Przepis na placki z cukinii
Przepis na szybkie placki z cukinii z fetą
Placki z cukinii z fetą to idealna propozycja dla miłośników lekkiego i pysznego jedzenia! Są one świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowych warzyw i stanowią idealną przekąskę lub danie główne. Te warzywne placki są łatwe do przygotowania i zachwycą Twoje kubki smakowe. Spróbuj ich sam i delektuj się smakiem lata!
Spis treści
Placki z cukinii i fety przepis krok po kroku
Już dziś kupcie soczystą cukinię i ser feta i przygotujcie te niezwykle pyszne placki z cukinią – będą doskonałe na lunch albo przekąskę.
Placki z cukinii i fety przepis z filmem
Składniki
składniki na placki z cukinii
- 400 g cukinii
- 1 jajko (rozmiar L)
- 125 g fety
- 60 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka natki pietruszki ( lub świeżego koperku – posiekanych)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz ( do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić placki z cukinii krok po kroku
- Cukinię zetrzyj na tarce do dużych oczkach (razem ze skórką), lekko posól i zamieszaj – odstaw na około 5 minut.400 g cukinii
- Bierz garść cukinii i ściskaj w dłoni, aby wycisnąć wodę.
- Do odciśniętej cukinii dodaj mąkę, jajko, przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia oraz pokruszoną fetę – wymieszaj łyżką.1 jajko, 60 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 ząbek czosnku, 125 g fety
- Posól (tylko nie za dużo, bo feta jest słona) i popieprz do smaku.sól i pieprz
- Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż rumiane placuszki.
- Po kilku minutach ostrożnie przewróć placki na drugą stronę – pomagając sobie widelcem i podsmaż je jeszcze ze dwie minuty.
- Podaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Placki z cukinią – uwagi
Ależ te placki z cukinii i fety są dobre, co ja mówię -przepyszne!
Cukinia (inaczej kabaczek), to jedno z moich ulubionych warzyw.
Ma delikatny smak i można ją jeść na wiele różnych sposób.
Uwielbiam dodawać świeżą cukinię do sałatek – kroję ją po prostu w kostkę lub półplasterki – tak podana dodaje moim sałatkom chrupkości :)
Na pewno mieliście też przyjemność jeść grillowaną cukinię bądź pieczoną. Ja ją również gotuję z kaszą (i mam wtedy cukiniowe kaszotto), albo robię z niej zupę :)
A teraz zrobiłam placek z cukinii :D Dodam, że placki idealne.
Leciutkie, z miękkim środkiem i idealne w smaku.
Delikatna cukinia świetnie się komponuje ze słoną fetą, a całość jak dla mnie rewelacyjna :D
Składniki na placki z cukinii
Do przygotowania placków poza oczywiście cukinią (ja używałam zieloną) będziesz potrzebować trochę mąki – ja użyłam mąkę pszenną, ale jeśli chcesz uzyskać bezglutenowe placki cukiniowe, to możesz użyć mąkę bez glutenu. Mąka w plackach ma je skleić przez co możliwe będzie ich dobre usmażenie. Poza mąką dodaj do ciasta na placki jedno jajko – u mnie rozmiarze L, ale może też być mniejsze. Do placków, dla pokręcenia smaku dodałam ser feta – może też być twardy ser sałatkowy.
Jak zrobić placki z cukinią i fetą – wskazówki
Cukinię (razem ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki i ją delikatnie posyp solą.
Dzięki temu warzywo puści nadmiar wody i placki będą się lepiej smażyć. Zostaw tak cukinię na kilka minut, a gdy puści wodę mocno ją odciśnij w dłoniach. Taką odciśniętą tartą cukinię przełóż do miski.
Potem dodaj do miski z cukinią pokruszony ser feta, jajko, świeże zioła i trochę mąki – wymieszaj łyżką.
Teraz zostaje już tylko usmażenie placuszków z cukinią i ich zjedzenie :)
Placki smaż na rozgrzanej patelni z olejem. Nałóż łyżką porcje ciasta i smaż na rumiano z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę pomagając sobie widelcem i smaż z drugiej strony przez około 1-2 minuty.
Przygotuj sobie ręcznika papierowy – wyłóż na nie usmażone placki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak podać placki z cukinii?
Na gotowe placki możesz podać z odrobiną jogurtu naturalnego, kwaśnej śmietany albo sosem czosnkowym. Fajnie się również sprawdzi sos tzatziki.
Swoją porcję dosłownie pochłonęłam i patrzyłam, czy jeszcze gdzieś coś nie zostało.
Jeśli lubicie takie fajne placki na lekki wiosenny, czy też letni dzień, to koniecznie musicie je zrobić.
Do placków polecam również lekką sałatkę z pomidorków koktajlowych – ja postawiłam na prostotę, dodałam do nich tylko trochę listków bazylii, świeżo mielony pieprz i odrobinę pokruszonej fety :)
Jak urozmaicić placki z cukinii?
No dobra – te placki z cukinii z serem feta tak mi zasmakowały, że robiłam je już wielokrotnie – zrobiłam też raz wersję z suszonymi pomidorami – pokroiłam je lekko i dodałam do ciasta – palce lizać.
Polecam wam również placuszki cukiniowo-kukurydziane – mniam :D
Ps. Ze względu na wysoką smakowitość placuszków otrzymacie z przepisu dwie porcje (około 15 – 16 placuszków) – chociaż ja bym porcję męża spokojnie zmieściła ;)
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na dania obiadowe :)
Polecane przepisy na placki wytrawne
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne placki świetne na obiad, kolację czy też przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na placki z cukinii
Przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Te placki z cukinią i fetą są lekkie, proste i szybkie. Wyśmienicie smakują podane z odrobiną jogurtu lub śmietany i sałatką z pomidorów. Takie placki na obiad są idealne w ciepłe dni. Lekka i pyszna cukinia nadaje im wilgotności, a słona feta podkręca smak. Podajcie te placki cukiniowe ze świeżymi ziołami i zobaczcie jakie są pyszne! Z cukinii placki smakują wyśmienicie i mogą stanowić samodzielny posiłek.
Placek z cukinii przepis
Placuszki z cukinii zrobicie szybko i bez problemu z moim dokładnym przepisem krok po kroku. Usmażcie placki na obiad albo na kolację. Dodajcie do nich swoje ulubione świeże zioła. A wy lubicie placku z cukini? Jedliście już kiedyś takie placki? Ja wam je gorąco polecam, bo smakują wyśmienicie.
Z cukinii placki
Placek z cukinią na obiad, albo na przekąskę to jest to co ja latem lubię najbardziej. Lekkie, orzeźwiające i sycące placki z cukinii to dla mnie idealny obiad. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Jeśli macie ochotę na inne moje pomysły na obiady, to polecam wam także inne wytrawne placki z dyni, placki twarogowe z bobem, racuchy ziemniaczane, pieczone placki ziemniaczane, placki ziemniaczono-łososiowe albo placki cukiniowe z kukurydzą.