Pierniczki brunkager
Przepis na chrupiące duńskie pierniczki z migdałami
Dziś zapraszam na pierniczki brunkager, czyli duńskie krojone pierniczki z migdałami i skórką pomarańczową. Te ciasteczka są bardzo proste do zrobienia i odmiennie od naszych tradycyjnych pierników nie wycina się ich foremkami, tylko robi się wałeczki z ciasta na pierniczki i kroi nożem. Te pierniki są niezwykle aromatyczne i im dłużej leżą tym są lepsze. Dlatego warto upiec je już nawet w listopadzie.
Spis treści
Migdałowe pierniczki brunkager przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bardzo chrupiące i proste pierniczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Pierniczki brunkager z migdałami przepis
Składniki
składniki na migdałowe pierniczki brunkager
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 125 g miodu
- 75 g migdałów ((posiekanych))
- 75 g skórki pomarańczowej (posiekanej (moje dzieci jej nie lubią, więc dałam aromat pomarańczowy))
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki goździków (mielonych )
- 0,5 łyżeczki imbiru (mielonego)
Instrukcja
Jak zrobić pierniczki burnkager
- Masło, cukier i miód zagotuj, dodaj przyprawy, migdały i skórkę pomarańczową – wymieszaj.250 g masła, 200 g cukru, 125 g miodu, 75 g skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki goździków, 0,5 łyżeczki imbiru, 75 g migdałów
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Zagnieć ciasto.
- Uformuj z niego wałek, owiń w folię spożywczą i schłodź – do momentu, aż masa da się kroić.
- Schłodzone ciasto pokrój na cienkie plasterki – o grubości maksymalnie pół centymetra.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 8-10 minut – aż będą rumiane.
- Ostudź.
- Pierniczki przechowuj w szczelnym pojemniku.
Prywatne
Krojone pierniczki z migdałami – uwagi
Zapraszam Was dziś na pyszne i bardzo proste pierniczki :)
Mówię o duńskich pierniczkach brunkager.
Ciasteczka są bardzo aromatyczne dzięki korzennym przyprawom, skórce pomarańczowej i migdałom.
Do tego są bardzo proste i szybkie do przygotowania!
Jak zrobić duńskie pierniczki – wskazówki
Samo ciasto na pierniczki przygotowujemy podobnie jak nasze tradycyjne pierniczki bożonarodzeniowe. Czyli gotujemy masło z miodem i przyprawami, a następnie dodajemy mąkę. Otrzymujemy tu gęste ciasto, które formujemy w wałek – u mnie o średnicy około 5 cm.
Ciasto następnie zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez około godzinę – ja je po prostu wyniosłam na balkon.
Gdy ciasto jest już zimne i dość twarde to je rozwijamy i kładziemy na blacie.
Wystarczy je już tylko pokroić ostrym nożem w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i upiec :)
Pierniczki brunkager należą do tych twardszych ciastek, dlatego warto kroić je dość cienko.
Za to mogą one poleżeć bardzo długo. Ja co roku robię bardzo dużo różnych ciasteczek na święta i potem chowam je po różnych puszkach. Kilka tych pierniczków zachowało mi się wręcz do następnego Bożego Narodzenia i muszę powiedzieć, że smakowały wtedy rewelacyjnie!
To pierniczki, którym służy długie leżenie, dlatego możecie je sobie spokojnie upiec nawet 1-2 miesiące wcześniej, schować do szczelnego pojemnika i potem spokojnie wyjąć na święta. :)
Spróbujcie koniecznie.
A jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na pierniczki, to na blogu jest przepis na tradycyjne pierniczki, albo na mięciutkie pierniczki lebkuchen :)
Jeśli nie wiecie jak udekorować swoje świąteczne ciastka, to zapraszam po przepis na lukier , albo na glazurę czekoladową.
Przepis pochodzi z nr 11/2015 Moich smaków życia.
Polecane przepisy na pierniczki na święta
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne pierniczki idealne na święta Bożego Narodzenia. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na duńskie pierniczki brunkager
Jeśli lubicie pierniczki i zimową porą nie ma dla was lepszego ciastka do gorącej herbaty, to wypróbujcie ten przepis na krojone pierniczki z migdałami. To bardzo prosty i szybki przepis na pierniczki, który zajmie wam nie więcej niż dwie godziny - i to ze schładzaniem ciasta! Można więc powiedzieć, że to ekspresowe pierniczki :) Do tego to kruche pierniczki z migdałami i skórką pomarańczową. Są niezwykle pyszne i bardzo aromatyczne - spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić szybkie pierniczki?
Zobaczcie mój prosty przepis na pierniki i sprawdźcie jak zrobić pierniki bez wycinania foremkami. Te ciastka wystarczy pokroić nożem na plasterki i już można je piec. Pierniczki bez wałkowania i wycinania to duża oszczędność czasu i do tego nie musicie mieć dużo miejsca do ich przygotowania. Wałkowanie ciasta zawsze wymaga dużego blatu, a tu wystarczy wam deska do krojenia! Koniecznie musicie upiec te duńskie pierniczki - na pewno będziecie zachwyceni ich smakiem. Ile piec pierniczki? Te pierniczki piekłam w 180 stopniach przez około 10 minut. W zasadzie już po upieczeniu i lekkim ostudzeniu możecie jeść te pierniczki :) Gorąco wam polecam pierniczki brunkager na Boże Narodzenie. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na Boże Narodzenie.