam tam niewiele, jeśli więc lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie dodać więcej cukru do wierzchniej bitej śmietany i ewentualnie do jabłek – ja tam nie dałam wcale cukru. Z przepisu wyszła mi ogromna blacha ciasta jabłkowa bajka i trzymałam go w „balkonowej lodówce”. Zalety chłodnej pogody, a ciasto wytrzymało mi 5 dni bez żadnych problemów i niespodzianek.
Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów na ciasta przekładane oraz na ciasta z jabłkami.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto jabłkowa bajka
Przepis na ciasto z jabłkami i galaretką cytrynową to świetny pomysł na pyszne ciasto przekładane z kremem. Ten jabłecznik z kremem kajmakowym i bitą śmietaną rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda, dlatego może być nawet przygotowane jako tort urodzinowy. Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną zasmakuje każdemu, a do tego nie jest mocno kaloryczna! Dlatego właśnie to ciasto z jabłkami nazywane jest jabłkowa bajka. Wygląda bajkowo, tak smakuje i idzie w boczki :)
Jabłkowa bajka przepis
Przepis na jabłecznik z kremem kajmakowym krok po kroku przygotujecie bez problemu. Podzielcie sobie tylko pracę nad tym ciastem z jabłkami na etapy, wtedy wszystko pójdzie sprawnie.
Ciasto z jabłkami i kremem kajmakowym bardzo mi zasmakował i zniknął momentalnie. Taki biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną to świetna propozycja w ciepłe dni, bo rewelacyjnie orzeźwia!
Wypróbujcie również inne moje wypieki na ciasta z jabłkami, polecam wam między innymi ciasto kilimandżaro, sernik na zimno z jabłkami, rosyjską szarlotkę, amarykańskie apple pie, kostkę jabłkowo-kajmakową albo szarlotkę z kruszonką.