Jagodzianki na maślance
Przepis na jagodzianki na maślance
Zapraszam na idealne puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami zrobione na maślance. Takie drożdżówki z jagodami będą idealną słodką przekąską w letnie upalne dni. Szczególnie jeśli posmarujecie je po wierzchu warstwą słodkiego lukru. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Jagodzianki na maślance przepis krok po kroku
Już dziś wypróbujcie przepis na rewelacyjne jagodzianki zrobione z dodatkiem maślanki i posmarowane po upieczeniu lukrem.
Jagodzianki na maślance przepis
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto do jagodzianek
- 20 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru ( do drożdży)
- 1 łyżeczka mąki pszennej (do drożdży)
- ok 25 ml wody (ciepłej (ale nie gorącej) )
- 100 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
- 30 g masła ((lub oleju) rozpuszczonego )
- ok 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 75 g cukru (- trochę ponad 1/3 szklanki)
składniki na nadzienie z jagód do jagodzianek
- ok 250 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na lukier do jagodzianek
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- kilka łyżek śmietanka kremówka ((albo mleko) – do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić jagodzianki na maślance
- Drożdże wymieszaj w miseczce z cukrem i mąką, dodaj wodę i zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej, ok 25 ml wody
- W dużej misce miksera umieść mąkę, cukier, masło lub olej, maślankę i jajka.100 ml maślanki, 30 g masła, ok 350 g mąki pszennej, 2 jajka
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Gdy ciasto będzie gotowe – gęste i odchodzące od miski – przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- W tym czasie jagody wymieszaj z cukrem i obydwiema mąkami.ok 250 g jagód, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Wyjmij na blat posypany mąką i podziel na mniejsze części – ciasto może się trochę kleić, ale nie dawaj za dużo mąki, bo bułeczki będą potem mniej puszyste.
- Kawałki ciasta rozciągnij lekko w dłoni, na środek nałóż jagody i dokładnie sklej brzegi tworząc bułeczkę.
- Układaj bułki na blaszce wyłożonej papierem – zachowaj odstępy, bo bułeczki jeszcze urosną.
- Gotowe jagodzianki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół) – (ja piekłam bułeczki jednocześnie na dwóch blachach, więc włączyłam teromoobieg i ustawiłam temperaturę 170 stopni).
- Piecz bułeczki przez około 20-25 minut – aż będą ładnie zarumienione.
- Po upieczeniu przestudź jagodzianki.
- Do cukru pudru dodawaj po łyżce śmietanę kremówkę i mieszaj aż lukier będzie gęsty, ale już lejący się.150 g cukru pudru, kilka łyżek śmietanka kremówka
- Polej lukrem jagodzianki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bułeczki z jagodami i maślanką – uwagi
Zrobiłam ostatnio rodzince jagodzianki na maślance i zrobiłam co najmniej o połowę za mało :)
Dzieci chodziły i się pytały, czy jeszcze jakieś są, a oni rzadko jedzą moje ciasta (ku mojej rozpaczy preferują gumy rozpuszczalne i żelkowe miśki ;))
Były to pierwsze jagodzianki w tym roku i rozeszły się jak te „świeże bułeczki” :)
Leciutkie i puszyste ciasto nadziałam świeżymi jagodami (kupionymi za cenę w stylu „rozbój w biały dzień” – ale miałam na nie taką ochotę, że zapłaciłam).
Do tego zamiast kruszonki bułeczki posmarowałam dużą ilością lukru (jednak lukier jest jedną z moich miłości). Ostatnio robię lukier ze śmietanką kremówką i uwielbiam tą wersję – lukier jest gęsty i mniej spływa, a do tego ma bielszy kolor – jeśli jeszcze takiego lukru nie robiliście to spróbujcie :)
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na jagodzianki oraz na ciasta z jagodami (co roku pojawia się jakaś nowa wersja), a te dzisiejsze jagodzianki są na maślance – maślanka jest dodana do ciasta zamiast mleka :)
Z podanej porcji wyjdzie wam około 8 jagodzianek – zależy jak duże będziecie je robić.
Polecane przepisy na jagodzianki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne jagodzianki w różnych wersjach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na jagodzianki na maślance
Przepis na drożdżowe jagodzianki z lukrem, to pyszne tradycyjne polskie bułeczki z jagodami. W sezonie letnim nie mogę się oprzeć i zawsze piekę puszyste jagodzianki mocno nadziane jagodami. Takie jagodzianki z dużą ilością jagód są przepyszne i wszyscy je uwielbiamy. Lekkie drożdżowe ciasto nadziane jagodami to nasze ulubione letnie drożdżówki. A wy lubicie jagodzianki? Ja uwielbiam ciasto drożdżowe w każdym wydaniu. Wystarczy mi drożdżówka z kruszonką, ale gdy ma w sobie jeszcze jagody, to już pełen sztos!
Drożdżowe jagodzianki przepis
Mój przepis na jagodzianki na maślance to dokładny przepis krok po kroku. Z tym przepisem upieczecie bułeczki z jagodami bez większego problemu! Przygotujcie puszyste ciasto drożdżowe, a potem nadziejcie go jagodami. Po upieczeniu drożdżówki z jagodami polejcie prostym lukrem z cukru pudru i śmietany kremówki lub mleka. Takie bułeczki z jagodami możecie zajadać już na ciepło! Wtedy są najlepsze!
Wypróbujcie również inne moje wypieki z jagodami. Na blogu znajdziecie między innymi babkę z jagodami, ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, placuszki z jagodami, torcik bezowy z jagodami, ślimaczki z jagodami i mascarpone, biszkopciki z kremem i jagodami albo roladę bezową z jagodami.