Ciasta parzone

przepisy na ciasto parzone


Przepisy na ciasta parzone

Znasz i lubisz ptysie, eklery, czy też karpatkę? Wiesz co je łączy? Otóż ciasto parzone – tak zwane ciasto ptysiowe. Wiesz co to za ciasto parzone?

Jak zrobić ciasto parzone?

Ciasto parzone ma kilka etapów przygotowań.

Po pierwsze – najpierw podgrzewamy masło z wodą.

Potem do tego dodajemy przesianą i mąkę i ją parzymy – mieszamy aż utworzy jednolitą masę odchodzącą od garnka.

Masę studzimy, a następnie dodajemy do niej jajka.

Ciasto parzone tak przygotowane jest obojętne w smaku – nie dajemy do niego cukru.

A po upieczeniu lub usmażeniu mocno rośnie tworząc w środku puste bąble.

Takie ciasto parzone jest podstawą słynnej karpatki, wykorzystuje się je do ptysi i eklerków.

Także słynne gniazda hiszpańskie są przygotowywane z ciasta parzonego.

Dlatego dobrze jest mieć w kolekcji przepisów chociaż jeden przepis na ciasto parzone.

Sprawdź najlepsze przepisy z ciasta parzonego

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: Ciasta parzone