Naleśniki przepis na ciasto
Idealny przepis na ciasto na naleśniki
Jeśli lubisz naleśniki i możesz je jeść codziennie, to koniecznie zobacz mój przepis na ciasto naleśnikowe. Naleśniczki z tego przepisu wychodzą fajnie cienkie i elastyczne. Idealnie nadają się do zwijania z różnymi nadzieniami oraz do podsmażania. Możecie je wykorzystać zarówno do dań na słodko jaki na słono. Będą świetne na słodkie śniadanie oraz do nadziania np. farszem mięsnym, czy też kapustą z grzybami, albo nadzieniem ze szpinakiem. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Najlepsze ciasto na naleśniki przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne naleśniczki i możecie je jeść o każdej porze dnia, to koniecznie zobaczcie ten przepis na naleśniki – zobaczycie, że naleśnik może być cienki, fajnie elastyczny i idealny do zawijania.
Naleśniki przepis na ciasto
Składniki
składniki na ciasto na naleśniki
- 250 g mąki pszennej ((albo 150 g zwykłej i 100 g pełnoziarnistej))
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 200 ml mleka
- ok 450 ml wody gazowanej
- 1-2 łyżki cukru waniliowego (- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na naleśniki
- Zmiksuj lekko jajko ze szczyptą soli i cukrem waniliowym jeśli używasz.1 jajko, 1 szczypta soli, 1-2 łyżki cukru waniliowego
- Dodawaj stopniowo i na zmianę mąkę z wodą (wodę do konsystencji) i mlekiem.250 g mąki pszennej, 200 ml mleka, ok 450 ml wody gazowanej
- Zmiksuj całość, aby nie było grudek.
- Rozgrzej patelnię, posmaruj pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju.
- Chochlą nalej trochę ciasta naleśnikowego na patelnię, płynnym ruchem rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni.
- Gdy ciasto "zetnie" się z góry, ostrożnie przewróć naleśnik na drugą stronę. Potrzymaj chwilę na ogniu i zdejmij na talerz.
- Powtórz wszystko do wykorzystania całego ciasta.
Notatki
Prywatne
Ciasto na naleśniki – uwagi
Naleśniki to jedna z takich potraw, którą robi się „na oko” i ja też zawsze robię je na oko.
Dla potrzeb mojego męża (który też teraz czasami smaży naleśniki) stworzyłam przepis na ciasto na naleśniki, który zawsze się u nas sprawdza.
Ja najczęściej robię je z dwóch rodzajów mąki – ze zwykłej pszennej oraz z pełnoziarnistej (najczęściej jest to Lubella) oraz z dużej ilości mleka. Do ciasta na naleśniki dobra jest również woda gazowana, która dodaje im puszystości.
My najchętniej jemy naleśniki na słodko – z dżemem, czekoladą, białym twarogiem, owocami i śmietaną kremówką albo z golden syrup, ale w wersji obiadowej robimy też je z mięsem, albo nadzieniem szpinakowym.
Jeśli decydujecie się wersję na słodko, możecie do ciasta dodać 1-2 łyżki cukru waniliowego – wtedy nabierze ono wspaniałego smaku i lekkiej słodkości. Moje dzieci uwielbiają waniliowe naleśniki :)
Naleśniki w wersji wytrawnej
Naleśniki to danie, które jest bardzo uniwersalne, bo możecie je przygotować również w wersji wytrawnej. Jeśli lubicie krokiety, to możecie z tego ciasta przygotować pyszne krokiety z mięsem – wystarczy nałożyć na naleśnik farsz mięsny, zwinąć ściśle, zamoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć na patelni. Takie krokiety możecie zrobić np. z farszem z mięsa z rosołu – wystarczy mięso oddzielić od kości i rozdrobnić je. Aby farsz nie był za suchy polecam mięso zmielić z gotowaną marchewką rosołu :)
Na Wigilię i w okresie postnym możecie zrobić krokiety z kiszoną kapustą i grzybami. Tutaj na farsz z kapusty i grzybów możecie wykorzystać mój przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Ten farsz znakomicie nadaje się na krokiety :) Gotowe krokiety z kapustą również zamoczcie w jajku i bułce tartej i podsmażcie na patelni. Dodam, że takie postne krokiety i krokiety z mięsem są świetną przystawką na różne imprezy – np. świetnie się sprawdzą razem z barszczem na Sylwestra i zabawy karnawałowe :)
Jak zrobić ciasto naleśnikowe – wskazówki
Otóż nie powinno się ich zbyt długo miksować, tak aby nie napowietrzyć za bardzo ciasta.
Ja po jego zrobieniu bardzo często stukam miską o blat, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z ciasta.
Odstawiam też ciasto na około pół godziny tak aby „odpoczęło”.
Naleśniki smażę z obu stron na patelni teflonowej, którą smaruję tylko odrobiną oleju. Tak smażone naleśniki powinny być fajnie elastyczne i idealne do zawijania.
Ile się smaży naleśnik?
Ja smażę na średnim ogniu i zwykle jest to około 2 minut – gdy na obrzeżach pojawia się brązowa obwódka, to dla mnie znak, że można przewrócić naleśnika. Robię to długą drewnianą łopatką, którą ostrożnie wkładam pod spód naleśnika i wtedy energicznie przewracam go na drugą stronę. Tą stronę smażę już dużo krócej – zwykle około 30 sekund i ściągam na duży talerz. Układam jedne naleśnik na drugim tworząc stosik :)
Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na naleśniki – np. na naleśniki bez jajek, naleśniki jogurtowe, albo czekoladowe.
Ps.
Z tego przepisu wychodzi sporo naleśników – tak mniej więcej 20 sztuk – końcowa liczba zależy od tego jak dużą patelnię na naleśniki macie.
Jeśli potrzebujecie mniej naleśników, to zróbcie je z połowy porcji, albo wypróbujcie przepis na naleśniki Jamiego Olivera, gdzie z przepisu wychodzi około 10 sztuk.
A tu moje bardzo stare zdjęcia naleśników, wiem że są okropne, ale lubię od czasu do czasu popatrzeć na moje stare zdjęcia i porównać jak wiele się nauczyłam w ciągu tych lat prowadzenia bloga i robienia zdjęć kulinarnych :)
Polecane przepisy na naleśniki
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na naleśniki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto na naleśniki przepis
Zobaczcie mój przepis na ciasto naleśnikowe, z którego otrzymacie sporą ilość cienkich i elastycznych naleśniczków. Ten podstawowy przepis na naleśniki zawsze wychodzi! W moim domu wszyscy uwielbiamy takie słodkie naleśniczki na śniadanie. Zwykle nic nie zostaje po śniadaniu. Ale jeśli coś zostanie, to chowam je do szczelnego pojemniczka i zjadamy je w ciągu dnia. U nas najchętniej jemy naleśniki z nutellą, a mój mąż uwielbia naleśniki z twarogiem. Wiosną i latem, gdy mamy dostęp do mnóstwa świeżych owoców uwielbiamy naleśniki z bitą śmietaną i owocami. A wy jak lubicie podać swoje naleśniczki?
Przepis na ciasto naleśnikowe
Zobaczcie mój prosty przepis na ciasto na naleśniki i sprawdźcie jak zrobić naleśniki. Przyda się wam tu dobra, teflonowa patelnia. Jak smażyć naleśniki? Ja patelnię rozgrzewam i smaruję ją tylko delikatnie olejem przy pomocy silikonowego pędzelka. Gdy naleśnik zaczyna brązowieć na brzegach, wtedy go delikatnie podważam i przekładam na drugą stronę. Tą stronę smażę już tylko chwilę - jakąś minutkę i zdejmuję na duży talerz.
Naleśnik ciasto
Jeśli marzy się wam naleśnik na śniadanie, to koniecznie wypróbujcie mój przepis. Polecam wam również mój przepis na czekoladowe naleśniki - najlepsze ciasto na naleśniki z kakao.